ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Uniunea Europeană nu şi-a stabilit încă poziţia de negociere la summitul COP28

16 Octombrie 2023   |   Agerpres

În mod normal, UE este unul dintre cei mai ambiţioşi negociatori la negocierile anuale privind schimbările climatice, care anul acesta se vor desfăşura sub egida ONU la Dubai.

 
 
Miniştri europeni ai Mediului se întâlnesc luni pentru a decide care va fi poziţia de negociere a blocului comunitar la summitul COP28 dar au în continuare opinii diferite cu privire la aspecte importante, de exemplu cât de mult trebuie insistat pentru un acord global de eliminare a combustibililor fosili, transmite AFP.
 
În mod normal, UE este unul dintre cei mai ambiţioşi negociatori la negocierile anuale privind schimbările climatice, care anul acesta se vor desfăşura sub egida ONU la Dubai.
 
O decizie vitală va fi aceea dacă cele aproape 200 de ţări care se vor reuni la Dubai vor putea cădea de acord, pentru prima dată, asupra unei eliminări graduale a combustibililor fosili. Arderea de cărbune, petrol şi gaze generează gaze cu efect de seră, care sunt principalele cauze ale schimbărilor climatice.
 
Diplomaţii europeni consultaţi de Reuters au dezvăluit cu un grup de 10 dintre cele 27 de state membre UE, printre care se numără Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Ţările de Jos şi Slovenia, vor ca blocul comunitar să solicite eliminarea graduală a tuturor combustibililor fosili.
 
"Dacă îi asculţi pe toţi oamenii de ştiinţă este destul de clar că trebuie să eliminăm toţi combustibili fosili", a declarat ministrul Mediului din Ţările de Jos, Rob Jetten, care a îndemnat UE să "fie cel mai ambiţios bloc" cu privire la acest dosar la COP28.
 
Însă un număr similar de state membre, printre care se numără Cehia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia şi Slovacia, sunt mai prudente. Aceste ţări vor doar o eliminare a combustibililor fosili "nemodificaţi", lăsând o fereastră de oportunitate pentru ţări să continue să ardă cărbune, gaze şi petrol dacă folosesc tehnologii care să "modifice", adică să capteze emisiile poluante rezultate.
 
Ministrul Mediului din Malta, Miriam Dalli, spune că obiectivul este păstrarea acestei opţiuni "pentru sectoare care sunt dificil de decarbonizat", care includ industrii precum petrochimia şi cimentul care au opţiuni limitate pentru reducerea emisiilor.
 
Ţările UE trebuie să cadă de acord în unanimitate asupra unei poziţii de negociere, ceea ce înseamnă că un singur guvern poate bloca adoptarea unei poziţii de negociere.
 
Guvernele statelor membre UE vor analiza şi rezultatele preliminare ale alegerilor din Polonia, care sugerează că Guvernul naţionalist a pierdut majoritatea, deschizând calea partidelor mai pro-europene să formeze un guvern. Polonia a fost unul din cei mai importanţi oponenţi ai anumitor politici climatice ale Bruxelles-ului şi chiar a dat în judecată Comisia Europeană în încercarea de a răsturna unele dintre aceste politici.
 
"Toţi liderii din Europa cu ambiţii în domeniul climei urmăresc foarte atenţi evoluţiile din Polonia", a declarat ministrul Mediului din Suedia, Romina Pourmokhtari.
 
Diviziunile în rândul statelor membre UE reflectă tensiunile care există la nivel global. Printre ţările UE care se opun eliminării complete a combustibililor fosili se numără ţări sărace care se tem de impactul eliminării combustibililor fosili asupra economiilor lor. Producătorii şi consumatorii de combustibili fosili, dintre care unii, precum Arabia Saudită, au blocat încercările de a ajunge la un acord privind eliminarea combustibililor fosili la precedentele reuniuni, ar urma să ofere o rezistenţă similară la summitul COP28.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2325 / 17340
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
PPC încheie un acord pentru a achiziționa portofoliul de 629 MW de energie regenerabilă al Evryo Group. Clifford Chance a acordat consultanță în tranzacția de cca 700 mil. €
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...