ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AFIR: Plăţi către beneficiari de peste 8 miliarde de lei în 2020;cheltuieli de funcţionare şi organizare de 223 de milioane de lei

01 Martie 2021   |   Agerpres

Costurile de organizare şi funcţionare ale Agenţiei au ajuns anul trecut la 2,6% din totalul cheltuielilor, cel mai scăzut procent din ultimii trei ani, deşi a fost un an dificil din punct de vedere al gestionării pandemiei de Covid-19.

 
 
Plăţile efectuate în exerciţiul bugetar aferent anului 2020 către beneficiarii proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi prin măsurile delegate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au depăşit 8,047 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de funcţionare şi organizare au fost de 223 milioane de lei, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) într-un comunicat remis luni AGERPRES.
 
"Cheltuielile efectuate de AFIR pentru finanţarea proiectelor de investiţii şi pentru plăţile directe către fermieri, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, au crescut cu 38,12% în cursul anului 2020, faţă de 2019. În acelaşi timp, cheltuielile de organizare şi funcţionare ale Agenţiei (cheltuieli de capital, bunuri şi servicii, cheltuieli de personal) au scăzut cu 6,36% în perioada menţionată", se menţionează în comunicat.
 
Costurile de organizare şi funcţionare ale Agenţiei au ajuns anul trecut la 2,6% din totalul cheltuielilor, cel mai scăzut procent din ultimii trei ani, deşi a fost un an dificil din punct de vedere al gestionării pandemiei de Covid-19.
 
Din bugetul total alocat AFIR s-au plătit beneficiarilor PNDR în 2020 circa 8,047 miliarde de lei, cu 223 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare, 5,830 miliarde de lei în 2019, cu 238 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare şi 7,706 miliarde de lei în 2018, cu 231 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare.
 
"Unele dintre principiile de bază pe care le-am adoptat la conducerea Agenţiei ţin de utilizarea eficientă şi raţională a banilor publici, precum şi de transparenţa utilizării fondurilor alocate prin PNDR, cât şi pentru costurile pe care le avem cu personalul, cu bunurile şi serviciile necesare desfăşurării activităţii, cheltuieli de organizare şi de funcţionare în general. Analizând situaţia exerciţiului financiar din ultimul an, reiese că la fiecare leu cheltuit de AFIR, pentru funcţionarea sa, au fost efectuate plăţi din FEADR de peste 35 de lei. Sunt cifre care, împreună cu indicatorii de realizare ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, arată eficienţa instituţională şi mai ales calitatea resursei umane", a declarat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.
 
În anul 2019, din bugetul alocat AFIR, au fost efectuate plăţi pentru finanţarea proiectelor europene şi pentru decontarea plăţilor directe care au însumat 5,830 de milioane de lei, iar cheltuielile legate de organizare şi funcţionare au fost de 238,8 milioane de lei, respectiv de 4% din totalul bugetului Agenţiei.
 
La nivelul exerciţiului bugetar 2018, AFIR a înregistrat plăţi în valoare de 7,706 miliarde de lei pentru proiectele de investiţii şi plăţile directe din cadrul PNDR, având cheltuieli de funcţionare şi organizare de 3%, respectiv de 231 de milioane de lei.
 
AFIR precizează că toate cheltuielile sunt plătite de la bugetul de stat şi, ulterior pentru cheltuielile aferente proiectelor finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Comisia Europeană rambursează fondurile necesare statului membru, pe baza declaraţiilor de cheltuieli.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6668 / 8763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...