
O misiune tehnică a OCDE a evaluat progresele înregistrate de România în domeniul guvernanței corporative
23 Ianuarie 2025
AgerpresRomânia este în plin proces de aderare la OCDE, aflându-se în prezent în etapa de furnizare de informații tehnice suplimentare, organizarea de misiuni de informare și evaluarea ulterioară în cele 26 de Comitete ale Organizației, precizează sursa citată.
O misiune tehnică de evaluare a Secretariatului Comitetului de Guvernanță Corporativă al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) s-a desfășurat în perioada 20-23 ianuarie la Secretariatul General al Guvernului.
Potrivit unui comunicat al SGG, obiectivul major al misiunii care a avut loc în această săptămână a fost acela de a analiza și evalua implementarea de către România, ca stat candidat, a recomandărilor OCDE în domeniul guvernanței corporative care se adresează atât companiilor din sectorul privat de pe piața de capital românească, cât și întreprinderilor de stat.
''Experții OCDE au analizat alinierea legislației, politicilor și practicilor naționale la standardele organizației legate de implementarea celor trei componente în domeniu: Ghidul privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat, Ghidul privind combaterea corupției și integritatea în Întreprinderile de stat și principiile G20/OCDE de guvernanță corporativă'', se arată în comunicat.
Potrivit unui comunicat al SGG, obiectivul major al misiunii care a avut loc în această săptămână a fost acela de a analiza și evalua implementarea de către România, ca stat candidat, a recomandărilor OCDE în domeniul guvernanței corporative care se adresează atât companiilor din sectorul privat de pe piața de capital românească, cât și întreprinderilor de stat.
''Experții OCDE au analizat alinierea legislației, politicilor și practicilor naționale la standardele organizației legate de implementarea celor trei componente în domeniu: Ghidul privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat, Ghidul privind combaterea corupției și integritatea în Întreprinderile de stat și principiile G20/OCDE de guvernanță corporativă'', se arată în comunicat.
La discuții, Secretariatul General al Guvernului a fost reprezentat de secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, care a reafirmat angajamentul ferm al României pentru atingerea obiectivului de aderare la OCDE la nivelul anului 2026.
''Acesta a prezentat progresele realizate de România în vederea atingerii standardelor și recomandărilor OCDE pe domeniul guvernanței corporative, precum și acțiunile avute în vedere în perioada imediat următoare pentru pregătirea evaluărilor tehnice ce se vor derula la sediul din Paris al Organizației. În primăvara acestui an, vor avea loc prezentările concluziilor Secretariatului OCDE asupra acestui domeniu de evaluare în cadrul reuniunilor Working Party on State Ownership and Privatisation Practices (luna martie), respectiv reuniunea Corporate Governance Committee (luna aprilie)'', conform comunicatului.
În cadrul acestei misiuni de la București, delegația OCDE a fost formată din Sara Sultan, șefa Unității întreprinderi de stat - OCDE, Emeline Denis și Tiziana Londero, ambele analist de politici în Unitatea de guvernanță corporativă, Divizia piețe de capital și instituții financiare, Direcția afaceri financiare și întreprinderi.
Secretariatul General al Guvernului este punct focal instituțional național în România pentru relația cu Comitetul OCDE privind Guvernanța Corporativă și a organizat la Palatul Victoria, pe parcursul întregii săptămâni, întâlniri atât cu experții și oficialii instituțiilor și autorităților publice relevante, cât și cu actorii din mediul de afaceri din România, respectiv: Asociația administratorilor de fonduri din România, Asociația administratorilor independenți România, AMCHAM Romania, Asociația română pentru relația cu investitorii, Agenția Națională de Integritate, AMEPIP, Pluri consulting, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar, Bursa de Valori București, Camera Auditorilor Financiari din România, Curtea de Conturi a României, Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Energiei, Tribunalul Comercial din București, Transgaz, Transelectrica, Teraplast, Ministerul Afacerilor Externe, Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră, Franklin Templeton/Fondul Proprietatea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania și NN Pensii.
România este în plin proces de aderare la OCDE, aflându-se în prezent în etapa de furnizare de informații tehnice suplimentare, organizarea de misiuni de informare și evaluarea ulterioară în cele 26 de Comitete ale Organizației, precizează sursa citată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1003 / 19332 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat acționarii Lensa la atragerea unei investiții de la OH Holding Limited. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...