ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV şi ADNOC vor pune la punct termenii fuziunii afacerilor din domeniul chimiei

22 Ianuarie 2024   |   AGERPRES

Chiar dacă anterior sursele au dezvăluit că cele două părţi sunt aproape de un acord, mai există în continuare puncte care urmează să fie soluţionate, inclusiv garantarea locurilor de muncă din Austria, cerinţa unei listări la bursa de la Viena şi un preşedinte austriac pentru noua companie, susţin sursele citate de Reuters.

 
 
Gigantul petrolier Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) şi grupul energetic austriac OMV se pregătesc să reia discuţiile pentru a pune la punct termenii unei fuziuni care va da naştere unui gigant în domeniul chimiei, cu vânzări de peste 20 de miliarde de dolari pe an, au declarat pentru Reuters surse din apropierea discuţiilor.

Trei surse au precizat că există mai multe aspecte care nu au fost încă soluţionate, iar două dintre surse au spus că firmele intenţionează să reia discuţiile încă din cursul acestei săptămâni. Încheierea unei tranzacţii este în continuare posibilă deoarece obstacolele existente pot fi depăşite, au precizat sursele.

În luna iulie a anului trecut, OMV a confirmat că a intrat în discuţii pentru a-şi uni divizia de petrochimie, Borealis (care produce mase plastice, produse chimice şi îngrăşăminte şi este controlată în proporţie de 75% de OMV, iar restul de 25% este deţinut de ADNOC), cu Borouge Plc, o companie de petrochimie listată la Abu Dhabi şi la care ADNOC deţine o participaţie de 54%, iar Borealis 36%.


Chiar dacă anterior sursele au dezvăluit că cele două părţi sunt aproape de un acord, mai există în continuare puncte care urmează să fie soluţionate, inclusiv garantarea locurilor de muncă din Austria, cerinţa unei listări la bursa de la Viena şi un preşedinte austriac pentru noua companie, susţin sursele citate de Reuters.

O posibilă opţiune ar fi o dublă listare, la Viena şi în Emiratele Arabe Unite (EAU), a precizat o altă sursă.

Solicitat să comenteze aceste informaţii, un purtător de cuvânt de la OMV a spus doar că cele două părţi sunt "implicate în negocieri".

În luna octombrie 2023, directorul general de la OMV, Alfred Stern, a explicat că noua entitate, rezultată din fuziunea Borealis cu Borouge, ar putea fi listată pe bursă.

Termenii tranzacţiei ar urma să includă o infuzie de capital pentru a se asigura că cele două părţi să aibă aceeaşi participaţie în noua companie.

Cel mai mare acţionar la OMV este Guvernul austriac, urmat de Mubadala Investment Co., fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi. Anterior s-a anunţat că acţiunile deţinute de Mubadala la OMV ar urma să fie preluate de ADNOC.

Separat, grupul petrolier Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), companie controlată de stat, a anunţat luni că va aloca un buget de 23 de miliarde de dolari pentru proiecte în domeniul decarbonizării, în creştere faţă de ţinta anterioară de 15 miliarde de dolari.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 487 / 8279
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...