ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații și Juridice.ro au organizat dezbaterea “Răspunderea penală a persoanelor juridice. Prevenție, conformitate și managementul riscului”

03 Iulie 2023   |   BizLawyer

Dezbaterea, care a avut loc săptămâna trecută, a fost moderată de Elena Hach, fost procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, și de Alexandru Terța, Partener, Mușat & Asociații, evenimentul fiind structurat în două paneluri

 
 
Mușat & Asociații și Juridice.ro au organizat dezbaterea Răspunderea penală a persoanelor juridice. Prevenție, conformitate și managementul riscului”, eveniment care a reunit procurori, judecători, reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai celui academic, profesioniști în etică și conformitate, dar și directori juridici ai unor companii importante din domenii ca energie, imobiliar, farmaceutic, auto, bancar, financiar și sportiv.

Dezbaterea, care a avut loc săptămâna trecută, a fost moderată de Elena Hach, fost procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, și de Alexandru Terța, Partener, Mușat & Asociații, evenimentul fiind structurat în două paneluri. Lectorii au tratat aspecte de interes pentru mediul de afaceri cu privire la răspunderea penală a persoanelor juridice, un subiect deosebit de relevant și important pentru companii și reprezentanții acestora, precum și pentru acționari și investitori.

Primul panel a dezbătut subiectul Controverse în materia răspunderii penale a persoanelor juridice. Legea privind protecția avertizorilor în interes public, printre speakeri numărându-se Ștefan DiaconescuManaging Associate Mușat & Asociații, Conf. univ. dr. Silviu Barbu, Cornel-Virgiliu CălinescuDirector General, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Raul Alexandru NestorJudecător, Tribunalul București și Radu NicolaePreședinte, Centrul Syene.

Cel de-al doilea panel al dezbaterii a tratat subiectul Rolul prevenției și al conformității. Risk management eficient cu speakerii Raul Dabija – Coordonator al Departamentului Proceduri Legale din cadrul Direcției juridice a BCR, Florina Mariana HomeghiuHead of Legal, Photon Energy Group, Iuliana CiolcăJudecător, Curtea de Apel București și Cristian Ducu, Președintele Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

„Așa cum anticipam, atât mediul de business, cât și cel juridic au primit cu mare interes această dezbatere, ce s-a dovedit a fi un dialog constructiv purtat între reprezentanți ai marilor companii - modele demne de urmat din perspectiva prevenției și a conformității, ai organelor judiciare implicate în soluționarea conflictelor de drept penal, ai unor autorități ce își aduc contribuția în mod esențial la menținerea unui just echilibru între drepturile și interesele legitime ale tuturor părților litigante și, nu în ultimul rând, ai societății civile.

Am avut ocazia de a dezbate aspecte de interes legate de condițiile atragerii răspunderii penale a persoanei juridice și probațiunea specifică, rolul esențial pe care-l joacă prevenția și conformitatea în evoluția unei companii, punerea în practică a obligațiilor instituite prin Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public și abordarea optimă în ipoteza unor fapte comise de angajați sau chiar de reprezentanți ai companiei, pentru a diminua expunerea acesteia”, a precizat Alexandru Terța, Partener în cadrul Mușat & Asociații și co-moderator al dezbaterii.

„Mediul de afaceri și realitatea socială a anului 2023 obligă factorii de decizie din orice companie - națională sau multinațională - nu doar să implementeze noutățile legislative ci, în prealabil, să le analizeze, să le evalueze și să stabilească riscurile, pentru ca ulterior să aplice aceste prevederi într-o manieră corectă și adaptabilă nevoilor companiei. Această analiză poate fi realizată optim în cadrul unor astfel de dezbateri precum cea organizată de noi, probabil cel mai mare eveniment de acest tip, la care au participat peste 60 de invitați din cadrul celor mai mari companii active pe piața din România.

Concluziile au subliniat necesitatea apelării la profesioniști externi, singurii în măsură să observe și să analizeze imaginea de ansamblu a riscurilor la care persoanele juridice sunt expuse dacă implementarea modificărilor legislative nu este realizată corespunzător. Nu este suficient să aibă cunoștință de modificările normelor juridice, ci este necesar să adapteze aceste norme activității economice pe care o desfașoară și să le implementeze conform specificului persoanei juridice, cu personalizarea unor evaluări ce poate fi realizată numai de profesioniștii in domeniu”, a explicat Ștefan Diaconescu, Managing Associate, Mușat & Asociații.

Departamentul de Drept Penal al Mușat & Asociații cuprinde 14 avocați specializați, cu o experiență extrem de vastă în diverse tipuri de investigații și probleme de conformitate, fiind cel mai mare departament de Criminal Law din cadrul unei firme de avocatură full-service. Echipa specializată în drept penal consiliază companii globale din diverse domenii, cum ar fi construcții civile și industriale, electricitate, oil & gas, financiar-bancar, farmaceutic, telecomunicații, precum și clienți individuali.

Avocații Mușat & Asociații au experiență în reprezentarea clienților în fața tuturor instanțelor de judecată, începând cu cele cu grad de jurisdicție inferior și până la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și în fața Curții Constituționale, a instanțelor naționale și internaționale, dar și la toate nivelurile Parchetului de pe lângă toate instanțele de judecată.

Activitatea firmei în domeniul Dreptului Penal a implicat acționarea în numele sau alături de clienții săi în cadrul tuturor tipurilor de litigii penale, inclusiv: criminalitate economico - financiară, fraudă financiară, corupție, spionaj economic, criminalitate cibernetică și privind comerțul electronic, crimă organizată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, spălare a banilor, infracțiuni de încălcare a confidențialității/secretului profesional, infracțiuni de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și industrială.

Mușat & Asociații a oferit asistență juridică și reprezentare atât pe parcursul procedurilor de cercetare penală, cât și pe parcursul proceselor penale, pentru aspecte privind răspunderea penală a persoanelor fizice, precum și a entităților juridice.

De-a lungul timpului, avocații Mușat & Asociații au derulat numeroase investigații interne în cadrul mandatelor încredințate de companii locale sau internaționale, în urma cărora au reieșit suspiciuni cu privire la potențiale infracțiuni de corupție sau practici anticoncurențiale. Activitățile desfășurate de către echipele specializate în investigații interne corporative sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților.

 

          Despre Mușat & Asociații 

Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 33 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.


Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

►  2022: Mușat & Asociații a fost desemnată câștigătoarea premiilor pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții (M&A), Litigii și Farma, acordate în cadrul Galei Romanian Legal Awards, organizate de “Legal Marketing”. Au fost recunoscute performanțele echipei noastre de M&A din anul 2021, în continuarea premiilor acordate pentru anii 2020 și 2019, an în care Mușat & Asociații a fost desemnată și Firma anului în avocatură din România. De asemenea, în 2022, Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatură a anului în Europa de Est”  în cadrul galei organizate în Londra de LMG Life Sciences Awards, unul dintre cele mai prestigioase ghiduri juridice internaționale care premiază firmele de avocatură și avocații ce se află în spatele celor mai inovatoare și provocatoare proiecte juridice din EMEA, SUA și Canada, împreună cu companiile sale surori International Financial Law Review, Benchmark Litigation, Managing IP, Expert Guides și ITR.

►  2020: Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatură a anului în ariile Fuziuni & Achiziții, Achiziții Publice și Farma”, distincție acordată de publicația “The Times Legal Innovation” firmelor de avocați din România care au obținut performanțe deosebite în anul de referință.

►  2019: Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincție acordată de “The Times Legal Innovation”, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții, Achiziții Publice și Drept Penal.

►  2018: Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție M&A în domeniul Farma în România, pentru asistența acordată Dr. Max în achiziția grupului A&D Pharma, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică Fuziuni și achiziții/Privatizare, Infrastructură și PPP/Achiziții Publice și Drept Penal.

►  2016: Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție în domeniul energiei pentru asistența acordată Sterling Resources în procesul de vânzare a operațiunilor din România către Carlyle International Energy Partners, precum și premiul pentru cea mai mare tranzacție din HORECA pentru asistarea Premier Capital în achiziționarea McDonald’s în România. Distincțiile au fost oferite de Ziarul Financiar, în cadrul Galei Avocaților 2016, ediția a VII-a.

►  2015: Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincție acordată anual de reputata publicație britanică “The Lawyer” firmelor de avocați din Europa care au obținut performante deosebite în anul de referință.
 
►  2013: Mușat & Asociații a fost desemnată „Casa de avocatură a anului în România”, de către International Financial Law Review (IFLR), fiind pentru a doua oară când Mușat & Asociații își adjudecă acest valoros premiu, după distincția primită în 2011, când România a fost inclusă pentru prima dată în lista țărilor nominalizate pentru premiile IFLR.

►  2012: Mușat & Asociații a câștigat premiul Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrală și de Est”, distincție acordată de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente în ceea ce privește evoluția portofoliului de mandate în practica de fuziuni & achiziții și strategia de management adoptată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 40 / 250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...