ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

O misiune tehnică a OCDE a evaluat progresele înregistrate de România în domeniul guvernanței corporative

23 Ianuarie 2025   |   Agerpres

România este în plin proces de aderare la OCDE, aflându-se în prezent în etapa de furnizare de informații tehnice suplimentare, organizarea de misiuni de informare și evaluarea ulterioară în cele 26 de Comitete ale Organizației, precizează sursa citată.

 
 
O misiune tehnică de evaluare a Secretariatului Comitetului de Guvernanță Corporativă al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) s-a desfășurat în perioada 20-23 ianuarie la Secretariatul General al Guvernului.

Potrivit unui comunicat al SGG, obiectivul major al misiunii care a avut loc în această săptămână a fost acela de a analiza și evalua implementarea de către România, ca stat candidat, a recomandărilor OCDE în domeniul guvernanței corporative care se adresează atât companiilor din sectorul privat de pe piața de capital românească, cât și întreprinderilor de stat.

''Experții OCDE au analizat alinierea legislației, politicilor și practicilor naționale la standardele organizației legate de implementarea celor trei componente în domeniu: Ghidul privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat, Ghidul privind combaterea corupției și integritatea în Întreprinderile de stat și principiile G20/OCDE de guvernanță corporativă'', se arată în comunicat.


La discuții, Secretariatul General al Guvernului a fost reprezentat de secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, care a reafirmat angajamentul ferm al României pentru atingerea obiectivului de aderare la OCDE la nivelul anului 2026.

''Acesta a prezentat progresele realizate de România în vederea atingerii standardelor și recomandărilor OCDE pe domeniul guvernanței corporative, precum și acțiunile avute în vedere în perioada imediat următoare pentru pregătirea evaluărilor tehnice ce se vor derula la sediul din Paris al Organizației. În primăvara acestui an, vor avea loc prezentările concluziilor Secretariatului OCDE asupra acestui domeniu de evaluare în cadrul reuniunilor Working Party on State Ownership and Privatisation Practices (luna martie), respectiv reuniunea Corporate Governance Committee (luna aprilie)'', conform comunicatului.

În cadrul acestei misiuni de la București, delegația OCDE a fost formată din Sara Sultan, șefa Unității întreprinderi de stat - OCDE, Emeline Denis și Tiziana Londero, ambele analist de politici în Unitatea de guvernanță corporativă, Divizia piețe de capital și instituții financiare, Direcția afaceri financiare și întreprinderi.

Secretariatul General al Guvernului este punct focal instituțional național în România pentru relația cu Comitetul OCDE privind Guvernanța Corporativă și a organizat la Palatul Victoria, pe parcursul întregii săptămâni, întâlniri atât cu experții și oficialii instituțiilor și autorităților publice relevante, cât și cu actorii din mediul de afaceri din România, respectiv: Asociația administratorilor de fonduri din România, Asociația administratorilor independenți România, AMCHAM Romania, Asociația română pentru relația cu investitorii, Agenția Națională de Integritate, AMEPIP, Pluri consulting, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar, Bursa de Valori București, Camera Auditorilor Financiari din România, Curtea de Conturi a României, Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Energiei, Tribunalul Comercial din București, Transgaz, Transelectrica, Teraplast, Ministerul Afacerilor Externe, Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră, Franklin Templeton/Fondul Proprietatea, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din Romania și NN Pensii.

România este în plin proces de aderare la OCDE, aflându-se în prezent în etapa de furnizare de informații tehnice suplimentare, organizarea de misiuni de informare și evaluarea ulterioară în cele 26 de Comitete ale Organizației, precizează sursa citată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1175 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...