Alicuş (ANRE): Cele mai multe întrebări pe partea de regenerabile le avem de la prosumatori
22 Februarie 2023
AgerpresAcesta a făcut o estimare că în următorii trei ani ar trebui să intre în funcţiune capacităţi pe regenerabile de aproximativ 3.000-4.000 de MW.
Numărul prosumatorilor este foarte mare şi cele mai multe întrebări pe partea de regenerabile adresate Autorităţii de Reglementare în Energie vin de la aceştia, deoarece sunt multe necunoscute, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Viorel Alicuş, director la ANRE.
"Numărul lor este foarte mare. Aveam, la sfârşitul anului 2022, 40.000. Însă ritmul de punere în funcţiune e foarte mare şi presiunea pe reţea, în partea distribuitorului, e la fel de mare. Probabil că e şi o problemă de logistică la distribuitor, însă şi numărul de necunoscute la acest nivel şi numărul de întrebări....de la întrebarea simplă "cum mă racordez dacă vreau să pun 3 KW?"(...) Deci aici, ca să zic aşa, avem un gros de probleme. Cel puţin pe partea de regenerabile de la prosumatori sunt 99% . Am început cu 5 întrebări pe lună şi suntem la 500 de întrebări pe lună şi în creştere", a spus Alicuş.
"Numărul lor este foarte mare. Aveam, la sfârşitul anului 2022, 40.000. Însă ritmul de punere în funcţiune e foarte mare şi presiunea pe reţea, în partea distribuitorului, e la fel de mare. Probabil că e şi o problemă de logistică la distribuitor, însă şi numărul de necunoscute la acest nivel şi numărul de întrebări....de la întrebarea simplă "cum mă racordez dacă vreau să pun 3 KW?"(...) Deci aici, ca să zic aşa, avem un gros de probleme. Cel puţin pe partea de regenerabile de la prosumatori sunt 99% . Am început cu 5 întrebări pe lună şi suntem la 500 de întrebări pe lună şi în creştere", a spus Alicuş.
El a mai afirmat că, atunci când se fac reglementările, se încearcă să se ţină cont de experienţa anterioară, dar situaţiile sunt foarte diverse şi sunt greu de prins într-o reglementare.
"Noi însă totuşi încercăm să facem reglementările (...) încercăm să învăţăm din experienţa anterioară. Ştiţi că în perioada 2011-2013 a existat un proces similar de, hai să zicem, concurenţă pe capacitate...Şi atunci, reglementările, aşa cum sunt în faza actuală, cel puţin pentru faza de racordare, au încercat să traducă din experienţa anterioară astfel încât să se evite situaţii neplăcute la racordare. Cu toate acestea, situaţiile sunt foarte diverse şi e greu de prins într-o reglementare multitudinea de posibile conflicte la racordare. Ceea ce încercăm noi să facem e să simplificăm, utilizând şi prevederile din legislaţia primară, dar şi ceea ce este în prezent în reglementarea europeană şi ceea ce se pregăteşte, pentru că vine iarăşi un întreg pachet de reglementări care încearcă să simplifice racordarea, exact pentru a stimula instalarea de noi capacităţi în surse regenerabile", a explicat directorul ANRE la ZF Power Summit 2023.
Alicuş a subliniat necesitatea de întărire a reţelei, deoarece "trebuie să ne gândim că mai trebuie să şi evacuăm puterea", pentru a nu ajunge în situaţia în care o instalaţie este racordată şi nu poate evacua.
"Ori, pentru aceasta trebuie să ne uităm puţin unde ne racordăm. Toată lumea vrea să se racordeze la eoliene în zonele cu viteza vântului acceptabilă, astfel încât veniturile să fie evident în parametrii proiectului. Din păcate, reţeaua este limitată şi aici încep întăririle de reţea care pot să dureze şi trebuie avute în vedere. Pe de altă parte, există deja un regulament european, dacă nu mă înşel a devenit şi lege, care impune aşa numitul concept de "go to place", poate că i-au schimbat denumirea, dar asta înseamnă planificare şi stabilire exact a locaţiilor unde se pot instala regenerabile şi trebuie avut în vedere şi transpus în legislaţia primară ...Aşa cum e scris regulamentul în prezent, este decizia statului membru, e chestiune de planificare. Statul trebuie să demareze şi să stabilească unde are interes să fie instalate surse regenerabile ca să evite posibile congestii, cum ar fi dacă ne-am dori să punem încă 1.000 de megawaţi în Dobrogea, dar nu avem pe unde să evacuăm, cel puţin nu în prezent. Acesta e un concept, să zicem, raţional, care trebuie pus în practică şi în România, pentru că în baza acestui concept se scot la licitaţie capacităţile, ştii exact unde mergi şi se pot simplifica şi procedurile de racordare. Dar asta e o chestiune de viitor", a precizat oficialul ANRE.
Acesta a făcut o estimare că în următorii trei ani ar trebui să intre în funcţiune capacităţi pe regenerabile de aproximativ 3.000-4.000 de MW.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2193 / 9067 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...