ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alicuş (ANRE): Cele mai multe întrebări pe partea de regenerabile le avem de la prosumatori

22 Februarie 2023   |   Agerpres

Acesta a făcut o estimare că în următorii trei ani ar trebui să intre în funcţiune capacităţi pe regenerabile de aproximativ 3.000-4.000 de MW.

 
 
Numărul prosumatorilor este foarte mare şi cele mai multe întrebări pe partea de regenerabile adresate Autorităţii de Reglementare în Energie vin de la aceştia, deoarece sunt multe necunoscute, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Viorel Alicuş, director la ANRE.

"Numărul lor este foarte mare. Aveam, la sfârşitul anului 2022, 40.000. Însă ritmul de punere în funcţiune e foarte mare şi presiunea pe reţea, în partea distribuitorului, e la fel de mare. Probabil că e şi o problemă de logistică la distribuitor, însă şi numărul de necunoscute la acest nivel şi numărul de întrebări....de la întrebarea simplă "cum mă racordez dacă vreau să pun 3 KW?"(...) Deci aici, ca să zic aşa, avem un gros de probleme. Cel puţin pe partea de regenerabile de la prosumatori sunt 99% . Am început cu 5 întrebări pe lună şi suntem la 500 de întrebări pe lună şi în creştere", a spus Alicuş.


El a mai afirmat că, atunci când se fac reglementările, se încearcă să se ţină cont de experienţa anterioară, dar situaţiile sunt foarte diverse şi sunt greu de prins într-o reglementare.

"Noi însă totuşi încercăm să facem reglementările (...) încercăm să învăţăm din experienţa anterioară. Ştiţi că în perioada 2011-2013 a existat un proces similar de, hai să zicem, concurenţă pe capacitate...Şi atunci, reglementările, aşa cum sunt în faza actuală, cel puţin pentru faza de racordare, au încercat să traducă din experienţa anterioară astfel încât să se evite situaţii neplăcute la racordare. Cu toate acestea, situaţiile sunt foarte diverse şi e greu de prins într-o reglementare multitudinea de posibile conflicte la racordare. Ceea ce încercăm noi să facem e să simplificăm, utilizând şi prevederile din legislaţia primară, dar şi ceea ce este în prezent în reglementarea europeană şi ceea ce se pregăteşte, pentru că vine iarăşi un întreg pachet de reglementări care încearcă să simplifice racordarea, exact pentru a stimula instalarea de noi capacităţi în surse regenerabile", a explicat directorul ANRE la ZF Power Summit 2023.

Alicuş a subliniat necesitatea de întărire a reţelei, deoarece "trebuie să ne gândim că mai trebuie să şi evacuăm puterea", pentru a nu ajunge în situaţia în care o instalaţie este racordată şi nu poate evacua.

"Ori, pentru aceasta trebuie să ne uităm puţin unde ne racordăm. Toată lumea vrea să se racordeze la eoliene în zonele cu viteza vântului acceptabilă, astfel încât veniturile să fie evident în parametrii proiectului. Din păcate, reţeaua este limitată şi aici încep întăririle de reţea care pot să dureze şi trebuie avute în vedere. Pe de altă parte, există deja un regulament european, dacă nu mă înşel a devenit şi lege, care impune aşa numitul concept de "go to place", poate că i-au schimbat denumirea, dar asta înseamnă planificare şi stabilire exact a locaţiilor unde se pot instala regenerabile şi trebuie avut în vedere şi transpus în legislaţia primară ...Aşa cum e scris regulamentul în prezent, este decizia statului membru, e chestiune de planificare. Statul trebuie să demareze şi să stabilească unde are interes să fie instalate surse regenerabile ca să evite posibile congestii, cum ar fi dacă ne-am dori să punem încă 1.000 de megawaţi în Dobrogea, dar nu avem pe unde să evacuăm, cel puţin nu în prezent. Acesta e un concept, să zicem, raţional, care trebuie pus în practică şi în România, pentru că în baza acestui concept se scot la licitaţie capacităţile, ştii exact unde mergi şi se pot simplifica şi procedurile de racordare. Dar asta e o chestiune de viitor", a precizat oficialul ANRE.

Acesta a făcut o estimare că în următorii trei ani ar trebui să intre în funcţiune capacităţi pe regenerabile de aproximativ 3.000-4.000 de MW.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2851 / 9725
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...