
Aproape trei sferturi dintre IMM-urile din România utilizează AI în activităţile lor (raport)
08 Iulie 2025
AgerpresConform cercetării, la nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE), peste 75% dintre IMM-uri apelează la AI şi un sfert (25%) dintre acestea la scară mai largă, utilizarea concentrându-se pe analiza datelor (40%), traducere (35%) şi automatizarea sarcinilor (28%).
Aproape trei sferturi (73%) dintre Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) din România folosesc în activităţile lor Inteligenţa Artificială (AI), însă doar 22% implementează această tehnologie la scară largă, arată datele cuprinse într-un nou raport de referinţă, publicat de AI Chamber.
Conform cercetării, la nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE), peste 75% dintre IMM-uri apelează la AI şi un sfert (25%) dintre acestea la scară mai largă, utilizarea concentrându-se pe analiza datelor (40%), traducere (35%) şi automatizarea sarcinilor (28%).
În România, 66% dintre companii afirmă că vor să extindă utilizarea AI (un nivel de entuziasm comparabil cu cel din Polonia şi din Slovacia) şi, cu toate acestea, doar 36% dintre firme sunt familiare cu AI Act al Uniunii Europene (sub media regiunii, de 39%), peste jumătate (57%) declară că lipsa de cunoştinţe este principala barieră în adoptarea AI, unul dintre cele mai ridicate niveluri din ECE.
Conform cercetării, la nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE), peste 75% dintre IMM-uri apelează la AI şi un sfert (25%) dintre acestea la scară mai largă, utilizarea concentrându-se pe analiza datelor (40%), traducere (35%) şi automatizarea sarcinilor (28%).
În România, 66% dintre companii afirmă că vor să extindă utilizarea AI (un nivel de entuziasm comparabil cu cel din Polonia şi din Slovacia) şi, cu toate acestea, doar 36% dintre firme sunt familiare cu AI Act al Uniunii Europene (sub media regiunii, de 39%), peste jumătate (57%) declară că lipsa de cunoştinţe este principala barieră în adoptarea AI, unul dintre cele mai ridicate niveluri din ECE.
Sondajul împarte companiile în patru tipologii: "Optimişti practici", "Conştienţi cu bariere", "Indiferenţi faţă de AI" şi "Retraşi digital". În acest sens, România are o distribuţie echilibrată între cele patru segmente. Astfel, 21% dintre firme sunt retrase digital, 29% sunt indiferente, 19% optimiste practice, iar 31% conştiente de potenţialul AI, dar confruntate cu bariere.
În plus, două treimi (66%) dintre companiile româneşti consideră că AI va transforma industria lor (peste media regională), dar 44% cred că AI va aduce beneficii directe asupra activităţilor derulate.
Referitor la raportul dintre dimensiunea companiei şi maturitatea AI, firmele mai mari din România (50-250 angajaţi) domină segmentul "Conştienţi cu bariere", în timp ce microîntreprinderile sunt supra-reprezentate în categoria "Retraşi digital". Totuşi, în ciuda lipsei de infrastructură digitală în unele cazuri, 61% dintre angajaţii români caută activ modalităţi de a folosi AI la locul de muncă, una dintre cele mai ridicate rate din regiune.
Pe de altă parte, doar 8% dintre firmele autohtone se declară pregătite pentru un audit AI, o pondere în linie cu media CEE, dar alarmantă în contextul intrării în vigoare a AI Act, notează raportul de specialitate.
Potrivit sursei citate, 25% dintre respondenţi au declarat că nu au întreprins niciun pas pentru formarea angajaţilor în AI, ceea ce, în viziunea specialiştilor de la AI Chamber, riscă să adâncească prăpastia dintre companiile pregătite şi cele rămase în urmă.
Datele Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) relevă faptul că piaţa AI, la nivel global, va ajunge la valoarea de 4,8 trilioane dolari, până în 2033, în creştere de 25 de ori faţă de 2023.
"În acest context, România nu îşi mai permite să amâne investiţiile în AI. Deşi o parte semnificativă a companiilor manifestă interes, lipsa de competenţe interne şi de sprijin sistemic rămâne o provocare majoră. Cu toate acestea, 66% dintre companiile româneşti declară că vor să extindă utilizarea AI - peste media regională. Este un semnal clar că apetitul pentru transformare există. Provocarea rămâne modul în care acest potenţial va fi transformat în acţiuni concrete", se menţionează în cercetare.
Raportul AI Chamber, intitulat "Cum îşi găsesc IMM-urile din CEE drumul în lumea AI?", este bazat pe un sondaj realizat în rândul a peste 3.200 de întreprinderi mici şi mijlocii din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE).
AI Chamber - cu sediul în Polonia, reuneşte startup-uri, corporaţii, organizaţii şi ONG-uri axate pe AI din întreaga regiune ECE, iar în calitate de lider de opinie în sector susţine utilizarea etică a AI, încurajează colaborarea între sectorul privat şi organizaţiile non-guvernamentale şi sprijină activ iniţiative care stimulează inovaţia AI.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6 / 19482 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...