ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

WWF: România nu a finalizat un plan energetic şi climatic; documentul trebuia transmis Comisiei Europene până pe 30 iunie 2024

11 Octombrie 2024   |   Agerpres

Țările membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să prezinte un plan energetic şi climatic care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030.

 
 
România nu a finalizat un plan energetic şi climatic, pe care ar fi trebuit să-l transmită Comisiei Europene până pe 30 iunie 2024, atrag atenţia experţii WWF-România, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, statele-membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să prezinte un plan energetic şi climatic care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 şi, deşi termenul de transmitere a planului a fost 30 iunie 2024, România încă nu a finalizat acest plan.

Semnalul de alarmă tras de către activiştii de mediu vine pe fondul lansării, recent, a celei de-a 15-a ediţii a raportului "Planeta Vie 2024", publicat de WWF (World Wide Fund for Nature / Fondul Mondial pentru Natură), conform căruia populaţiile de specii sălbatice au avut un declin catastrofal, de 73% în doar 50 de ani, fiind atins cel mai ridicat nivel al degradării naturii.


Documentul, lansat pe data de 10 octombrie 2024, avertizează asupra începutului celei de-a şasea extincţii în masă a biodiversităţii, "de data aceasta cauzată de om".

Raportat la România, specialiştii susţin că utilizarea excesivă a pesticidelor, agricultura intensivă, braconajul, dezvoltarea unei infrastructuri nesustenabile fără a lua în considerare impactul pe termen lung asupra mediului, tăierile ilegale de-a lungul timpului sau poluarea cu plastic, la care se adaugă deciziile care pun interesul politic înaintea recomandărilor bazate pe ştiinţă, ca în cazul recent adoptatei legi ce permite vânătoarea la trofeu pentru specia urs, aduc un grav deserviciu speciilor şi sănătăţii ecosistemelor.

"Dacă la nivel mondial defrişările s-au intensificat în 2023, în ciuda angajamentului global de a opri defrişarea şi degradarea pădurilor până la sfârşitul deceniului, în România lupta este pentru a păstra ceea ce există deja: Valorile Ridicate de Conservare. Ţara noastră şi-a luat angajamentul de a proteja 10% din întreaga sa suprafaţă împădurită şi se află în plin proces de a identifica aceste zone. Mai mult, WWF susţine o reformă reală a sistemului de combatere a exploatărilor legale şi o utilizare responsabilă a lemnului, de aceea organizaţia se implică în dezvoltarea noului Cod Silvic care se află acum în dezbatere parlamentară. De asemenea, în ultimii 100 de ani, autorităţile au îndiguit şi drenat vaste suprafeţe ale luncii şi Deltei Dunării, astfel încât s-au pierdut 85% din luncă şi o treime din Deltă. Consecinţele acestor acţiuni accentuate de schimbările climatice sunt vizibile: mai multe urmări catastrofale ale inundaţiilor, efecte mult mai severe ale secetelor, deşertificare, sărăcie în comunităţile dunărene", se arată în raportul de specialitate.

În acelaşi timp, activiştii de mediu reamintesc faptul că, pe Dunăre, marile proiecte de infrastructură "periclitează grav echilibrul ecosistemic, punând sub semnul întrebării toate eforturile WWF România de a reface populaţiile de sturioni, prin programele ce au planificat lansarea în următorii patru ani a 900.000 de pui de sturioni".

"Sistemele energetice şi de procurare şi producere a alimentelor sunt principalii factori care determină schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii. Combustibilii fosili contribuie cu aproximativ 70% la emisiile de gaze cu efect de seră. Producţia de alimente este principala cauză a pierderii habitatelor - utilizează 70% din resursele de apă şi este responsabilă pentru peste un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră", relevă datele din Indicele "Planeta Vie 2024".

La capitolul soluţii pentru viitorul planetei, al naturii şi al omenirii, WWF notează soluţiile bazate pe natură (NbS), ce valorifică puterea naturii pentru a stimula ecosistemele naturale, biodiversitatea şi a asigura bunăstarea umană, pentru a aborda problemele majore ale societăţii, inclusiv schimbările climatice.

"De exemplu, agricultura regenerativă şi refacerea pădurilor, a zonelor umede şi a mangrovelor pot stimula stocarea carbonului, pot îmbunătăţi calitatea apei şi a aerului, pot îmbunătăţi securitatea alimentară şi a apei şi pot ajuta la protejarea împotriva eroziunii şi inundaţiilor", menţionează sursa citată.

De altfel, mai multe ţări urmează să prezinte strategii şi planuri de acţiune naţionale revizuite privind biodiversitatea (NBSAP), aliniate la Cadrul Global pentru Biodiversitate înainte de conferinţa COP16 din Cali, Columbia (21 octombrie - 1 noiembrie 2024).

"WWF îndeamnă toate ţările să se asigure că aceste planuri şi acţiuni sunt ambiţioase şi cuprinzătoare şi să stimuleze finanţarea biodiversităţii. În conformitate cu Acordul de la Paris, ţările trebuie să prezinte noi planuri climatice (Contribuţii determinate la nivel naţional - NDC) în 2025, care să expună modul în care vor contribui la limitarea încălzirii la 1,5 grade Celsius. Aceste planuri ar trebui să includă paşii care urmează a fi parcurşi pentru eliminarea echitabilă a combustibililor fosili şi transformarea sistemelor alimentare. La COP29 de la Baku, Azerbaidjan (11 noiembrie - 22 noiembrie), WWF speră să fie încheiat acordul asupra unui nou obiectiv ambiţios de finanţare pentru schimbările climatice, care să răspundă nevoilor de atenuare şi adaptare ale ţărilor în curs de dezvoltare", arată organizaţia de mediu.

Totodată, ţările membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să prezinte un plan energetic şi climatic care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030.

"Deşi termenul de transmitere a planului a fost 30 iunie 2024, România încă nu a finalizat acest plan", au conchis experţii WWF-România.

Indicele Planeta Vie (Living Planet Index - LPI), calculat de Societatea Zoologică din Londra (ZSL), prezintă starea în care se află Planeta, după o analiză aprofundată care include aproape 35.000 de tendinţe ale populaţiei pentru 5.495 de specii, în perioada 1970-2020.

WWF România - Fondul Mondial pentru Natură este una dintre cele mai importante organizaţii specializate în conservarea mediului, ce acţionează pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice.

Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt: Maramureş, Transilvania, sud-vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 477 / 18216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...