ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BERD va acorda asistenţă tehnică României pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene

12 Octombrie 2022   |   Agerpres

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un Memorandum privind semnarea Acordului între Guvernul României şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind asistenţa pentru implementarea proiectelor finanţate prin intermediul fondurilor Uniunii Europene.

 
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda României asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene în perioada de programare 2021 - 2027, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
 
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un Memorandum privind semnarea Acordului între Guvernul României şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind asistenţa pentru implementarea proiectelor finanţate prin intermediul fondurilor Uniunii Europene.
 
Obiectul Acordului este de a asigura sprijin României în realizarea obiectivelor privind dezvoltarea şi implementarea politicilor de reformă structurală, îmbunătăţirea nivelului de absorbţie şi a eficienţei fondurilor aferente Politicii de Coeziune, Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi compartimentului InvestEU, dar şi consolidarea capacităţii administraţiei publice.
 
"În perioada 2021-2027, România va beneficia de oportunităţi sporite de dezvoltare prin finanţările acordate atât în cadrul Politicii de Coeziune, cât şi prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. În acest context, este necesară continuarea sprijinului prin asistenţă tehnică acordată autorităţilor publice, precum şi autorităţilor fondurilor, pornind de la punerea în practică a reformelor structurale, până la creşterea ratei şi calităţii absorbţiei fondurilor europene. BERD este un partener strategic pentru România prin acordarea de sprijin în aceste domenii. Acordurile anterioare încheiate cu BERD au demonstrat că, în toată această perioadă, expertiza BERD a sprijinit dezvoltarea României. Prin semnarea noului Acord, vom asigura continuarea parteneriatului până la data încheierii perioadei de plăţi pentru fondurile UE aferente Perioadei de Programare 2021-2027", a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
 
MIPE a realizat, împreună cu ministerele de linie, autorităţile de management şi cu autorităţile publice implicate în modernizarea administraţiei publice şi realizarea reformelor structurale, identificarea preliminară a nevoilor de asistenţă tehnică. Astfel, asistenţa acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va sprijini următoarele tipuri de intervenţii: strategii, legislaţie şi programe de investiţii sectoriale în domenii cheie de investiţii; sprijin pentru pregătirea şi implementarea proiectelor şi schemelor de investiţii care urmează să primească finanţare în perioada de programare 2021-2027; întărirea capacităţii instituţiilor administraţiei publice şi instituţiilor sectoriale, sprijin pentru implementarea reformelor structurale, inclusiv în sectoarele de infrastructură.
 
De asemenea, au fost identificate 9 domenii orientative de cooperare: oraşe verzi (Planuri de Acţiune pentru Oraşe Verzi); sectorul apei; infrastructura naţională şi locală/regională; energie din surse regenerabile şi planuri de decarbonizare; termoficare; eficienţă energetică; întreprinderi mici şi mijlocii; instrumente financiare; Parteneriat Public-Privat (PPP).
 
Finanţarea serviciilor de sprijin pentru implementarea de proiecte va fi asigurată din asistenţa tehnică finanţată prin fondurile europene alocate României, iar în cazul PNRR, din alocări la bugetul de stat sau din venituri proprii ale beneficiarului, potenţial rambursabile din fonduri ale Uniunii Europene, în limita fondurilor aprobate în buget cu această destinaţie.
 
Durata Acordului este prevăzută până la data încheierii perioadei de plăţi pentru fondurile UE aferente Perioadei de Programare 2021-2027, adică 31 decembrie 2029. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2014 / 8647
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...