ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE vrea să simplifice regulile privind ajutoarele de stat pentru a stimula investiţiile în tehnologii curate

14 Februarie 2025   |   Agerpres

Planul, discutat într-un moment în care UE se confruntă cu preţuri mari la energie, pune la dispoziţia ţărilor membre granturi, facilităţi fiscale şi împrumuturi subvenţionate, precum şi alte instrumente.

 
 
Uniunea Europeană are în vedere reguli mai simple şi mai ţintite cu privire la ajutoarele de stat, în ideea de a încuraja investiţiile în tehnologiile curate şi a îmbunătăţi competitivitatea industrială a regiunii în raport cu SUA şi China, transmite Bloomberg.

Executivul comunitar urmează să îşi dezvăluie strategia, intitulată "Clean Industrial Deal", în data de 26 februarie. Strategia va fi însoţită de un nou cadru de reglementare referitor la ajutoarele de stat, care va preciza cum anume statele membre pot concepe măsuri de sprijin cu dublu scop (decarbonizarea producţiei şi o mai bună poziţionare a industriei în raport cu rivalii globali), potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg News.


Planul, discutat într-un moment în care UE se confruntă cu preţuri mari la energie, pune la dispoziţia ţărilor membre granturi, facilităţi fiscale şi împrumuturi subvenţionate, precum şi alte instrumente. Obiectivul este accelerarea introducerii energiilor regenerabile şi asigurarea unor capacităţi suficiente de producere a tehnologiilor curate.

Pentru a atrage mai mult capital privat din partea unor investitori care sunt reticenţi la risc, cum sunt fondurile de pensii şi companiile de asigurări, noile reguli le vor oferi statelor membre posibilitatea de a reduce riscul investiţiilor în portofolii sau proiecte, potrivit documentului consultat de Bloomberg, care este posibil să sufere unele modificări înainte de adoptare.

De asemenea, guvernele naţionale vor putea introduce facilităţi fiscale sub forma unei deprecieri accelerate la achiziţia activelor de tipul tehnologii curate.

Printre proiectele care se vor califica pentru ajutoare de investiţii se numără producţia de biocombustibili, biogaz, combustibili regenerabili de origine non-biologică şi stocarea de electricitate, precum şi tehnologii mature precum energie fotovoltaică, eoliană şi hidro. Cadrul va include criterii detaliate pentru acordarea de ajutoare.

În unele cazuri, statele membre vor putea, de asemenea, să ajute decarbonizarea industrială dub forma investiţiilor în echipamente de captare a carbonului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 18492
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...