ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raiko Transilvania SA se va lista pe piața AeRO a BVB în T3 2019. Carpathia Capital va participa la majorarea de capital

14 Mai 2019   |   BizLawyer

Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asistă RAIKO în procesul de atragere a capitalului și listarea pe piața AeRO în colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupă de relațiile cu investitorii.

 
 
RAIKO Transilvania SA, companie româneasca cu capital polonez, fondată în 2014 în Cluj, se va lista pe piata AeRO a Bursei de Valori București în al treilea trimestru al anului 2019. Compania este specializată în producția și comercializarea de sisteme de jgheaburi de cea mai înaltă calitate, acoperișuri, precum și accesorii pentru acoperiș și colaborează atât cu clienți individuali de tip B2C (business to consumer), cât și cu clienți corporate de tip B2B (business to business). RAIKO intenționează să atragă 1 milion de lei printr-o majorare de capital, fonduri care vor fi utilizate în principal pentru achiziționarea de materiale de producție, precum și extinderea activităților de vânzare în noi regiuni din România.

RAIKO Transilvania a fost înființată în 2014 în Căpușu Mare, județul Cluj, de către Tomasz Kurcin, care este până în prezent acționar majoritar în companie și deține funcția de președinte al consiliului de administrație. La început, compania a operat o linie de producție pentru burlane de scurgere a apei pentru acoperișuri, și a importat alte elemente pentru sistemele de scurgere prin intermediul companiei RAIKO Polonia, deținută de aceeași acționari. În același an, compania a început colaborarea cu unii dintre cei mai mari distribuitori regionali și a început comercializarea produselor sale în regiunea Transilvaniei. În 2015, RAIKO și-a extins portofoliul de produse prin introducerea acoperișurilor din oțel QUALES, construite din oțel suedez provenit de la fabrica SSAB. În 2017, RAIKO a continuat să își extindă zona de distribuție la nivel național și a început distribuția altor modele de acoperișuri metalice produse de producători români, precum și importul și comercializarea în România a acoperișurilor metalice modulare din Polonia. La începutul anului 2018, RAIKO a înființat Transilvania Roof Center, o companie separată, care se ocupă de vânzarea de sisteme de acoperișuri complete către clienți individuali. RAIKO Transilvania deține în prezent 51% din acțiunile Transilvania Roof Center.

Listarea RAIKO Transilvania pe piața AeRO va fi precedată de un plasament privat care va avea loc în iunie 2019 și va include noi acțiuni ordinare emise de companie. Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asistă RAIKO în procesul de atragere a capitalului și listarea pe piața AeRO în colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupă de relațiile cu investitorii. Free-float-ul estimat după listarea RAIKO va fi de aproximativ 30%. Carpathia Capital, fond polonez de tip pre-IPO, listat la Bursa de Valori București, va participa la majorarea de capital, astfel RAIKO va deveni a treia investiție a fondului în România - după ce a investit anterior în Bittnet SA și MedLife SA.

"Suntem entuziasmați că drumul RAIKO pe piețele de capital începe în România, la Bursa de Valori București. Analizam opțiunea de listare în Europa Centrală și de Est de ceva timp deja și suntem convinși că am găsit parteneri locali, cum ar fi Tradeville, care să ne ajute în acest proces. Din punctul de vedere al investitorilor, piața românească a acoperișurilor și a jgheaburilor este în creștere, la fel și rata anuală de creștere compusă pentru sectorul nostru, de aceea, sunt încrezător că, împreună cu strategia noastră de dezvoltare dinamică, vom obține rezultate satisfăcătoare și profituri atractive pentru viitorii noștri acționari”, a declarat Tomasz Kurcin, Președinte al Consiliului de Administrație al RAIKO Transilvania SA.

Potrivit studiilor de cercetare asupra pieței locale, piața românească de jgheaburi a crescut în anul 2017 cu 12% față de 2016 și a ajuns la o valoare de 38,88 milioane euro la sfârșitul anului 2017. În acea perioadă, RAIKO a reprezentat a opta cea mai mare companie de pe piața locală specializată în jgheaburi din oțel, cu o cotă de piață 2,6%. În 2018, compania a înregistrat venituri de 4,1 milioane lei, o scădere cu 44% față de 2017. Scăderea cifrei de afaceri a fost cauzată în primul rând de schimbarea strategiei de afaceri, care a inclus transferul unor venituri generate de clienții de retail ai companiei Transilvania Roof Center, precum și de creșterea profitabilității afacerii în urma renunțării la clienții care au adus indicatori de rentabilitate mai mici. În anul 2018, profitul net a ajuns la 147.493 lei, o creștere de 10% față de rezultatul din anul precedent.

Compania are în prezent în oferta sa 3 produse cheie - sisteme de jgheaburi RAIKO, caracterizate prin simplitatea asamblării, rezistență și estetică. Compania are 3 linii de sisteme de jgheaburi - RAIKO Premium, RAIKO Platinum și ECO RAIN. În 2018, vânzarea sistemelor de jgheaburi RAIKO a contribuit la 51% din veniturile companiei. Compania are de asemenea o ofertă largă de acoperișuri și accesorii pentru acoperiș și a fost una dintre primele companii din România care a oferit acoperișuri modulare sub marca QUALES, care se disting prin asamblare rapidă și ușoară, transport simplu și accesibilitate mărită. În 2018, vânzarea de acoperișuri și accesorii de acoperiș a contribuit cu 25% la veniturile companiei, în timp ce vânzarea de acoperișuri plate a adus 24% în totalul veniturilor companiei.

Cu produsele sale, RAIKO se adresează atât partenerilor de afaceri cât și clienților individuali. În 2018, aproximativ 40% din vânzări s-au realizat prin intermediari, compania având o relație de lungă durată cu comercianți atât din România cât și din Republica Moldova. Un alt procent de 40% din veniturile generate în 2018 a provenit de la montatori, cu care compania colaborează pentru implementarea complexă și furnizarea acoperișurilor către consumatorul final, în timp ce vânzarea directă către consumatorii finali a contribuit cu 20% la veniturile generate anul trecut.

Compania globală de cercetare BMI Research estimează că rata anuală de creștere compusă (CAGR) a vânzărilor în subsectorul rezidențial din România va crește cu 7,99% între 2017-2021 și va fi mai mare decât întregul sector al construcțiilor (unde CAGR estimat este de 6,85%). Creșterea va fi determinată, în primul rând, de cererea puternică pentru apartamente și locuințe noi în capitală și în alte orașe de mărime medie din România, asociată cu o creștere progresivă a veniturilor, ceea ce va genera un consum mai mare.

Odată listată, RAIKO va fi a doua companie cu capital majoritar polonez de la Bursa de Valori București, după ce fondul polonez Carpathia Capital s-a listat pe piața AeRO în 2015.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7591 / 8121
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...