Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un set de propuneri pentru cea mai ambiţioasă şi mai cuprinzătoare reformă a uniunii vamale a UE de la înfiinţarea acesteia în 1968, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Adoptând transformarea digitală, reforma va reduce procedurile vamale greoaie, înlocuind declaraţiile tradiţionale cu o abordare mai ingenioasă şi bazată pe date în materie de supraveghere a importurilor. În acelaşi timp, autorităţile vamale vor dispune de instrumentele şi resursele de care au nevoie pentru a evalua şi a opri în mod corespunzător importurile care prezintă riscuri reale pentru UE, pentru cetăţenii şi economia sa.
"Uniunea vamală a UE s-a aflat în centrul integrării UE în ultimii 55 de ani. Având în vedere noile provocări şi ameninţări, ne dotăm astăzi cu un nou instrument pentru a accelera fluxurile comerciale şi pentru a sprijini redresarea noastră economică. Această reformă cuprinzătoare va reduce birocraţia şi costurile de asigurare a conformităţii pentru întreprinderi, va crea mai multă transparenţă şi certitudine pentru cetăţenii UE atunci când îşi fac cumpărăturile online şi va introduce procese mai simple şi inovatoare pentru autorităţi", a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.
Potrivit Comisiei Europene, o nouă autoritate vamală a UE va fi responsabilă cu supravegherea unei platforme de date vamale a UE şi va servi drept motor al noului sistem. În timp, platforma de date va înlocui infrastructura informatică vamală existentă în statele membre ale UE, ceea ce va permite economisirea a până la două miliarde de euro pe an în costuri de funcţionare. Noua autoritate va contribui, de asemenea, la îmbunătăţirea abordării UE în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor şi controalele vamale.
De asemenea, ca urmare a reformei uniunii vamale a UE, întreprinderile care doresc să introducă mărfuri în UE vor avea posibilitatea să înregistreze toate informaţiile privind produsele şi lanţurile lor de aprovizionare într-un mediu online unic: noua platformă de date vamale a UE. Această tehnologie de vârf va compila datele furnizate de întreprinderi şi, prin învăţare automată, inteligenţă artificială şi intervenţie umană, va oferi autorităţilor o vedere de ansamblu la 360 de grade asupra lanţurilor de aprovizionare şi asupra circulaţiei mărfurilor.
În acelaşi timp, întreprinderile vor trebui să interacţioneze cu un portal unic pentru a-şi transmite informaţiile vamale şi vor trebui să introducă datele doar o singură dată pentru mai multe transporturi. În unele cazuri, atunci când procedurile comerciale şi lanţurile de aprovizionare sunt complet transparente, comercianţii cei mai fiabili, şi anume comercianţii "Trust and Check" (Încredere şi Control), vor putea să îşi pună mărfurile în circulaţie în UE fără nicio intervenţie vamală activă. Categoria "Trust and Check" (Încredere şi Control) consolidează programul privind operatorii economici autorizaţi (AEO) deja existent pentru comercianţii fiabili.
Acest nou parteneriat cu întreprinderile este o premieră la nivel mondial. El reprezintă un nou instrument puternic de sprijinire a întreprinderilor, a comerţului şi a autonomiei strategice deschise a UE. Platforma de date vamale a UE va permite importul de mărfuri în UE cu o intervenţie vamală minimă, fără a compromite cerinţele în materie de siguranţă, securitate sau antifraudă.
În temeiul propunerilor, platforma de date se va deschide în 2028 pentru transporturile realizate în cadrul comerţului electronic, apoi, în 2032, se va deschide (pe bază de voluntariat) şi celorlalţi importatori, ceea ce va conduce la beneficii imediate şi la simplificări. De asemenea, comercianţii "Trust and Check" (Încredere şi Control) vor putea să îşi vămuiască toate importurile la autorităţile vamale ale statului membru în care îşi au sediul, indiferent de locul în care mărfurile intră în UE. În 2035, o revizuire va evalua dacă această posibilitate poate fi extinsă la toţi comercianţii atunci când platforma va deveni obligatorie începând cu 2038.
Noul sistem propus va oferi autorităţilor vamale o imagine de ansamblu asupra lanţurilor de aprovizionare şi asupra proceselor de producţie a mărfurilor care intră în UE. Toate statele membre vor avea acces la date în timp real şi vor fi în măsură să pună în comun informaţii pentru a răspunde la riscuri mai rapid, mai coerent şi mai eficace.
Inteligenţa artificială va fi utilizată pentru a analiza şi a monitoriza datele şi pentru a anticipa problemele înainte chiar ca mărfurile să fi început să se îndrepte către UE. Acest lucru va permite autorităţilor vamale din UE să îşi concentreze eforturile şi resursele acolo unde este cea mai mare nevoie de ele: pentru a împiedica intrarea în Uniune a mărfurilor nesigure sau ilegale şi pentru a asigura respectarea numărului tot mai mare de acte legislative ale UE care interzic anumite mărfuri ce contravin valorilor europene comune- de exemplu în domenii precum schimbările climatice, defrişările, munca forţată, pentru a oferi doar câteva exemple. Acest lucru va contribui, de asemenea, la asigurarea colectării adecvate a taxelor şi a impozitelor, în beneficiul bugetelor naţionale şi al bugetului UE.
Pentru a ajuta statele membre să acorde prioritate riscurilor adecvate şi să îşi coordoneze controalele şi inspecţiile, în special în perioade de criză, informaţiile şi expertiza vor fi puse în comun şi evaluate la nivelul UE prin intermediul noii autorităţi vamale a UE care acţionează pe baza datelor furnizate prin intermediul platformei de date vamale a UE. Noul sistem va îmbunătăţi în mod substanţial cooperarea dintre autorităţile vamale, autorităţile de supraveghere a pieţei şi autorităţile de aplicare a legii la nivelul UE şi la nivel naţional, inclusiv prin schimbul de informaţii realizat cu ajutorul platformei de date vamale.
În plus, reforma adoptată astăzi va oferi un rol central platformelor online, pentru a garanta că mărfurile vândute online în UE respectă toate obligaţiile vamale. Aceasta este o abatere majoră de la sistemul vamal actual, care încredinţează responsabilitatea consumatorilor individuali şi transportatorilor. Platformele vor avea responsabilitatea de a se asigura că taxele vamale şi TVA sunt plătite la cumpărare, astfel încât consumatorii să nu mai fie afectaţi de taxe ascunse sau de formalităţi administrative neaşteptate la primirea coletului. Dat fiind că platformele online vor deveni importatori oficiali, consumatorii din UE vor avea siguranţa că toate taxele au fost plătite şi că achiziţiile lor sunt sigure şi în conformitate cu standardele etice, de siguranţă şi de mediu ale UE.
În acelaşi timp, reforma elimină actualul prag, puternic exploatat de autorii fraudelor, conform căruia mărfurile cu o valoare mai mică de 150 euro sunt scutite de taxe vamale. Până la 65% din aceste colete care intră în UE sunt în prezent subevaluate, pentru a se evita taxele vamale la import.
Reforma simplifică, de asemenea, calcularea taxelor vamale pentru cele mai curente mărfuri cu valoare redusă achiziţionate în afara UE, reducând la doar patru miile de categorii de taxe vamale existente. Va fi astfel mult mai uşor să se calculeze taxele vamale pentru coletele mici, ajutând atât platformele, cât şi autorităţile vamale să gestioneze mai bine miliardul de achiziţii care intră în UE şi care sunt realizate anual în cadrul comerţului electronic. De asemenea, se vor elimina posibilităţile de fraudă. Se preconizează că noul sistem de comerţ electronic personalizat va aduce anual venituri vamale suplimentare de ordinul a un miliard de euro.
Propunerile legislative vor fi transmise Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene pentru un acord, precum şi Comitetului Economic şi Social European spre consultare.