ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Majoritatea românilor sunt mulţumiţi de deciziile lor financiare din 2023 (studiu)

20 Decembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit cercetării Dynata realizate pentru Revolut, după 12 luni dificile, marcate de inflaţie şi de creşterea costului vieţii, românii cred că cea mai mare realizare financiară în acest an a fost să înveţe efectiv cum să economisească (31%). Pentru 27% dintre respondenţi, este o mare împlinire faptul că starea lor financiară a rămas stabilă în 2023. Totuşi, 11% consideră că situaţia lor financiară s-a deteriorat.

 
 
Majoritatea românilor sunt mulţumiţi de deciziile lor financiare din 2023, iar 2 din 10 nu regretă cheltuielile făcute, potrivit unui studiu de profil.
 
Potrivit cercetării Dynata realizate pentru Revolut, după 12 luni dificile, marcate de inflaţie şi de creşterea costului vieţii, românii cred că cea mai mare realizare financiară în acest an a fost să înveţe efectiv cum să economisească (31%). Pentru 27% dintre respondenţi, este o mare împlinire faptul că starea lor financiară a rămas stabilă în 2023. Totuşi, 11% consideră că situaţia lor financiară s-a deteriorat.
 
Un român din patru spune că a învăţat să îşi gestioneze mai bine banii, o percepţie întâlnită atât la femei cât şi la bărbaţii cu vârste cuprinse între 35-44 de ani (32%). Din rezultatele studiului reiese că cei mai afectaţi au fost cei din generaţia Boomers (55-64 de ani), cu 18% dintre răspunsuri. În schimb, reprezentanţii Generaţiei Z (18-24 de ani) au fost campioni la economisire (41%) şi, în egală măsură, şi printre cei mai activi investitori (21%), conform aceluiaşi studiu.
 
Totodată, 6 din 10 români au apreciat că modul în care au cheltuit în 2023 a fost unul "mulţumitor", declarând că au luat în general decizii bune şi au fost cumpătaţi cu cheltuielile. Bărbaţii sunt mai mulţumiţi de alegerile lor financiare decât femeile (61% vs 55%) şi, în egală măsură, persoanele mai mature, de peste 65 de ani (69%). Milenialii (25-34 de ani) au sentimente amestecate în privinţa comportamentului lor financiar - 44% cred că în unele cazuri au luat decizii bune, în altele au risipit banii. Respondenţii din categoria de vârstă 45-54 regretă cel mai mult cheltuielile făcute în 2023 - 6% (vs. 4% media naţională).
 
Conform datelor interne ale băncii digitale Revolut, în primele 11 luni complete ale anului 2023, un client român a cheltuit, în medie, 1.726 de lei/ lună cu Revolut pentru a plăti produse şi servicii din diverse categorii. Utilizatorul român mediu a continuat să prefere cardul fizic pentru plăţile la comercianţi, efectuând 81 de plăţi per utilizator în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2023. Media pentru tranzacţiile cu cardurile virtuale a fost de 36 de tranzacţii per client, la nivelul întregului an. De asemenea, clienţii români au generat şi peste 2 milioane de carduri virtuale de unică folosinţă pentru diverse achiziţii.
 
Oricât de bine ar încheia românii anul, din punct de vedere financiar, tot mai rămân lucruri de îmbunătăţit în 2024. Unul din cinci români este satisfăcut de modul în care şi-a gestionat banii în ultimele 12 luni, iar o treime dintre respondenţi regretă că nu au economisit atât cât ar fi vrut. 17% şi-ar fi dorit să adauge noi surse de venituri, 13% să investească mai mult, iar 11% să-şi fi îmbunătăţit aptitudinile de gestionare a fondurilor personale.
 
Femeile regretă într-o măsură mai mare decât bărbaţii că nu au economisit mai mult (38% vs 27%). Generaţia Z (18-24 ani) de asemenea vede comportamentul de economisire ca unul foarte important (36%). Studiul mai arată că, pe măsură ce devin mai experimentaţi şi înaintează în vârstă, românii devin mai puţin "emoţionali" în relaţia cu banii - segmentele de vârstă 65+ au mai puţine regrete legate de managementul banilor faţă de cei mai tineri, din generaţia Z (30% vs 15%).
 
Dintre toate categoriile de vârstă, segmentul 55-64 este cel mai nemulţumit de faptul că nu a reuşit să găsească sursele de suplimentare a veniturilor (22%). În 2024, reprezentanţii Generaţiei X ar putea lua în calcul funcţionalităţile Revolut pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele financiare şi informaţiile despre investiţii, pentru a-şi mări şansele de atingere a obiectivelor financiare. 17% dintre respondenţii din această categorie de vârstă spun că regretă faptul că nu au învăţat cum să-şi investească banii.
 
"Indiferent de comportamentul financiar din 2023, 2024 vine cu noi oportunităţi de îmbunătăţire a modului în care îşi gestionează finanţele şi îşi ating obiectivele financiare. Mulţumită produselor şi funcţionalităţilor adăugate în 2023, clienţii au posibilitatea să înveţe, să testeze, să îşi exerseze aptitudinile financiare, să ţină evidenţa cheltuielilor zilnice, să economisească sau să investească, într-un singur loc, în aceeaşi aplicaţie", a declarat Gabriela Simion, director general Revolut Bank UAB sucursala România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1388 / 17241
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...