ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RTPR începe anul 2025 în forță cu finalizarea unei tranzacții record: MidEuropa încheie exit-ul de 1.3 mld EUR din Profi | Echipă multidisciplinară de 27 de avocați, implicată în cea mai mare tranzacție de private equity din România. Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Împreună cu echipele MidEuropa și Profi am scris din nou istorie pentru peisajul M&A din România”

03 Ianuarie 2025   |   R. T.

White & Case LLP a asistat MidEuropa pentru aspectele de drept englez ale tranzacției.

 
 
RTPR a asistat fondul de investiții MidEuropa și (fosta) companie de portofoliu Profi Rom Food la finalizarea vânzării Profi către Ahold Delhaize pentru aspectele de lege română ale tranzacției. Profi este un retailer alimentar tradițional de top în România, având peste 28.000 de angajați și o rețea de peste 1.750 de magazine, operate atât direct, cât și în sistem partener, sub principalele formate Profi Super, Profi City, Profi Go și Profi Loco.  Tranzacția în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro a fost semnată la sfârșitul lunii octombrie 2023 și marchează un moment istoric la nivel regional, fiind cea mai mare tranzacție din retail-ul alimentar din Europa Centrală și de Est, precum și cea mai mare tranzacție de private equity din România de până în prezent. Mai mult, este considerată și cea mai mare tranzacție din sectorul alimentar din Europa continentală care implică un fond de private equity. 

Pentru acest mandat, RTPR a implicat o echipă multidisciplinară de 27 de avocați care au fost coordonați de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate), iar Roxana Ionescu (Partner) a condus procesul extrem de complex de autorizare a concentrării economice de către Consiliul Concurenței și procedura de notificare a investițiilor străine directe, precum și alte aspecte ale acestei tranzacții cu multiple fațete. Maria Luca (Associate), David Mirea și Alexandru Dumitrescu (Junior Associates) au avut o contribuție semnificativă în etapa tranzacțională cuprinsă între semnarea și finalizarea proiectului. Aspectele de dreptul muncii au fost gestionate de Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate), care au negociat noile contracte de management. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Senior Associate) au coordonat avocații care au acordat consultanță cu privire la aspectele de finanțare ale tranzacției. White & Case LLP a asistat MidEuropa pentru aspectele de drept englez ale tranzacției.

Nu ne-am fi putut dori o echipă mai profesionistă și mai dedicată alături de noi pentru această tranzacție de referință pentru piața românească. Creativitatea lor, înțelegerea vastă a pieței locale și munca asiduă au fost factori cruciali în depășirea provocărilor pe care le-am întâmpinat în această tranzacție. Aș dori să mulțumesc RTPR și în mod special Marinei, Mariei, Roxanei și lui Costin pentru implicarea lor în această tranzacție!”, a declarat Aleksandar Dragicevic, Principal la MidEuropa.

Într-o tranzacție strategică, este esențial să ai alături o echipă pe care să te poți baza, să ai încredere și să simți că este cu tine la fiecare pas. Felicit întreaga echipă RTPR – Costin, Marina, Roxana, Maria, Alina – pentru implicarea lor, răbdarea de care au dat dovadă, profesionalismul lor remarcabil și prezența constantă alături de noi în această etapă importantă din istoria Profi Rom Food. Vă mulțumim!”, a declarat Gaetan Pacton, CEO Profi Rom Food.

Nu suntem la prima tranzacție în care am fost asistați de echipa RTPR, iar colaborarea cu ei a fost întotdeauna excepțională. Suntem încântați atât din perspectiva profesională, cât și umană. Pe parcursul întregului proces, ne-am simțit sprijiniți cu o disponibilitate maximă și un profesionalism rar întâlnit în lumea de business. Îi felicităm pentru integritatea, competența și căldura de care dau dovadă și ne dorim ca acest standard să rămână neschimbat și în viitor”, a adăugat Călin Costinaș, Deputy CEO Profi Rom Food.

RTPR oferă astfel asistență pentru a treia oară în exit-urile de succes din Profi. În 2009, în prima tranzacție, RTPR l-a asistat pe fondatorul Profi Rom Food la vânzarea celor 65 de magazine către Enterprise Investors într-o tranzacție cu o valoare de 66 milioane EUR. Apoi, în 2016, RTPR a asistat fondul de investiții Enterprise Investors la vânzarea lanțului de supermarketuri Profi către Mid Europa Partners, într-o tranzacție cu o valoare de 533 milioane EUR, la momentul respectiv cea mai mare tranzacție a unui fond de investiții în România și cea mai mare tranzacție în sectorul de retail încheiată vreodată în România.

Ce mod extraordinar de a începe noul an cu finalizarea unei tranzacții remarcabile! Cea mai profundă recunoștință și sincere felicitări echipelor MidEuropa și Profi! Vă mulțumim pentru încrederea continuă și colaborarea excelentă, împreună am scris din nou istorie pentru peisajul M&A din România. De asemenea, aș dori să felicit și să mulțumesc tuturor colegilor noștri care au lucrat la acest proiect pentru implicarea și munca lor asiduă, eforturile voastre sunt apreciate cu adevărat și contribuția fiecăruia a fost esențială pentru succesul acestei tranzacții de referință”, a declarat Costin Tărăcilă, Managing Partner RTPR.

Suntem onorați că am acordat consultanță cu privire la această tranzacție cu multiple fațete, de o complexitate ridicată și o miză semnificativă. Povestea de succes a Profi, care a crescut de la un brand local la un lider în sectorul de retail și acum devine parte a unuia dintre cele mai mari grupuri de comerț alimentar din lume, este cu adevărat inspirațională și suntem privilegiați că am contribuit la succesul său. Am format o echipă excepțională cu MidEuropa și Profi pe tot parcursul procesului de vânzare și aș dori să le mulțumesc pentru colaborarea extraordinară”, a declarat Marina Fechetă-Giurgică, Senior Associate.

Roxana Ionescu, Partner la RTPR a adăugat: „Sunt deosebit de încântată de rezultatul favorabil al acestui mega-deal care a implicat un flux de lucru extins în aria concurenței: de la analiza inițială extrem de complexă a potențialelor suprapuneri în etapele inițiale ale procesului, urmată de structurarea tranzacției, până la cesionarea a 87 de magazine și angajamentele inovatoare și fără precedent față de furnizorii existenți în contextul aprobării concurențiale. A fost un drum lung, dar plin de satisfacții. Iar bucuria de a vedea această tranzacție încheiată cu succes este și mai mare pentru mine, întrucât este a treia oară când am avut ocazia să asist vânzătorii cu privire la exit-urile din Profi”.


----------------------------------------------------------------

Despre tranzacție


Profi este unul dintre cei mai importanți retaileri tradiționali din România, care operează aproximativ 1.700 de supermarketuri și magazine de proximitate. Este recunoscut pentru gama extinsă de produse și valoarea adăugată pe care o oferă clienților. În anul financiar încheiat în iunie 2024, compania a generat vânzări nete de 2,7 miliarde de euro. Alăturarea celor două branduri va completa și extinde prezenţa actuală a Ahold Delhaize în România, pentru a servi mai bine clienții atât din zonele urbane, cât și din cele rurale. Compatibilitatea excelentă a celor două branduri Profi si Mega Image și ofertele complementare pentru clienți vor genera sinergii.

Ahold Delhaize estimează că Profi va adăuga aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete la rezultatele sale financiare din 2025. Totodată, se așteaptă ca pentru anul 2025 tranzacția Profi sa aiba un impact neutru asupra câștigului pe acțiune diluat. Detalii suplimentare despre impactul asupra rezultatelor financiare ale Ahold Delhaize vor fi furnizate pe 12 februarie, ca parte a perspectivelor sale pentru 2025.

Intenția de a achiziționa Profi a fost anunțată pe 30 octombrie 2023 și aprobată recent de Consiliul Concurenței din România (RCC), cu angajamentul respectării obligațiilor post-finalizare a tranzacţiei privind relațiile cu furnizorii de pe piața de retail din România, precum și cedarea a 87 de magazine, după cum a detaliat Consiliul Concurenței în comunicatul său .

BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari pentru Ahold Delhaize; CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consultanți juridici.  

Echipa multidisciplinară a CMS ce a asistat Ahold Delhaize a fost coordonată de către Horea Popescu și Claudia Nagy (Fuziuni & Achiziții) in ceea ce privește aspectele de drept românesc și de către Eva Talmacsi (Fuziuni & Achiziții, CMS UK) în ceea ce privește aspectele de drept englezesc, cu sprijin important acordat de către Roxana Fratila (partener, Real Estate), Raluca Ionescu (counsel, Fuziuni & Achiziții) și Kristin Shelley (senior associate, Tax, CMS UK). Echipa extinsă a inclus mai mult de 20 de avocati din birourile din Romania și Marea Britanie.

----------------------------------------------------------------


RTPR este recunoscută pentru experiența sa extinsă în proiecte cu fonduri de investiții, în ultimii ani fiind implicată în majoritatea tranzacțiilor de private equity derulate în România, asistând deopotrivă în mandate de vânzare și cumpărare, precum și companiile de portofoliu în achizițiile ulterioare de tip bolt-on. Expertiza de neegalat a firmei în cele mai mari și mai interesante tranzacții din România și din regiune a fost recunoscută de cele mai importante ghiduri juridice internaționale, precum Chambers & Partners, Legal 500 și IFLR1000, care plasează practica de corporate/M&A a RTPR pe primul loc. În același timp mai mulți dintre membrii echipei sunt recomandați ca Leading Lawyers sau Rising Stars pentru acest domeniu.

Recent, RTPR a fost desemnată Consultantul Juridic al Anului 2024 în cadrul premiilor ROPEA Awards organizate de Asociația de Investiții Private din România. Este o nouă recunoaștere a activității firmei în sectorul de private equity, fiind al doilea an consecutiv în care a câștigat acest trofeu.

De asemenea, o altă nominalizare remarcabilă este premiul „Firma de avocatură a anului în România” oferit RTPR în cadrul galei Chambers Europe Awards 2024, una dintre cele mai prestigioase distincții în sfera juridică ce confirmă statutul de lider în domeniu al firmei.

O selecție a tranzacțiilor de corporate/M&A în care RTPR a acordat recent consultanță cuprinde:

-        Abris Capital Partners în legătură cu vânzarea Pehart Grup, unul dintre cei mai mari producători de hârtie din Europa de Sud-Est, către INVL Baltic Sea Growth Fund, cel mai important fond de private equity din Țările Baltice

-        Oresa și pe antreprenorul Cristian Amza cu privire la vânzarea întregii participații în grupul La Fântâna către investitorul strategic Axel Johnson

-        Wolt, o companie finlandeză de comerț local, cu privire la achiziția platformei de livrare rapidă Tazz, parte a grupului eMAG

-        Grupul Evryo, deținut de fonduri administrate de Macquarie Asset Management, cu privire la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group

-        PragmaGO, companie deținută de fondul de investiții Enterprise Investors, în achiziția unui pachet majoritar de 89% din acțiunile Telecredit IFN, care operează sub brandul Omnicredit

-        Romcim, parte din grupul CRH, în legătură cu achiziția Tehno World, companie activă în sectorul producției și comercializării de soluții pentru rețelele de infrastructură utilități

-        OX2 cu privire la vânzarea a unui proiect eolian onshore de 99,2 MW localizat în estul țarii către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors și Trafigura

-        Innova Capital cu privire la vânzarea Optical Investment Group către EssilorLuxottica

-        Global Records și pe Ștefan Lucian, fondatorul și CEO-ul companiei, în procesul de vânzare a unui pachet de 25% din societate către Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume, precum și cu privire la stabilirea termenilor parteneriatului lor strategic

-        Vectr Holdings, prin subsidiara sa Vectr Realty Holdings, cu privire la achiziția indirectă a 100% din părțile sociale ale companiei care deține clădirea de birouri The Landmark

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 8455
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...