
Fondul MIRA a finalizat tranzacţia prin care achiziţionează activele româneşti scoase la vânzare de CEZ
01 Aprilie 2021
AgerpresConform acordului cu cumpărătorul, finalizarea tranzacţiei, inclusiv plata preţului achiziţiei, era planificată pentru 31 martie 2021.
Procesul de vânzare a activelor româneşti deţinute de grupul CEZ către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a fost încheiat miercuri, informează CEZ Group.
Tranzacţia include şapte companii româneşti, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele - Cogealac.
Conform acordului cu cumpărătorul, finalizarea tranzacţiei, inclusiv plata preţului achiziţiei, era planificată pentru 31 martie 2021.
Potrivit unui comunicat al CEZ, remis AGERPRES, acordul achiziţiei a fost semnat anul trecut, în luna octombrie, iar tranzacţia a fost aprobată de către Comisia Europeană - Direcţia Generală de Concurenţă şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din România.
"După 18 luni de la debutul procesului de divestment şi un nivel ridicat de interes pentru active, demonstrat de investitori, activele româneşti deţinute de grupul CEZ au fost achiziţionate de MIRA. Tranzacţia a fost aprobată de către Comisia Europeană - Direcţia Generală de Concurenţă şi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Şapte companii româneşti (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România) îşi schimbă astfel acţionarul începând cu data de 31 martie 2021", se precizează în comunicatul citat.
Ondrej Safar, CEO CEZ România, a arătat, în context, că după 15 ani ca parte din CEZ Group, companiile româneşti şi-au consolidat rolul lor în economia locală şi au contribuit semnificativ la creşterea standardelor de calitate şi inovaţie din sector.
"Sunt convins că MIRA, ca jucător cheie cu o importantă experienţă în domeniu şi cu o viziune de investiţii pe termen lung, va consolida şi mai mult rolul nostru şi va sprijini nivelul înalt de expertiză al echipei noastre locale pentru un portofoliu mai puternic, în beneficiul direct al economiei locale şi al clienţilor noştri", a precizat Ondrej Safar.
Potrivit comunicatului citat, MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură la nivel internaţional şi este parte din Macquarie Group, aflat în top 10 companii din Australia în funcţie de capitalizarea de piaţă. În prezent, MIRA are în portofoliul său de investiţii 12,5 GW în capacităţi de energie regenerabilă şi 200.000 kilometri de reţele de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.
"Este nevoie de o infrastructură mai puternică şi mai sustenabilă de energie pentru a facilita electrificarea în creştere a României şi tranziţia sa către o economie cu emisii scăzute de carbon. Afacerea în domeniul infrastructurii esenţiale din acest portofoliu va juca un rol important în transformarea sistemului energetic din România şi aşteptăm cu nerăbdare să ne implicăm în dezvoltarea ei continuă", a spus Leigh Harrison, director al MIRA EMEA.
În ce priveşte tranzacţia, toate operaţiunile şi contractele vor rămâne valabile şi neschimbate pentru clienţi, angajaţi şi parteneri de afaceri, precizează CEZ România.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.
Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.
Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.
Începând cu 2018, CEZ ESCO România oferă soluţii de eficienţă energetică în sectorul privat.
Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre cei mai importanţi manageri de active alternative din lume. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro în active care sunt esenţiale în dezvoltarea sustenabilă a economiilor şi comunităţilor, incluzând 147 de afaceri în portofoliu, aproximativ 500 proprietăţi imobiliare şi 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole.
MIRA este parte din Macquarie Asset Management, ramura de management al activelor Macquarie Group, un grup financiar diversificat care oferă clienţilor soluţii de administrare şi finanţare a activelor, servicii bancare, de consultanţă şi de riscuri şi capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii şi mărfuri. Fondat în 1969, Macquarie are 16.356 angajaţi în 31 pieţe. În data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active în valoare de 339,9 miliarde euro.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4749 / 8647 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...