ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tulcea: Statutul juridic al terenurilor de pe malurile Dunării şi al siturilor arheologice blochează investiţiile europene

13 Iulie 2020   |   AGERPRES

Statul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice din judeţul Tulcea s-a aflat şi în atenţia unor parlamentari, însă demersurile legislative derulate de aceştia nu s-au concretizat până acum.

 
 
Statutul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice şi al celor de pe malul Dunării împiedică entităţile care pot atrage finanţări nerambursabile să dezvolte proiecte de promovare a acestor zone, a declarat pentru AGERPRES directorul executiv al Grupului Local pentru Pescărie Durabilă (Fisheries Local Action Group - FLAG) Dunărea Veche - Braţul Măcin, Ana-Maria Cazacu.

Ea a mai spus că aceste constrângeri nu pot fi rezolvate decât prin hotărâre emisă de autorităţile naţionale şi că a semnalat prin memorii această situaţie în repetate rânduri.

"Una din cetăţile care se află pe drumul naţional şi care ar fi important să fie scoasă în evidenţă este la Turcoaia, Troesmis. Dacă drumurile de acces şi proximităţile sunt în domeniul primăriei, cetatea în sine aparţine Ministerului Culturii, care nu poate accesa finanţările noastre din cauză că nu este o entitate eligibilă, nu are un sediu în comunitate. Chiar dacă ne doream să punem în valoare cetatea, avem constrângeri de natură juridică", a afirmat Cazacu.


Directorul executiv al FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin a mai spus că situaţia este similară şi în ceea ce priveşte investiţiile pe malurile Dunării.

"Ne-am găsit în situaţia în care primării cu teritorii riverane fluviului nu au în proprietate nicio bucăţică de teren pe malul Dunării, ele fiind de fapt ale Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM). Ceea ce e un impediment, pentru că primăriile, deşi fac parte din grupurile noastre, nu pot aplica decât dacă închiriază sau concesionează terenul de la APDM. Sunt nişte constrângeri pe care nu le putem rezolva", a precizat Cazacu.

La rândul lui, directorul general al APDM, Alex Şerban, a declarat că instituţia din subordinea Ministerului Transporturilor este deschisă parteneriatelor cu primăriile pentru derularea unor investiţii.

"Acolo unde APDM deţine malurile şi terenul aferent zonei portuare se poate intra în parteneriat iar investiţiile se pot derula. Acolo unde APDM nu are jurisdicţie, primăriile pot face solicitare către Guvern, pentru emiterea unei hotărâri care să aibă ca obiect cedarea malurilor către ei pentru a se putea realiza investiţia", a afirmat directorul general al APDM.

Alex Şerban a mai spus că săptămâna aceasta urmează să se întâlnească cu reprezentanţii Primăriei Hârşova, Constanţa, pentru a discuta posibilitatea încheierii unui parteneriat în vederea derulării unei investiţii.

FLAG Dunărea Veche - Braţul Măcin funcţionează din anul 2017, se adresează populaţiei din comunele Dăeni, Ostrov, Peceneaga, Cerna, Horia, Hamcearca, Turcoaia, Carcaliu şi Smârdan, precum şi celei a oraşului Măcin şi, în baza unei Strategii de dezvoltare, a obţinut o finanţare totală de 1,98 milioane de euro. Din această sumă atrasă prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), 1,6 milioane de euro reprezintă bugetul alocat pentru implementarea măsurilor prevăzute în Strategia de dezvoltare locală a comunităţilor vizate.

APDM Galaţi administrează porturile de pe sectorul românesc fluvio-maritim al Dunării, Galaţi, Brăila, Hârşova, din judeţul Constanţa, Tulcea, Măcin, Isaccea, Mahmudia, Chilia Veche, Smârdan, Gura Arman şi Turcoaia, ultimele opt aflându-se în judeţul Tulcea.

Statul juridic al terenurilor pe care se află monumentele istorice din judeţul Tulcea s-a aflat şi în atenţia unor parlamentari, însă demersurile legislative derulate de aceştia nu s-au concretizat până acum.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6115 / 8480
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...