
UNSAR: Despăgubiri de 20 milioane de euro, achitate pentru refacerea locuinţelor în urma dezastrelor naturale în perioada 2013-2023
20 Septembrie 2024
AgerpresPotrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de daună, din care mai mult de 65% au fost notificate către companiile de asigurări pentru pagubele suferite de locuinţe ca urmare a inundaţiilor.
Sprijinul financiar oferit de companiile de asigurări membre UNSAR pentru refacerea locuinţelor în urma inundaţiilor, cutremurelor şi a alunecărilor de teren se apropie de 20 milioane de euro (93,3 milioane lei), în perioada 2013-2023, sumă achitată atât în baza asigurărilor obligatorii, cât şi a celor facultative, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de daună, din care mai mult de 65% au fost notificate către companiile de asigurări pentru pagubele suferite de locuinţe ca urmare a inundaţiilor.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de daună, din care mai mult de 65% au fost notificate către companiile de asigurări pentru pagubele suferite de locuinţe ca urmare a inundaţiilor.
"Este greu să discutăm despre statistici în aceste momente dificile pentru atât de mulţi români. Însă industria de asigurări continuă să fie alături de cei asiguraţi şi afectaţi de furia naturii, oferind tot sprijinul necesar în vederea soluţionării rapide a dosarelor de daună", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR, în comunicat.
Organizaţia menţionează că despăgubirile achitate de asigurători în urma riscurilor catastrofale sunt în creştere de la un an la altul. Astfel, anul trecut au fost plătite despăgubiri de 5 ori mai mari decât în 2022 pentru acoperirea prejudiciilor cauzate locuinţelor de cele 3 riscuri - inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.
"Din păcate, doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate complet, prin intermediul unei asigurări facultative. Este evident că mai avem de lucru pentru a putea vorbi despre comunităţi reziliente în faţa acestor provocări", a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe - prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).
Înfiinţată în 1994, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1874 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...