ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a accesat un credit de 83 milioane euro,pentru construcţia noii centrale de cogenerare de la Petromidia

27 Mai 2022   |   Agerpres

Termenul estimat pentru punerea în funcţiune a centralei de cogenerare este finele lunii iulie 2023.

 
 
Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a încheiat cu succes un credit sindicalizat în valoare totală de 83 milioane euro pentru a finanţa construcţia noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia.
 
Termenul estimat pentru punerea în funcţiune a centralei de cogenerare este finele lunii iulie 2023.
 
Potrivit unui comunicat al Fondului, transmis vineri AGERPRES, băncile finanţatoare sunt Banca Comercială Română, în calitate de aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentare, facilitate şi garanţii, alături de Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank şi Garanti Bank în calitate de aranjori principali mandataţi.
 
Investiţia este una de tip brownfield şi integrează inclusiv active ale Uzinei Termoelectrica Midia, dar şi personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor existente şi cele ale noii centrale.
 
Creditul accesat recent de FIEKR reprezintă circa 65% din valoarea necesară realizării investiţiei, care este estimată la 148 milioane dolari, finanţarea beneficiind de o perioadă de graţie până în ianuarie 2024 - la 6 luni de la punerea în funcţiune a centralei. Perioada de rambursare este de 5 ani, cu un termen de maturitate pentru finele lunii ianuarie 2029.
 
CMS Romania au acţionat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci.
 
Fondul de Investiţii prin Rompetrol Energy a selectat compania Calik Enerji drept contractorul general al proiectului (Engineering, Procurement and Construction), care a început execuţia contractului în luna iunie anul trecut cu activitatea de proiectare şi realizarea etapelor iniţiale ale lucrărilor. Până în prezent au fost realizate o serie de lucrări precum: demolarea în luna iunie a coşului de fum de aproximativ 150 metri din cadrului Uzinei Termoelectrica Midia, precum şi a halei vechi a turbinelor, scoase din operare de peste 10 ani, pregătirea terenului înainte de construcţie, construcţia fundaţiilor pentru noile turbine care momentan sunt în curs de execuţie la producător.
 
Noua unitate de producere combinată de energie electrică şi termică va funcţiona cu gaze naturale drept combustibil principal şi va utiliza parţial (în limita unui maxim 25%) din gazul rezultat din procesele tehnologice ale rafinăriei. Centrala va avea un grad deosebit de înalt de eficienţă care poate ajunge la 92%.
 
"Prin configuraţia tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficienţă şi performanţă şi două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică, din care cea mai mare parte pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, precum şi abur tehnologic pentru platforma Petromidia de până la 180 tone/oră şi necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al oraşului Năvodari - până la 20 MWt/oră. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite plătite către bugetul de stat", se precizează în comunicat.
 
În acelaşi timp, centrala va permite o reducere anuală de aproximativ 290kt CO2 pentru producţia de energie electrică şi o economisire a resurselor energetice primare folosite de aproximativ 1,2 TWh.
 
Înfiinţat în octombrie 2018, FIEKR este deţinut de KMG International şi statul român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie - SAPE, obiectivul principal şi strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În acelaşi timp, cei doi acţionari - KMGI şi Statul Român - se regăsesc şi în cadrul companiilor Uzina Termoelectrica Midia şi Rompetrol Rafinare - operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi a unicului producător de polimeri din România.
 
Compania Rompetrol Energy este deţinută majoritar de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, alături de Rominserv şi Uzina Termoelectrică Midia. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2453 / 8602
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...