
Programul Orizont Europa, de 95 ,5 miliarde de euro, stabileşte priorităţile în materie de cercetare şi inovare pentru un viitor durabil
15 Martie 2021
Agerpres"Orientările planului strategic vor garanta că priorităţile noastre comune de politică a UE beneficiază de noi cunoştinţe, idei şi inovaţii. Această nouă abordare reprezintă o altă modalitate de a ne asigura că cercetarea şi inovarea finanţate de UE vor aborda provocările cu care se confruntă europenii", a declarat, la rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.
Comisia Europeană a adoptat luni primul plan strategic pentru Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE, în valoare de 95,5 miliarde de euro în preţuri curente, în perioada 2021-2024, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Planul strategic reprezintă o noutate în cadrul programului Orizont Europa şi stabileşte orientările strategice pentru direcţionarea investiţiilor în primii patru ani ai programului. Acesta asigură faptul că acţiunile UE în materie de cercetare şi inovare contribuie la priorităţile UE, printre care se numără o Europă verde şi neutră din punct de vedere climatic, o Europă pregătită pentru era digitală şi o economie în serviciul cetăţenilor.
"Acest plan oferă un cadru pentru cercetarea şi inovarea de înaltă calitate, bazate pe excelenţă, care urmează să fie realizate prin programul de lucru Orizont Europa. Prin această orientare strategică, ne asigurăm că investiţiile în cercetare şi inovare pot contribui la un proces de redresare bazat pe dubla tranziţie verde şi digitală, pe rezilienţă şi pe autonomia strategică deschisă", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală.
Planul strategic stabileşte patru orientări strategice pentru investiţiile în cercetare şi inovare în cadrul programului Orizont Europa pentru următorii patru ani: promovarea unei autonomii strategice deschise prin orientarea dezvoltării tehnologiilor, sectoarelor şi lanţurilor valorice digitale, generice şi emergente esenţiale; refacerea ecosistemelor şi a biodiversităţii Europei şi gestionarea durabilă a resurselor naturale; transformarea Europei în prima economie digitală circulară, neutră din punct de vedere climatic şi sustenabilă şi crearea unei societăţi europene mai reziliente, mai favorabile incluziunii şi mai democratice.
"Orientările planului strategic vor garanta că priorităţile noastre comune de politică a UE beneficiază de noi cunoştinţe, idei şi inovaţii. Această nouă abordare reprezintă o altă modalitate de a ne asigura că cercetarea şi inovarea finanţate de UE vor aborda provocările cu care se confruntă europenii", a declarat, la rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.
Planul strategic identifică, de asemenea, parteneriatele europene cofinanţate şi programate în comun, precum şi misiunile UE care urmează să fie sprijinite prin intermediul programului Orizont Europa. Parteneriatele vor acoperi domenii critice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentaţia şi circularitatea şi vor completa cele zece parteneriate europene instituţionalizate propuse de Comisie în februarie. Misiunile UE vor aborda provocările globale care ne afectează viaţa de zi cu zi prin stabilirea unor obiective ambiţioase şi inspiraţionale, dar realizabile, cum ar fi lupta împotriva cancerului, adaptarea la schimbările climatice, protejarea oceanelor, ecologizarea oraşelor şi asigurarea sănătăţii solului şi a alimentelor. Utilizând un portofoliu amplu de instrumente în diverse discipline şi domenii de politică, misiunile UE vor aborda aspecte complexe prin proiecte de cercetare, măsuri de politică sau chiar iniţiative legislative.
Orientările planului abordează, de asemenea, o serie de aspecte orizontale, cum ar fi problemele legate de gen. Integrarea dimensiunii de gen va constitui o cerinţă implicită în conţinutul cercetării şi inovării în întregul program, cu excepţia cazului în care se specifică faptul că sexul sau genul ar putea să nu fie relevant pentru subiectul în cauză.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5015 / 8791 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...