ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clifford Chance: Tendințe M&A la nivel global în 2024 | Activitatea de fuziuni și achiziții, sub influența tendințelor de decarbonizare, digitalizare și deglobalizare

05 Februarie 2024   |   BizLawyer

La nivel local, oportunitățile de fuziuni și achiziții continuă să atragă tot mai mulți investitori de calibru, iar industriile strategice rămân în centrul atenției.

 
 
Activitatea de fuziuni și achiziții se va intensifica în 2024, pe fondul unui climat macroeconomic care se stabilizează, iar finalizarea tranzacțiilor va fi influențată de factori geopolitici, de noile tehnologii și de răspunsul autorităților de reglementare, potrivit celui mai recent raport Clifford Chance Global M&A Trends 2024.

Cele mai dinamice sectoare vor fi Energia și Serviciile medicale, pe măsură ce tranziția energetică se intensifică, iar industria medicală – confruntată cu o scădere importantă a veniturilor în contextul expirării brevetelor pentru medicamente – se orientează spre creșterea anorganică. De asemenea, este de așteptat ca Inteligența Artificială generativă să determine o transformare semnificativă în sectorul tehnologiei.


Tendințe M&A la nivel global în 2024

1. Tranziția energetică: Activitatea M&A este determinată de schimbarea politicilor guvernamentale
Politicile guvernamentale și stimulentele fiscale conduc la creșterea investițiilor în proiecte de energie curată și decarbonizare în 2024. Chiar dacă Summitul COP 28 a ajuns la un consens privind renunțarea la combustibilii fosili, este de așteptat să asistăm în continuare la consolidarea sectorului de Petrol și Gaze, în acest an.

2. Tehnologie: AI, în centrul atenției M&A
Inteligența Artificială reprezintă marele progres tehnologic al epocii noastre. Pe măsură ce atenția guvernelor și a autorităților sporește, activitatea de fuziuni și achiziții de tehnologie va rămâne în vizorul activității de reglementare. Cadrul juridic fragmentat și incertitudinea asociată inteligenței artificiale vor influența strategiile de business, stimulând și activitatea M&A.

3. Antitrust: termene de finalizare extinse și control mai atent
În contextul în care procedurile de reglementare și control devin tot mai complexe la nivel global, companiile trebuie să-și planifice cu atenție strategia M&A în linie cu politicile globale de control al fuziunilor, politicile de investiții străine directe (ISD) și reglementările europene privind subvențiile străine (EU Foreign Subsidies Regulation), pentru a încheia tranzacțiile cât mai repede posibil. Tendința autorităților de reglementare cu puteri sporite de a acționa independent sau de a avea opinii divergente adaugă un plus de imprevizibilitate și risc în derularea procesului tranzacțional.

4. Lanțurile de aprovizionare: activitatea M&A este stimulată de nevoia de securizare a livrărilor
Factorii geopolitici, inclusiv potențiala escaladare a sancțiunilor și controalelor la export impuse Chinei și posibilele contramăsuri din partea chineză, determină companiile să-și reconfigureze lanțurile de aprovizionare. Multe companii adoptă strategii de regionalizare pentru a atenua aceste riscuri, iar obiectivul de a securiza lanțurile de aprovizionare va stimula în următorul an activitatea de fuziuni și achiziții în domenii precum industria auto, retail și comerț electronic sau servicii medicale. Sunt de așteptat achiziții pe verticală, alianțe strategice și parteneriate care să asigure accesul la resursele limitate și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

5. Capitalul privat: deblocarea planului de tranzacții
Tranzacțiile cu capital privat vor fi o componentă cheie în creșterea volumului și valorii pieței M&A din acest an. Stabilizarea ratelor dobânzilor și a nivelului inflației, combinată cu o creditare mai accesibilă generează încredere și stabilesc premisele pentru o activitate mai intensă. Pe de altă parte, o atenție sporită din partea a cumpărătorilor va pune presiune pe evaluări, randamente și termene de finalizare a tranzacțiilor. Pe partea vânzătorilor, interesul de a asigura lichiditate și de a returna capital investitorilor va impune o abordare pragmatică în procesul de vânzare.

La nivel local, oportunitățile de fuziuni și achiziții continuă să atragă tot mai mulți investitori de calibru, iar industriile strategice rămân în centrul atenției.

„România se aliniază tendințelor globale și, în anumite sectoare, chiar impune un ritm mai alert decât piețele dezvoltate”, spune Nadia Badea, Partener Clifford Chance și coordonator al practicii de M&A din România. „Industria energiei regenerabile a fost extrem de dinamică în ultimii ani și, din semnalele pe care le primim din partea unor mari clienți pe care îi asistăm la nivel internațional, va continua să atragă investitori importanți și în acest an. Asistăm, totodată, la accelerarea tendințelor de consolidare în industrii cheie precum Banking, Retail, Servicii medicale sau Tehnologie”.

Loredana Ralea, Counsel în practica de M&A a Clifford Chance Badea, adaugă: „Ne așteptăm ca, în acest an, piața de M&A din România să rămână la un nivel de performanță similar celui din 2023. În ce privește însă durata de realizare a tranzacțiilor, acesta tinde să fie una mai extinsă, pe de o parte ca urmare a unei tendințe de analiză mai detaliată a investițiilor (due diligence) de către potențialii investitori, dar și datorită faptului că anumite industrii sau arii de analiză din procesul tranzacțional sunt supuse unui cadru de reglementare tot mai complex. În acest context, finalizarea cu succes a proiectelor M&A, în termene rezonabile, va depinde de modul în care părțile implicate reușesc să planifice strategic fiecare tranzacție, încă de la început”.

Tranzacțiile de M&A asistate cu succes de echipa Clifford Chance Badea în 2023 includ:

1.    Asistență acordată Enel Group la vânzarea activelor din România către Public Power Corporation (PPC), pentru aproximativ 1,24 miliarde Euro;

2.    Asistență acordată fondului de private equity american J.C. Flowers & Co. în legătură cu vânzarea First Bank către grupul italian Intesa;

3.    Asistență acordată grupului austriac Enery Power Holding în legătură cu achiziția și finanțarea parcului fotovoltaic din comuna Sărmașag, județul Sălaj, cu o capacitate proiectată de 50 MW, preluat     de la furnizorul independent de energie electrică Restart Energy One;

4.    Asistență acordată Enel Green Power România la implementarea și finalizarea achiziției parcului fotovoltaic Lumina de 63 MW (Călugăreni, județul Giurgiu), preluat de la grupul grec Mytilineos;

5.    Asistență acordată Actis, fondul global de investiții în infrastructură durabilă, pe aspecte de implementare a proiectelor de energie eoliană și solară cu o capacitate de peste 2.000 MW achiziționate în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 14
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...