Atenție la valoarea în vamă - noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor
18 Aprilie 2024
Mihai Petre (Director) și Cosmin Dincă (Manager) - Global Trade, EY RomâniaGhidul urmărește să crească claritatea și consecvența metodelor de evaluare în vamă, oferind instrucțiuni practice pentru importatori, specificând responsabilitățile deținătorilor de autorizații și oferind răspunsuri la 13 întrebări practice legate de aplicarea articolului 73 din Codul Vamal Unional.
Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe atât în momentul importului de mărfuri, cât și ulterior (de exemplu, în cazul unor plăți ulterioare importului, dar făcute în legătură cu mărfurile importate). În ultimele 12 luni, Comisia Europeană a revizuit în mod constant ghidurile actuale (de exemplu, Compendiumul pe valoarea în vamă) cu scopul de a veni în sprijinul companiilor pe diverse spețe privind valoarea în vamă și a costurilor care trebuie adăugate la aceasta.
În 27 martie 2024, în premieră, Comisia Europeană a elaborat și primul ghid privind aplicarea art. 73 din Codul Vamal Unional care prevede o simplificare a determinării valorii în vamă în cazul în care elementele valorii tranzacției nu sunt cuantificabile în momentul importului. Simplificarea se dorește a fi utilă pentru declararea costurilor adiționale la valoarea în vamă, cum ar fi cele privind cercetarea și dezvoltarea sau redevențe și drepturi de licență legate de mărfurile importate.
În 27 martie 2024, în premieră, Comisia Europeană a elaborat și primul ghid privind aplicarea art. 73 din Codul Vamal Unional care prevede o simplificare a determinării valorii în vamă în cazul în care elementele valorii tranzacției nu sunt cuantificabile în momentul importului. Simplificarea se dorește a fi utilă pentru declararea costurilor adiționale la valoarea în vamă, cum ar fi cele privind cercetarea și dezvoltarea sau redevențe și drepturi de licență legate de mărfurile importate.
Sub rezerva unei autorizații din partea autorităților vamale (acordată în baza unor criterii și condiții bine stabilite), simplificarea permite ca valoarea acestor elemente să fie încorporată în valorile în vamă ale importurilor pe baza unei metode de calcul convenite în avans și ca valoarea în vamă să fie tratată ca finală la momentul importului (adică nu este necesară o reconciliere ulterioară). Aici menționăm și faptul că societățile care dețin certificarea AEO pot obține mult mai ușor această autorizație, o mare parte din condițiile necesare fiind considerate ca îndeplinite.
Ghidul urmărește să crească claritatea și consecvența metodelor de evaluare în vamă, oferind instrucțiuni practice pentru importatori, specificând responsabilitățile deținătorilor de autorizații și oferind răspunsuri la 13 întrebări practice legate de aplicarea articolului 73 din Codul Vamal Unional.
De asemenea, în aprilie 2024, a fost actualizat și Compendiumul European privind valoarea în vamă. Pe lângă modificări editoriale minore, s-au actualizat notele interpretative privind evaluarea în vamă (WTO), s-au efectuat revizuiri privind tratamentul de evaluare în vamă a mărfurilor deteriorate sau defecte la import, inclusiv studiile de caz privind situațiile de garanție, s-a abordat tratamentul de evaluare în vamă a autoturismelor prototip și a serviciilor de dezvoltare furnizate de un producător în timpul producției de mașini produse în serie, precum și al comisioanelor de cumpărare.
În concluzie, recomandăm importatorilor să acorde o atenție sporită valorii în vamă a mărfurilor importate, mai ales în ceea ce privește costurile care trebuie adăugate cum ar fi redevențele și drepturile de licență sau ajustările ulterioare de prețuri de transfer.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 419 / 9047 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...