ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Economiei propune AGA revocarea membrilor CA de la compania SALROM

03 Iulie 2025   |   Agerpres

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă, a precizat că decizia de propunere a revocării celor cinci membri ai CA este bine documentată şi are ca fundament atât informaţii din interiorul ministerului, cât şi raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru.

 
 
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă, a propus joi Adunării Generale a Acţionarilor revocarea membrilor Consiliului de Administraţie din cadrul companiei SALROM în urma raportului corpului de control care a evaluat situaţia de la Salina Praid.

"Am propus Adunării Generale a Acţionarilor, care coordonează parte din activitatea Consiliului de Administraţie, includerea pe ordinea de zi a revocării cu justă cauză a membrilor CA în temeiul articolului 137, aliniat 4, din Legea 31/90", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei.

Acesta a precizat că decizia de propunere a revocării celor cinci membri ai CA este bine documentată şi are ca fundament atât informaţii din interiorul ministerului, cât şi raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru.


"Există informaţii din 2006 care anunţau că urmează să se întâmple dezastrul de la Praid şi care au fost desconsiderate. Aceste informaţii erau cunoscute de SALROM, de Apele Române, de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi erau şi în atribuţia ministerului de a se asigura că ele vor fi utilizate", a explicat Miruţă.

Acesta spune că, în prezent, suntem în faţa "unei neputinţe a statului român, în care instituţii cu atribuţii extrem de specifice şi-au pasat responsabilitatea până când natura n-a mai avut răbdare" pentru că apele pârâului Corund au săpat în interiorul salinei, au erodat albia şi s-a produs evenimentul din luna mai.

Ministrul Economiei a mai spus că există expertize oficiale care arată ce trebuia să se întâmple la Salina Praid cu devierea apei, dar şi studii internaţionale cu riscul inundării salinei care nu au fost luate în considerare.

"Având în vedere existenţa unui prejudiciu, cuantificarea acestuia urmează să fie măsurată exact", a menţionat Miruţă.

Potrivit acestuia, accidentul de la Praid s-a petrecut dintr-o vină colaterală, multiplă, a SALROM, a Apelor Române, a ANRM, probabil Conversmin şi Ministerul Economiei.

"Eu pot să decid despre ceea ce se întâmplă la SALROM, iar despre Apele Române şi ANRM decid ministerele de linie corespunzătoare. Acolo există nişte contracte betonate, încheiate nu de mult timp, cu nişte indicatori de performanţă care sunt îndepliniţi doar dacă te trezeşti dimineaţa şi te uiţi pe geam", a mai spus ministrul.

Acesta a precizat că decizia de demitere a directorului general de la SALROM va fi atributul noului Conisliu de Administraţie al companiei, în termen de 30 de zile.

Ministrul Economiei a mai afirmat că, la Praid, există varianta scoaterii apei şi reutilizarea salinei, dar riscul de prăbuşire este mare, iar costurile sunt de circa 45 de milioane de euro. "Există şi un alt studiu care propune în faza incipientă exploatarea sării de pe latura cealaltă a muntelui şi este de vreo opt ori mai ieftin. Dacă studiile finale vor menţine aceste variante intermediare de studiu care mi-au fost aduse la cunoştinţă, aceasta va fi soluţia continuare a exploatării din latura cealaltă a muntelui, practic începerea unei galerii noi", a explicat ministrul.

Conform acestuia, în cazul Praid au fost sesizate DNA şi Ministerul Public. "E la latitudinea celor de la Ministerul Public să analizeze aceste vinovăţii. Din punctul din punctul meu de vedere cuantificarea prejudiciului se va distribui cu responsabilităţi proporţionale celor care au avut această responsabilitate", a mai afirmat Radu Miruţă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 8785
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...