Departamentul juridic de la Samsung România a creat 4 piloni pe care clădește viziunea și activitatea în 2022. Colaborările cu firmele de avocați externe nu au fost reduse și nu e preconizat un astfel de scenariu | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal Affairs & Compliance, despre provocările și proiectele acestei perioade
29 Mai 2022
Maria TeodoruResursele Departamentului juridic sunt solicitate în special de chestiuni juridice legate de Compliance, Regulation, Data privacy, Competition/Antitrust, Enforcement/Investigations, Ongoing Litigation și Product Liability.
Viziunea echipei de avocați interni ai firmei Samsung România pentru anul 2022 implică sustenabilitate și acordarea serviciilor de consultață juridică la un nivel premium. ”La începutul anului 2022 am creat 4 piloni pe care să ne clădim viziunea și activitatea în anul curent, cu aplicare în Digitalizarea contractelor, Conformitatea cu legislația la nivel de Campion, Suportul adaptat la nevoile business-ului și ale departamentelor, oferirea de servicii juridice la cel mai înalt nivel de profesionalism și promptitudine”, a declarat Alexandra Pădurariu, Head of Legal Affairs & Compliance în cadrul companiei Samsung România, într-un interviu acordat publicației noastre.
Provocările au venit din direcția schimbărilor legislative de la începutul anului, survenite în domeniul garanției produselor, care au necesitat adaptare rapidă, implementarea și detalierea unor măsuri de conformare în termen de numai câteva zile. ”Adițional, am privit către viitor la schimbările preconizate la nivel european în domeniul legislației sustenabilității pentru a analiza, în mod proactiv, nevoile de conformare cu reglementările propuse a intra în vigoare în Uniunea Europeană în perioada ce urmează”, a adăugat Alexandra Pădurariu.
Provocările au venit din direcția schimbărilor legislative de la începutul anului, survenite în domeniul garanției produselor, care au necesitat adaptare rapidă, implementarea și detalierea unor măsuri de conformare în termen de numai câteva zile. ”Adițional, am privit către viitor la schimbările preconizate la nivel european în domeniul legislației sustenabilității pentru a analiza, în mod proactiv, nevoile de conformare cu reglementările propuse a intra în vigoare în Uniunea Europeană în perioada ce urmează”, a adăugat Alexandra Pădurariu.
Ce proiecte acoperă în această perioadă cel mai mare volum de activitate pentru juriștii firmei
Resursele echipei de avocați interni sunt solicitate în special de chestiuni juridice legate, în ordine, de Compliance, Regulation, Data privacy, Competition/Antitrust, Enforcement/Investigations, Ongoing Litigation și Product Liability.
Printre proiectele care acoperă în această perioadă cel mai mare volum de activitate, Alexandra Pădurariu le amintește pe cele legate de digitalizare a contractelor, conformitate și revizuirea contractelor.
”În materie de digitalizare a contractelor, ne-am dorit să eficientizam procesul de semnare al acestora – așadar, l-am preluat de la departamentele specifice și ne ocupam în prezent de el exclusiv în cadrul departamentului Juridic. Ne axăm pe sustenabilitate, pe schimbarea pe care o putem face în aria noastră de influență, prin trecerea preponderent la semnarea actelor în format electronic, reducând astfel risipa de materie prime cum ar fi hârtia, dar și amprenta de carbon, folosind mai puțin servicii de curierat”, explică Alexandra Pădurariu.
În ceea ce privește conformitatea, a fost planificat și a demarat pachetul de sesiuni de formare pregătit pentru a răspunde provocărilor anului în curs și au început demersurile interne pentru acțiuni de prevenție specifice.
”Volumul ridicat de muncă vine din revizuirea contractelor pe care le încheiem, începutul anului fiind o perioadă aglomerată din acest punct de vedere, dar și din sprijinirea departamentelor companiei pe noi proiecte, prin oferirea de consultanță juridică, asigurarea conformității cu politicile interne, programele omni-prezente de formare în domeniul cerințelor de conformitate, GDPR, legislația concurentei etc.”, a adăugat interlocutoarea BizLawyer.
De precizat ca Departamentul juridic este implicat în toate proiectele companiei, începând de foarte devreme, încă din faza de design, pentru a acorda consultanță strategică și a furniza avizul juridic și de conformitate. Mai apoi, experții echipei sunt prezenți pe tot parcursul derulării acestora, pentru a susține desfășurarea lor în cele mai bune condiții.
Încrezători în soliditatea acțiunilor întreprinse preventiv pentru reducerea riscurilor operaționale
Chiar dacă auspiciile sub care a început acest an nu sunt dintre cele favorabile, colaborările Departamentului juridic al Samsung România cu firmele de avocați externe nu au fost reduse. ”Nu preconizăm un astfel de scenariu. În măsură în care va fi necesar, vom apela în continuare și vom colabora la fel că în anii trecuți”, a nuanțat coordonatoarea Departamentului de Legal Affairs & Compliance.
”Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care au fost afectați și prioritatea noastră este să asigurăm siguranța tuturor angajaților noștri și a familiilor acestora. Intenționăm să sprijinim în mod activ eforturile umanitare din regiune, inclusiv ajutorul pentru refugiați. In acest scop, donăm 6 milioane USD, inclusiv 1 milion USD în produse electronice de larg consum, alături de donații voluntare din partea angajaților noștri.
Din cauza evoluției geopolitice actuale, transporturile către Rusia au fost suspendate. Continuăm să monitorizăm în mod activ această situație complexă pentru a stabili următorii pași.”
SAMSUNG
Din cauza evoluției geopolitice actuale, transporturile către Rusia au fost suspendate. Continuăm să monitorizăm în mod activ această situație complexă pentru a stabili următorii pași.”
SAMSUNG
Trecerea pandemiei din faza acută într-o fază ușoară, cu efecte minore, ar putea reprezenta momentul în care autoritățile abilitate vor relua sau chiar accelera activitățile de control asupra societăților. Alexandra Pădurariu spune însă că, în ciuda situației pandemice, nu a observat o diminuare a activităților autorităților de control asupra societăților: ”Autoritățile își îndeplinesc rolul de prevenție sau sancționare, conform legii. Salutăm eforturile autorităților în această perioadă dificilă pentru toată lumea”.
Ea se declară încrezătoare în capacitatea organizației din care face parte de a diminua riscurile acestei perioade tulburi. ”Departamentul Juridic susține compania în toate proiectele sale, în sensul diminuării riscurilor asociate derulării afacerilor, indiferent de perioada în care operam. Suntem încrezători în soliditatea acțiunilor pe care le-am întreprins preventiv pentru a reduce sau elimina o serie de riscuri operaționale”, a conchis coordonatoarea Departamentului de Legal Affairs & Compliance din cadrul companiei Samsung România.
Alexandra Pădurariu activează de peste zece ani în cadrul Samsung, munca sa centrându-se în jurul managementului tuturor aspectelor din aria juridică și de conformare cu legislația, atât pentru subsidiara locală de vânzări de acoperă România și Bulgaria, cât și pentru centrul de servicii partajate (shared service center) localizat în România și care deservește unele subsidiarele europene ale Samsung.
Relativ recent, ea a preluat responsabilități suplimentare și a reorganizat întreaga zonă de contractare și gestiune a contractelor din companie.
Echipa sa colaborează îndeaproape cu biroul regional din Marea Britanie și cu cel global din Coreea de Sud cu care periodic are întâlniri, face schimb de experiență și bune practici.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 29 / 80 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...