
LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
04 Aprilie 2023
Ștefania EnacheÎn acest moment, Lavinia Nucu coordonează un departament juridic în care echipa este sută la sută feminină, procent care rămâne valabil și la nivelul echipei locale de management. „Putem spune că, în România, CPI Property Group a mers pe mâna intuiției și abilităților feminine...”, a comentat avocatul.
![]() |
Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group |
Femeile sunt din ce în ce mai prezente în departamentele juridice ale companiilor din întreaga lume, doamnele aducând o varietate de calități și abilități valoroase la locul de muncă. Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, apreciază că, mai ales în ultimii ani, reprezentantele sexului frumos și-au consolidat poziția în domeniul juridic, ocupând roluri cheie de conducere și luând decizii importante. „Dintre calitățile care se remarcă în special la femeile din departamentele juridice ale companiilor - și care vin să potențeze munca în echipă dintr-o companie - aș menționa în primul rând empatia - femeile sunt adesea recunoscute pentru abilitățile lor de a fi empatice și de a se pune în locul altora”, punctează avocatul.
Lavinia Nucu este de părere că empatia este esențială în domeniul juridic, în special atunci când este necesar să se țină cont de perspective diferite și să se ajungă la o înțelegere comună.
Nu este însă singura calitate care pune în evidență doamnele care activează în domeniul juridic. Ele se fac remarcate și datorită capacității de a gestiona conflictele. „Femeile sunt, de asemenea, recunoscute pentru abilitatea lor de a gestiona conflictele și de a ajunge la soluții care să concilieze toate părțile implicate. Această abilitate este esențială în domeniul juridic, unde este adesea necesar să se rezolve problemele și să se ajungă la un acord echitabil între diferite părți”, nuanțează avocatul.
Totodată, Lavinia este de părere că la fel importantă este abilitatea de a comunica eficient - femeile sunt adesea recunoscute pentru abilitatea lor de a comunica eficient și de a construi relații puternice cu clienții, colegii și alte părți implicate într-un caz sau proiect. Această abilitate este esențială în domeniul juridic, unde comunicarea clară și precisă este esențială pentru a ajunge la o soluție pozitivă.
„Nu în ultimul rând aș puncta capacitatea de a gestiona timpul și resursele eficient - femeile sunt adesea recunoscute pentru această abilitate, ceea ce este esențial în domeniul juridic, unde termenele sunt adesea stricte și resursele pot fi limitate. În general, aș spune că femeile aduc o varietate de perspectivă și abilități extrem de valoroase la locul de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea și succesul departamentelor juridice și ale companiilor în ansamblu”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
O echipă sută la sută feminină
Provocarea profesională pe care Lavinia Nucu a acceptat-o în 2019, atunci când a schimbat statutul de Senior Associate al biroului local Clifford Chance cu cel de Head of Legal la Immofinanz, i-a permis să pătrundă într-o altă zonă a juridicului și să descopere un univers nou.
În acest moment, Lavinia coordonează un departament juridic în care echipa este sută la sută feminină, procent care rămâne valabil și la nivelul echipei locale de management. „Putem spune că, în România, CPI Property Group a mers pe mâna intuiției și abilităților feminine...”, comentează avocatul.
Din punctul său de vedere, mediul juridic este unul care rezonează în mod natural, organic cu atuurile feminine și, pe cale de consecință, este un context propice pentru orice femeie care dorește să-și construiască o carieră profesională.
„Femeile au câștigat teren în domeniul juridic în ultimii ani și, în prezent, există multiple exemple de femei care excelează în acest domeniu, în poziții strategice. Sigur că există încă multe provocări pentru femeile care doresc o carieră în mediul juridic – mă gândesc aici la disparitățile salariale, lipsa de echilibru între viața profesională și cea personală și stereotipurile de gen, care încă sunt prezente în societatea noastră, din păcate nu doar în domeniul juridic. În ciuda acestor provocări, consider că este important ca femeile să continue să aibă încredere în calitățile lor native și să-și dezvolte abilitățile, iar decidenții din mediul juridic și profesional în general trebuie să promoveze o cultură de diversitate și incluziune, care să asigure că femeile sunt recunoscute și apreciate pentru contribuțiile lor”, declară Lavinia Nucu.
Nu este adepta idolilor, mentorilor și cu atât mai puțin a fenomenului de influencing, care a devenit o realitate cotidiană ce încurajează un mimetism superficial, în detrimentul valorilor reale, personale, individuale care ar trebui să inspire fiecare persoană. Dar dacă ar trebui să numească o figură feminină inspirațională, un exemplu de lider și personalitate feminină proeminentă, o nominalizează pe Regina Maria a României. „A jucat un rol crucial în lupta pentru drepturile femeilor, a promovat cultura și artele și a fost o promotoare a tradițiilor românești, contribuind la păstrarea identității naționale în timpul unei perioade dificile din istoria României”, subliniază Lavinia.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Din liga mare a avocaturii de business, în prima ligă din mediul privat
Traseul profesional parcurs până acum de Lavinia Nucu a format-o și i-a permis să fie deschisă permanent provocărilor. Și-a început cariera ca avocat în cadrul unei mari firme de avocatură, iar apoi și-a asumat un rol de conducere în cadrul unei companii private importante, fiind cooptată în echipa Immofinanz - actuala CPI România – acum patru ani, prin intermediul unei agenții de head hunting, pentru poziția de Head of Legal, poziție pe care o ocupă și în prezent.
„La momentul în care am decis să mă alătur echipei actuale, profesam ca avocat în cadrul unei reputate case de avocatură din București, parte a unei practici internaționale de avocatură cotată între cele mai bune din lume, și acumulasem 15 ani de experiență profesională, în domeniul avocaturii de business, cu accent pe domeniul real estate. Sigur că imaginea, poziționarea în piață a companiei, portofoliul și tranzacțiile societății au fost un factor determinant, pentru că la momentul în care am ales să mă alătur actualei echipe căutam oportunitatea de a-mi testa experiența acumulată în case de avocatură la nivel practic, în cadrul unei companii de top din industrie. Posibilitatea de a face acest lucru zi de zi aș spune că este principalul avantaj de a face parte din echipa actuală”, povestește avocatul.
Astăzi, când face analiza mediului în care lucrează, afirmă fără ezitare că „sentimentul de apartenență la o echipă sudată și satisfacția de a putea contribui la proiectele din industrie cu experiența personală și deprinderile tehnice acumulate în consultanță” reliefează cel mai bine calitățile firmei în care activează.
Lavinia Nucu este de părere că întregul său traseu profesional a contribuit în mod organic la realizările din carieră. „Nu consider că există vreun secret sau rețetă magică pentru o evoluție profesională de succes, altele decât dedicarea, implicarea și munca asiduă. Ca în orice alt domeniu, cred că și în avocatură succesul trebuie construit cu perseverență din prima de zi de practică ca avocat – care în cazul meu a fost acum 18 ani...În ce mă privește, dacă trebuie să individualizez un atu, principala „carte de vizită” la care mă gândesc ar fi tranzacțiile high-profile în industria de real estate, tranzacții de răsunet pe care le-am instrumentat din poziția de avocat în case de avocatură de prim rang din România, atât în domenii de dezvoltare imobiliară main-stream, cât și în arii de nișă în care pot spune, fără falsă modestie, că am fost un trail-blazer pe piața din România”, argumentează avocatul.
Nu poate menționa un proiect anume care i s-a părut provocator comparativ cu altele și care i-a adus cele mai mari satisfacții, considerând că fiecare dintre problemele soluționate reprezintă un mare succes. „În orice organizație, cu atât mai mult într-o companie cum este cea în care activez, fiecare zi aduce noi provocări care ne testează atât abilitățile profesionale, personale cât și capacitatea de a ne coordona în cadrul echipei juridice și de a interacționa și colabora cu colegii și colegele din celelalte departamente. Cred că orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes”, comentează interlocutoarea BizLawyer.
Lavinia Nucu admite faptul că pe parcursul unei cariere profesionale insuccesele, sincopele, greșelile sunt inerente și fac parte din evoluție. „Este universal recunoscut că cele mai bune lecții se învață din greșeli, dar personal cred că secretul este să ai abilitatea să înveți și din realizări, din proiectele de succes. Ar trebui să avem aceeași abordare analitică și asupra realizărilor noastre și să vedem dacă un succes în instanță sau o negociere comercială de succes a fost exclusiv rezultatul unei gestionări juste din perspectivă juridică sau au fost și alți factori conjuncturali care ar putea să nu mai joace un rol într-un proiect similar”, conchide avocatul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 87 / 1435 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat acționarii Clarfon S.A. în vânzarea unei participații majoritare către V4C. Radu Diaconu (Managing Partner), a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Cum a trecut echipa de Legal de la Teleperformance România, firmă cu cca. două mii de angajați, prin maratonul schimbărilor din legislația muncii. Laura Rudnyanszky, Chief Legal Officer: Am considerat că este foarte important să se aloce resurse adecvate pentru a ne asigura că procesul de conformare este gestionat în mod corespunzător și că organizația este în conformitate cu noile cerințe legislative | Care sunt provocările anului și noile tendințe în zona de resurse umane
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...