
OMV Petrom a finalizat tranzacția cu NewMed Energy pentru a avansa explorarea în perimetrul offshore Han Asparuh
13 Martie 2025
AgerpresPartenerii vizează începerea forajului unei sonde de explorare în 2025, în condițiile obținerii tuturor permiselor necesare.
OMV Petrom a finalizat tranzacția de transfer al unei participații între filiala sa OMV Offshore Bulgaria și NewMed Energy Balkan, în urma acestei operațiuni cele două companii deținând fiecare câte 50% în proiectul Han Asparuh, un perimetru de explorare situat în vestul Mării Negre din Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România.
Partenerii vizează începerea forajului unei sonde de explorare în 2025, în condițiile obținerii tuturor permiselor necesare.
'OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, anunță finalizarea tranzacției de transfer a unei participații între filiala sa OMV Offshore Bulgaria și NewMed Energy Balkan, filială a NewMed Energy. NewMed Energy este principala asociere în participație a Israelului în explorarea, dezvoltarea, producția și vânzarea de gaze naturale și condensat. După finalizarea tranzacției, cei doi parteneri dețin participații egale în proiect - fiecare câte 50%, OMV Petrom (prin OMV Offshore Bulgaria) fiind operatorul proiectului. Transferul participației către NewMed Energy Balkan a fost aprobat de către Consiliul de Miniștri din Bulgaria', se arată într-un comunicat al OMV Petrom.
Partenerii vizează începerea forajului unei sonde de explorare în 2025, în condițiile obținerii tuturor permiselor necesare.
'OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, anunță finalizarea tranzacției de transfer a unei participații între filiala sa OMV Offshore Bulgaria și NewMed Energy Balkan, filială a NewMed Energy. NewMed Energy este principala asociere în participație a Israelului în explorarea, dezvoltarea, producția și vânzarea de gaze naturale și condensat. După finalizarea tranzacției, cei doi parteneri dețin participații egale în proiect - fiecare câte 50%, OMV Petrom (prin OMV Offshore Bulgaria) fiind operatorul proiectului. Transferul participației către NewMed Energy Balkan a fost aprobat de către Consiliul de Miniștri din Bulgaria', se arată într-un comunicat al OMV Petrom.
Această colaborare permite ambelor părți să împartă riscurile și costurile asociate proiectului, facilitând astfel avansarea eforturilor de explorare, susține sursa citată.
Han Asparuh este un perimetru de explorare situat în vestul Mării Negre din Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și are o suprafață de 13.712 kmp², cu adâncimi ale apei puțin sub 2.000 m. Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice și forarea a trei sonde de explorare. O campanie seismică 3D extinsă a fost finalizată în mai 2020 pentru a identifica potențiale ținte de foraj.
'Accesul la resurse locale este esențial pentru securitatea energetică, iar prin activitățile de explorare care urmează, deschidem noi perspective în zona bulgară a Mării Negre. Este un proces complex, cu investiții ridicate și mizăm pe sprijinul tuturor părților implicate pentru a progresa cu explorarea conform programului ambițios pe care ni l-am propus. Suntem încântați să urăm bun venit companiei NewMed Energy în cadrul proiectului; experiența lor vastă în sectorul energetic ne va îmbunătăți capabilitățile și va contribui la succesul proiectului', a declarat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție, citat în comunicat.
La rândul său, Yossi Abu, CEO al NewMed Energy, a arătat că societatea crede în potențialul operațiunilor din Bulgaria, datorită probabilității de descoperire și proximității față de piețele cheie.
'Credem în potențialul operațiunilor din Bulgaria, datorită probabilității de descoperire și proximității față de piețele cheie - mai ales în contextul cererii globale în creștere pentru gaze naturale și nevoii de aprovizionare fiabilă și diversificată. Suntem încântați să colaborăm cu OMV Petrom, o companie cu un istoric dovedit în regiune, și suntem hotărâți să avansăm rapid conform etapelor definite', a precizat Yossi Abu.
OMV Petrom are peste 40 de ani de experiență în producția de petrol și gaze naturale în Marea Neagră. În sectorul românesc, este operator în mai multe perimetre, producând petrol și gaze naturale în zona de ape de mică adâncime. În apele adânci, OMV Petrom, în parteneriat cu Romgaz, dezvoltă proiectul Neptun Deep, cu volume estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Prima producție de gaze naturale din Neptun Deep este așteptată în 2027.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2024, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 111 / 8676 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...