ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Finanţelor şi Asociaţia Romanian Fintech semnează un parteneriat pentru transformarea Trezoreriei Statului

20 Decembrie 2023   |   AGERPRES

Prin colaborarea cu RoFintech, se urmăreşte identificarea şi implementarea de soluţii tehnologice avansate, sprijinirea transformării digitale a administraţiei publice şi dezvoltarea unei forţe de muncă specializate pentru lucrul cu tehnologiile implementate.

 
 
Ministerul Finanţelor şi Asociaţia Romanian Fintech (RoFintech) au semnat miercuri un parteneriat pentru a stimula transformarea digitală şi inovaţia sistemelor financiare ale Trezoreriei Statului, potrivit unui comunicat remis miercuri spre publicare.

Conform sursei citate, prin acest memorandum, cele două entităţi îşi propun să consolideze cooperarea în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru a sprijini digitalizarea şi modernizarea administraţiei publice în sectorul financiar.

"Având în vedere importanţa inovaţiilor tehnologice şi evoluţia rapidă a produselor informatice pe piaţă, Ministerul Finanţelor doreşte să rămână în pas cu noile tehnologii şi să-şi consolideze infrastructura şi capacităţile în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.", se menţionează în comunicat.


Astfel, prin colaborarea cu RoFintech, se urmăreşte identificarea şi implementarea de soluţii tehnologice avansate, sprijinirea transformării digitale a administraţiei publice şi dezvoltarea unei forţe de muncă specializate pentru lucrul cu tehnologiile implementate.

"Considerăm că este de datoria noastră, a Asociaţiei Române de Fintech, să ne alăturăm demersurilor Ministerului de Finanţe pentru modernizarea cu tehnologii de ultimă generaţie a sistemelor cu care companiile şi cetăţenii interacţionează în relaţie cu statul român. Contribuţia noastră va consta în împărtăşirea bunelor practici europene în ceea ce priveşte implementarea noilor sisteme şi infrastructuri, companiile membre ale RoFintech având experienţă la nivel european în dezvoltarea şi operarea aplicaţiilor financiare de ultimă generaţie. Semnarea acestui parteneriat este doar un prim pas, dar unul important, în dezvoltarea serviciilor publice digitale ale Ministerului de Finanţe", a declarat Cosmin Cosma, Preşedinte al Asociaţiei Române de Fintech.

La rândul său, Marcel Bolos, Ministrul Finanţelor a menţionat că scopul parteneriatului cu Asociaţia Romanian Fintech este aceea de a aduce o schimbare semnificativă în relaţia cetăţeanului român cu statul.

"Ne-am angajat să deschidem drumul către o era digitală în finanţele publice, unde inovaţia şi eficienţa devin axele principale ale administraţiei financiare a statului. Iar acesta este un nou pas în acest sens. Scopul ultim al parteneriatului şi al eforturilor noastre comune cu Asociaţia Romanian Fintech este să aducem o schimbare semnificativă în relaţia cetăţeanului român cu statul. Scopul pe termen lung fiind ca fiecare cetăţean să simtă că este mai uşor să lucrezi cu statul, să accesezi servicii publice cu rapiditate şi să beneficiezi de o experienţă simplificată în interacţiunea cu administraţia", a declarat Marcel Boloş.

Principalele obiective ale Memorandumului sunt: identificarea şi furnizarea de soluţii tehnologice pentru interconectarea eficientă a sistemelor de date financiare prin intermediul tehnologiei API (Application Programming Interface) şi definirea arhitecturii şi optimizarea interfeţelor de tip internet banking, bazate pe practici şi reglementări europene în domeniu.

Printre obiective se mai află realizarea unor proiecte pilot pentru a susţine agenda Ministerului în domeniul digitalizării şi a noilor tehnologii, precum şi sprijinirea Centrului de Excelenţă în Cloud în cadrul Ministerului. Pe listă se mai află dezvoltarea abilităţilor şi mecanismelor de inovare digitală în cadrul Ministerului, prin adoptarea abordării RoFintech.

Pentru realizarea acestor obiective, cele două părţi vor organiza ateliere, seminarii tehnice şi demonstraţii practice, vor facilita accesul la programe de formare profesională şi vor promova schimbul de cunoştinţe şi experienţă.

Memorandumul a intrat în vigoare la data semnării şi are o durată de 2 ani, fiind reziliabil în orice moment de către oricare dintre părţi. Acesta nu conferă drepturi sau obligaţii angajante şi nu afectează drepturile de proprietate intelectuală ale părţilor.

Asociaţia Română de Fintech, care reuneşte cele mai importante companii româneşti de inovaţie tehnologică pentru industria financiară, este o organizaţie non-profit care susţine şi promovează industria fintech din România, aducând împreună companii şi profesionişti din domeniu într-un cadru colaborativ pentru dezvoltare şi inovare continuă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3628 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...