ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Casele de clearing cu sediul în Marea Britanie îşi vor putea continua afacerile în Uniunea Europeană

18 Februarie 2019   |   AGERPRES

Decizia de a permite LCH Limited, ICE Clear Europe şi LME Clear de a-şi continua operaţiunile este menită să limiteze întreruperile şi să evite potenţialul impact negativ asupra stabilităţii pieţei financiare, a precizat ESMA.

 
 
Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a acordat caselor de clearing cu sediul în Marea Britanie permisiunea de a-şi servi în continuare clienţii din Uniunea Europeană (UE)în eventualitatea în care nu se ajunge la un acord privind Brexit - o victorie pentru Londra care se luptă să rămână piaţa centrală operaţiunile de clearing în euro, transmite Reuters.

Decizia de a permite LCH Limited, ICE Clear Europe şi LME Clear de a-şi continua operaţiunile este menită să limiteze întreruperile şi să evite potenţialul impact negativ asupra stabilităţii pieţei financiare, a precizat ESMA.

Recunoaşterea caselor de clearing pe post de "contrapărţi centrale din ţări terţe" conform Regulamentului privind infrastructura pieţei europene (EMIR) va intra în vigoare la o zi după ieşirea Marii Britanii din UE, a anunţat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe. Decizia, aşteptată după un proiect de decizie aprobat în decembrie, vine în pofida eforturilor rivalei Deutsche Boerse de a-i determina pe clienţi să apeleze la casa sa de clearing, Eurex.


Comisia Europeană (CE) va adopta măsuri temporare pentru a menţine accesul băncilor la casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, în cazul în care nu se ajunge la un acord privind Brexitul, a dat, recent, asigurări Sabine Lautenschlaeger, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

''Totuşi, aceste măsuri sunt doar provizorii, iar băncile trebuie să se asigure că sunt pregătite pentru ce se va întâmpla ulterior. Nu este timp de relaxare, există doar un interval scurt de timp să ne pregătim. 'În condiţiile în care serviciile de clearing sunt o afacere extrem de concentrată, autorităţile de supervizare ar trebui să examineze dacă pe viitor este de dorit să depindem de o singură entitate de clearing", a declarat oficialul BCE.

Analiştii cred că lipsa unui acord privind ieşirea Marii Britanii din UE va afecta semnificativ economia zonei euro şi pieţele financiare, cea mai mare temere fiind situaţia caselor de clearing, o industrie lucrativă pentru Londra, care a devenit un subiect de dispută după Brexit.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că BCE va insista ca operaţiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro. După Brexit, BCE vrea să-şi impună şi politica în domeniul caselor de clearing, o poziţie pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influenţa sectorului financiar londonez.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8443 / 8642
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...