
Tulcea: Statutul juridic al terenurilor de pe malurile Dunării şi al siturilor arheologice blochează investiţiile europene
13 Iulie 2020
AGERPRESStatul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice din judeţul Tulcea s-a aflat şi în atenţia unor parlamentari, însă demersurile legislative derulate de aceştia nu s-au concretizat până acum.
Statutul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice şi al celor de pe malul Dunării împiedică entităţile care pot atrage finanţări nerambursabile să dezvolte proiecte de promovare a acestor zone, a declarat pentru AGERPRES directorul executiv al Grupului Local pentru Pescărie Durabilă (Fisheries Local Action Group - FLAG) Dunărea Veche - Braţul Măcin, Ana-Maria Cazacu.
Ea a mai spus că aceste constrângeri nu pot fi rezolvate decât prin hotărâre emisă de autorităţile naţionale şi că a semnalat prin memorii această situaţie în repetate rânduri.
"Una din cetăţile care se află pe drumul naţional şi care ar fi important să fie scoasă în evidenţă este la Turcoaia, Troesmis. Dacă drumurile de acces şi proximităţile sunt în domeniul primăriei, cetatea în sine aparţine Ministerului Culturii, care nu poate accesa finanţările noastre din cauză că nu este o entitate eligibilă, nu are un sediu în comunitate. Chiar dacă ne doream să punem în valoare cetatea, avem constrângeri de natură juridică", a afirmat Cazacu.
Ea a mai spus că aceste constrângeri nu pot fi rezolvate decât prin hotărâre emisă de autorităţile naţionale şi că a semnalat prin memorii această situaţie în repetate rânduri.
"Una din cetăţile care se află pe drumul naţional şi care ar fi important să fie scoasă în evidenţă este la Turcoaia, Troesmis. Dacă drumurile de acces şi proximităţile sunt în domeniul primăriei, cetatea în sine aparţine Ministerului Culturii, care nu poate accesa finanţările noastre din cauză că nu este o entitate eligibilă, nu are un sediu în comunitate. Chiar dacă ne doream să punem în valoare cetatea, avem constrângeri de natură juridică", a afirmat Cazacu.
Directorul executiv al FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin a mai spus că situaţia este similară şi în ceea ce priveşte investiţiile pe malurile Dunării.
"Ne-am găsit în situaţia în care primării cu teritorii riverane fluviului nu au în proprietate nicio bucăţică de teren pe malul Dunării, ele fiind de fapt ale Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM). Ceea ce e un impediment, pentru că primăriile, deşi fac parte din grupurile noastre, nu pot aplica decât dacă închiriază sau concesionează terenul de la APDM. Sunt nişte constrângeri pe care nu le putem rezolva", a precizat Cazacu.
La rândul lui, directorul general al APDM, Alex Şerban, a declarat că instituţia din subordinea Ministerului Transporturilor este deschisă parteneriatelor cu primăriile pentru derularea unor investiţii.
"Acolo unde APDM deţine malurile şi terenul aferent zonei portuare se poate intra în parteneriat iar investiţiile se pot derula. Acolo unde APDM nu are jurisdicţie, primăriile pot face solicitare către Guvern, pentru emiterea unei hotărâri care să aibă ca obiect cedarea malurilor către ei pentru a se putea realiza investiţia", a afirmat directorul general al APDM.
Alex Şerban a mai spus că săptămâna aceasta urmează să se întâlnească cu reprezentanţii Primăriei Hârşova, Constanţa, pentru a discuta posibilitatea încheierii unui parteneriat în vederea derulării unei investiţii.
FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin funcţionează din anul 2017, se adresează populaţiei din comunele Dăeni, Ostrov, Peceneaga, Cerna, Horia, Hamcearca, Turcoaia, Carcaliu şi Smârdan, precum şi celei a oraşului Măcin şi, în baza unei Strategii de dezvoltare, a obţinut o finanţare totală de 1,98 milioane de euro. Din această sumă atrasă prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), 1,6 milioane de euro reprezintă bugetul alocat pentru implementarea măsurilor prevăzute în Strategia de dezvoltare locală a comunităţilor vizate.
APDM Galaţi administrează porturile de pe sectorul românesc fluvio-maritim al Dunării, Galaţi, Brăila, Hârşova, din judeţul Constanţa, Tulcea, Măcin, Isaccea, Mahmudia, Chilia Veche, Smârdan, Gura Arman şi Turcoaia, ultimele opt aflându-se în judeţul Tulcea.
Statul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice din judeţul Tulcea s-a aflat şi în atenţia unor parlamentari, însă demersurile legislative derulate de aceştia nu s-au concretizat până acum.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6427 / 8792 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...