
UE sprijină 170 de proiecte noi pentru a ajuta statele membre să îşi transpună în practică agenda de reforme
26 Martie 2024
AGERPRESPe baza reformelor deja puse în aplicare în cadrul IST în cei patru ani, care se ridică la aproximativ 780 de proiecte pentru aproximativ 1.200 de reforme, noua rundă de reforme va oferi sprijin tehnic personalizat statelor membre, pentru a le ajuta să conceapă şi să pună în aplicare reformele de care au nevoie, îndeplinind astfel priorităţile naţionale şi ale UE pe teren.
Comisia Europeană a selectat, marţi, o nouă rundă de 170 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST), pentru a sprijini statele membre să conceapă şi să pună în aplicare în total 307 reforme în 2024, ceea ce va consolida competitivitatea, rezilienţa şi modernizarea statelor membre, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Aceste reforme vor acoperi o gamă largă de domenii care au un impact asupra vieţii cetăţenilor din UE, de la aplicarea inteligenţei artificiale în întreprinderi şi în administraţiile publice, punerea în aplicare a Planului industrial al Pactului verde şi a altor reforme esenţiale pentru tranziţia către o economie cu zero emisii nete, sprijinirea egalităţii de gen şi combaterea exodului creierelor şi furnizarea de servicii de îngrijire a sănătăţii mintale tinerilor şi copiilor.
Aceste reforme vor acoperi o gamă largă de domenii care au un impact asupra vieţii cetăţenilor din UE, de la aplicarea inteligenţei artificiale în întreprinderi şi în administraţiile publice, punerea în aplicare a Planului industrial al Pactului verde şi a altor reforme esenţiale pentru tranziţia către o economie cu zero emisii nete, sprijinirea egalităţii de gen şi combaterea exodului creierelor şi furnizarea de servicii de îngrijire a sănătăţii mintale tinerilor şi copiilor.
Pe baza reformelor deja puse în aplicare în cadrul IST în cei patru ani, care se ridică la aproximativ 780 de proiecte pentru aproximativ 1.200 de reforme, noua rundă de reforme va oferi sprijin tehnic personalizat statelor membre, pentru a le ajuta să conceapă şi să pună în aplicare reformele de care au nevoie, îndeplinind astfel priorităţile naţionale şi ale UE pe teren.
"Odată cu această nouă rundă de proiecte de reformă, Instrumentul de sprijin tehnic intră în cel de-al cincilea an de activitate de succes. Se preconizează că administraţiile publice vor răspunde provocărilor emergente şi vor îndeplini priorităţile comune, de la tranziţia către o economie cu zero emisii nete la rolul IA într-o societate din ce în ce mai digitală", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
În 2024, IST va sprijini schimburile de funcţionari publici în cadrul Iniţiativei de cooperare în domeniul administraţiei publice (PACE), o iniţiativă lansată pentru promovarea învăţării inter pares în rândul funcţionarilor publici din diferite state membre. Aceste schimburi vor implica 200 de funcţionari publici din 12 de state membre, pentru a-şi consolida competenţele în domenii-cheie precum finanţarea durabilă, digitalizarea administraţiei, utilizarea fondurilor UE şi alfabetizarea în materie de date.
Reformele sprijinite de IST în 2024 vor contribui la priorităţile politice comune ale UE şi ale statelor membre: 31% din reformele selectate se vor axa pe tranziţia către o economie cu zero emisii nete. Aceste reforme se vor referi în primul rând la Planul industrial al Pactului verde, la biodiversitate şi la transportul ecologic. IST va ajuta, de asemenea, administraţiile publice naţionale, regionale şi locale să integreze tehnologii şi sisteme digitale şi să devină mai inteligente de IA, 2% dintre reformele selectate fiind legate de tranziţia digitală.
O altă componentă esenţială a reformelor IST din 2024 este abordarea şi atenuarea impactului schimbărilor demografice în mai multe sectoare, cum ar fi sistemele de sănătate şi de protecţie socială, migraţia, politicile publice şi întocmirea bugetului. În plus, în 2024, copiii şi tinerii se vor afla în centrul a 31 de reforme în cadrul proiectelor din toate statele membre, cu reforme axate pe educaţie şi pe sănătatea mintală şi bunăstarea copiilor şi a tinerilor.
Comisia va continua să sprijine statele membre în abordarea împreună a provocărilor comune, în reducerea disparităţilor economice, sociale şi teritoriale şi în consolidarea guvernanţei la toate nivelurile. Proiectele IST vor promova învăţarea inter pares, oferind în acelaşi timp sprijin adaptat contextelor naţionale şi regionale.
În 2024, IST va sprijini 43 de proiecte de reformă multinaţionale şi 38 proiecte de reformă regională. Comisia va aborda, de asemenea, nevoile comune de reformă ale statelor membre, de la promovarea sistemelor de dezvoltare a competenţelor până la îmbunătăţirea calităţii finanţelor publice, de exemplu. Ciclul IST pentru 2024 va sprijini 13 proiecte emblematice.
IST este un instrument al UE bazat pe cerere, care oferă expertiză personalizată autorităţilor statelor membre care solicită sprijin anual. Acesta nu ia forma unui sprijin financiar, ci constă în furnizarea de expertiză şi cunoştinţe de înaltă calitate şi adaptate şi poate lua forma consilierii strategice sau tehnice, a studiilor de evaluare a nevoilor de reformă, a formării sau a misiunilor la nivel naţional ale experţilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2859 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...