
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
28 Martie 2025
Ștefania EnachePregătirea continuă este importantă în dezvoltarea sa profesională, astfel că Olguța Bendeac a absolvit două programe de masterat în domeniul dreptului, având în plan ca anul acesta să revină la școală pentru a urma studiile doctorale.
![]() |
Olguţa Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania |
Pasiunea pentru drept rămâne fundamentul carierei pe care Olguța Bendeac și-a construit-o treaptă cu treaptă. Și-a început traseul profesional ca avocat specializat în litigii, iar ulterior s-a orientat către consultanța juridică. Având în vedere că întotdeauna a fost atrasă de dreptul imobiliar, s-a îndreptat către Decathlon, un retailer aflat atunci la început de drum în România, care se pregătea de deschiderea primului său magazin. Munca în cadrul acestei companii a motivat-o, iar negocierile la care a participat au fost provocatoare și extrem de valoroase pentru dezvoltarea sa profesională. „Pe măsură ce Decathlon s-a extins, echipa juridică a crescut, iar datorită experienței acumulate, am fost numită Director Juridic. În acest rol, am oferit consultanță juridică atât la nivel național, cât și pentru țările din Europa de Sud-Est, fiind implicată direct în negocierile și încheierea contractelor de vânzare-cumpărare și închiriere a magazinelor”, menționează interlocutoarea BizLawyer.
Pregătirea continuă este importantă în dezvoltarea sa profesională, astfel că Olguța Bendeac a absolvit două programe de masterat în domeniul dreptului, având în plan ca anul acesta să revină la școală pentru a urma studiile doctorale. „Alegerea profesiei juridice a fost o decizie naturală pentru mine, fiind o persoană proactivă și orientată spre soluții. Încă de la început, am simțit că domeniul dreptului îmi oferă oportunitatea de a combina raționamentul logic cu creativitatea, întrucât fiecare caz reprezenta o provocare de a interpreta legile într-un mod care să răspundă cel mai bine nevoilor clienților sau ale societății în ansamblu. Această interacțiune între teorie și practică m-a atras profund, iar provocarea de a găsi soluții inovative pentru situații complexe a fost și continuă să fie un motor puternic al carierei mele”, subliniază juristul.
Pe tot traseul său profesional, interlocutoarea BizLawyer a avut o motivație constantă care derivă din dorința de a contribui activ la corectitudinea și echitatea din societate. Mărturisește că, în fiecare etapă a carierei sale, a fost ghidată de principiul responsabilității, fie că a avut de-a face cu litigiile complexe, fie cu proiectele de consultanță.
În plus, a înțeles importanța unei bune comunicări și a unui management strategic al riscurilor juridice, esențial în profesia juridică. „Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Aceste valori se reflectă în respectul pentru lege, în respectarea angajamentelor asumate și în transparența cu care acționez în fiecare decizie pe care o iau. În activitatea mea, acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale, pentru a construi relații de încredere și a contribui la un sistem juridic mai echitabil și mai eficient”, nuanțează Olguța Bendeac.
În timpul studiilor la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, interlocutoarea BizLawyer a avut privilegiul de a învăța de la profesori excepționali, recunoscuți pentru contribuția lor în domeniul juridic.
Printre aceștia îi nominalizează pe Valeriu Stoica, Flavius Baias și Gabriel Boroi, despre ale căror cursuri susține că au avut un impact semnificativ asupra formării sale academice. „Cu toate acestea, profesorul Răzvan Dincă m-a impresionat în mod deosebit prin expertiza sa, abordarea riguroasă și pasiunea pentru drept, elemente care mi-au consolidat interesul pentru această profesie”, adaugă avocatul.
--------------------------------------------------------
Citește și

-------------------------------------------------------
Proiectele în care s-a implicat de-a lungul timpului au fost extrem de interesante și au presupus negocieri intense. Însă, este de părere că cele mai spectaculoase și provocatoare negocieri au fost cele transfrontaliere. În cadrul acestor mandate a avut oportunitatea de a lucra într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice. „Aceste negocieri mi-au permis să dezvolt abilități de comunicare și soluționare a conflictelor la un nivel înalt, fiind esențiale în protejarea intereselor clienților și în obținerea celor mai bune rezultate pentru toate părțile implicate. Aportul meu a constat în gestionarea eficientă a proceselor legale, oferirea de consultanță strategică și coordonarea echipelor interne și externe implicate în aceste proiecte”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Includerea sa în galeria Legal500/ GC Powerlist – 2024 o onorează, reprezentând o validare importantă a parcursului său profesional și o confirmare a muncii depuse de-a lungul anilor. Consideră că determinarea sa în identificarea celor mai eficiente soluții, dincolo de expertiza juridică, a fost unul dintre factorii esențiali care au contribuit la includerea sa în acest grup select. „Această distincție mă motivează să continui să evoluez și să aduc valoare în domeniul juridic”, punctează Olguța Bendeac.
Analizând tot parcursul pe care l-a avut până acum, interlocutoarea BizLawyer declară că nu ar schimba vreo etapă semnificativă din cariera sa, întrucât fiecare pas pe care l-a făcut i-a oferit lecții valoroase și i-a consolidat fundamentul profesional. „Fiecare experiență a contribuit la formarea mea ca jurist, ajutându-mă să învăț atât din succese, cât și din provocările întâmpinate. În ceea ce privește planurile de viitor, acestea sunt axate pe consolidarea poziției mele în cadrul companiei, prin dezvoltarea unui departament juridic eficient și adaptabil, capabil să sprijine strategic obiectivele organizației. Unul dintre obiectivele majore este optimizarea proceselor interne, adoptarea de tehnologii inovative și integrarea acestora în activitatea zilnică, pentru a spori eficiența și a răspunde rapid cerințelor în continuă schimbare ale pieței și ale mediului juridic. Totodată, îmi doresc să continui să mă dezvolt profesional prin specializare și implicare în proiecte complexe, care să îmi permită să îmi extind expertiza și să contribui activ la succesul companiei”, explică avocatul.
--------------------------------------------------------------------
Citește și
--------------------------------------------------------------------
Profesioniștii dreptului fac parte din galeria partenerilor strategici
În opinia sa, profesioniștii din departamentele juridice ale companiilor joacă un rol esențial în societate, chiar dacă activitatea lor nu este întotdeauna la fel de vizibilă precum cea a avocaților din instanțe.
Astfel, dincolo de asigurarea conformității juridice și protejarea intereselor organizației, aceștia contribuie semnificativ la promovarea unor practici etice și la crearea unui mediu de afaceri sustenabil. „Deși uneori percepuți ca fiind rigizi în aplicarea normelor de drept, specialiștii din domeniul juridic sunt din ce în ce mai recunoscuți drept parteneri strategici. Prin expertiza lor, ei sprijină companiile în luarea unor decizii informate, în protejarea reputației și în consolidarea unei economii mai transparente și mai responsabile”, nuanțează consultantul juridic.
În prezent, comunitatea juriștilor se află într-un proces continuu de transformare, fiind influențată de evoluțiile sociale și tehnologice care modelează un peisaj juridic tot mai dinamic și complex. Olguța Bendeac apreciază că schimbările acestea generează atât oportunități semnificative, cât și provocări ce impun o adaptare rapidă. „ În prezent, consider că există o nevoie acută de adoptare a tehnologiei în domeniul juridic, precum și de integrare a acesteia în educația de specialitate. Pentru a evolua, juriștii ar trebui să utilizeze tot mai mult soluțiile de automatizare și inteligența artificială în activitatea lor zilnică. Totodată, o specializare mai profundă în diverse ramuri ale dreptului va facilita adaptarea la aceste transformări și va contribui la creșterea eficienței profesiei juridice”, adaugă interlocutoarea BizLawyer.
În contextul în care profesia juridică se confruntă cu provocări semnificative generate de evoluțiile tehnologice rapide, schimbările legislative frecvente și așteptările tot mai mari ale partenerilor și clienților, este necesară o adaptabilitate continuă și o capacitate de a anticipa noile tendințe și nevoi ale pieței.
„Pentru a gestiona aceste provocări, consider că este esențială o educație continuă, care să includă atât aspectele juridice tradiționale, cât și noile tehnologii, cum ar fi automatizarea și inteligența artificială, care devin din ce în ce mai importante în activitatea cotidiană a juriștilor. De asemenea, implicarea activă în proiecte de adaptare și inovare, atât la nivel personal, cât și al echipei, poate face diferența în gestionarea acestor schimbări. Astfel, printr-o pregătire constantă, prin flexibilitate și deschidere față de noile instrumente tehnologice, putem răspunde nu doar provocărilor, ci și oportunităților care apar pe parcurs, asigurându-ne că rămânem relevanți și eficienți în domeniul nostru”, transmite Olguța Bendeac.
--------------------------------------------------------------------
Citește și
--------------------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 124 / 2036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...