ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu

19 Decembrie 2024   |   BizLawyer

Prin decizia instanței supreme cererile de revizuire formulate în cauză au fost admise în principiu și trimise Curții de Apel București pentru a fi analizate pe fond.

 
 
Mușat & Asociații a câștigat apelul declarat împotriva sentinței pronunțate în calea extraordinară de atac a revizuirii de către Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt judecați torționarii lui Gheorghe Ursu. Avocații firmei au acordat asistență juridică descendenților lui Gheorghe Ursu, disident anticomunist arestat și omorât prin tortură la ordinele Securității în anul 1985.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recent apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de familia lui Gheorghe Ursu împotriva sentinței Curții de Apel București prin care cererea de revizuire a fost respinsă în principiu ca inadmisibilă.

Prin decizia instanței supreme cererile de revizuire formulate în cauză au fost admise în principiu și trimise Curții de Apel București pentru a fi analizate pe fond.


Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție deschide drumul unei analize a tuturor înscrisurilor puse la dispoziție de Academia Română prin Institutul de Istorie Nicolae Iorga  și de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) care evidențiază date și împrejurări ce nu au fost avute în vedere la soluționarea cauzei și conturează o soluție diametral opusă celei inițial pronunțate.

„Soluția pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție reprezintă un prim pas în rejudecarea pe fond a cauzei și desființarea  soluțiilor de achitare pronunțate de către instanțele naționale, soluții ce au fost criticate de către societatea civilă dar și de specialiști în drept. Fără a reprezenta o soluție finală, decizia ICCJ marchează un moment esențial pentru restabilirea ordinii de drept și pentru aflarea adevărului în legătură cu acest caz foarte mediatizat și important pentru încrederea și opinia publică”, a declarat Ștefan Diaconescu, Partener, Mușat & Asociații.

’’Pentru victimele regimului comunist a fost stupefiant să afle, din cuprinsul hotărârilor de achitare a inculpaților, că în perioada 1965-1989 nu ar fi existat o represiune sistematică și generalizată a celor ce s-au opus, sub diverse forme, regimului comunist. Soluția pronunțată recent de instanța supremă aduce speranță tuturor celor care au resimțit consecințele acestei adversități dintre conducerea Partidului Comunist Român și acele spirite libere care au avut curajul de a se exprima critic la adresa acestuia”, a declarat Alexandru Terța, Partener, Mușat & Asociații.

Reamintim că, inițial, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpaților (soluție menținută în apel), reținând că nu este îndeplinită situația premisă, aceea a existenței unui conflict (adversități) între organele statului, pe de o parte și populația civilă sau o colectivitate, pe de altă parte, în cadrul căruia cei vizați să fie supuși acțiunilor prevăzute de norma de incriminare.  
 
Cererile de revizuire formulate în cauză evidențiază acele fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei și care dovedesc netemeinicia soluțiilor de achitare a inculpaților adoptate inițial.

Mușat & Asociații reprezintă pro bono familia lui Gheorghe Ursu de peste 14 ani, acesta fiind un caz cu o puternică încărcătură istorică și emoțională.

Gheorghe Ursu a fost un inginer constructor, poet, scriitor și disident român. A fost arestat în urma denunțului unei colege de serviciu, iar în data de 17 noiembrie 1985 (la vârsta de 56 de ani) a murit în arestul Securității din cauza bătăilor repetate aplicate de către anchetatorii Securității în timpul detenției.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 106
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...