ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România, printre țările din Uniunea Europeană în care se poate aplica vămuirea centralizată la nivel european în cazul importului de mărfuri efectuat de operatorii certificați AEO

09 Octombrie 2024   |   Mihai Petre (Director) și Cosmin Dincă (Manager) - Global Trade, EY România

Pentru început, sistemul este aplicat de Bulgaria, Estonia, Spania, Luxemburg, Letonia, Lituania, Polonia, România și Croația.

 
 
Aflate într-un continuu proces de modernizare, sistemele IT ale Uniunii Europene permit, începând din iulie 2024, aplicarea procedurii de vămuire centralizată la nivel european pentru importul de mărfuri. Mai precis, procedura permite importatorilor considerați parteneri de încredere ai autorității vamale (de ex. societățile autorizate AEO) să depună declarația vamală de import la biroul vamal din statul membru de care aparțin, în timp ce mărfurile sunt prezentate fizic la un birou vamal din alt stat membru UE.

Concret, luând exemplul unui importator român cu sediul în București, acesta poate importa mărfuri care intră în UE printr-un birou vamal din Bulgaria. Importatorul va putea depune declarația vamală și documentația aferentă la vama din București, în timp ce bunurile pot fi controlate fizic de biroul vamal de la frontiera Bulgariei, marfa ajungând la destinație deja vămuită.


Pentru început, sistemul este aplicat de Bulgaria, Estonia, Spania, Luxemburg, Letonia, Lituania, Polonia, România și Croația. Alte state membre și-au anunțat deja intenția de a se alătura spre finalul anului 2024.

Ce avantaje aduce procedura pentru importatorii români? În primul rând, un proces de vămuire la import mai rapid decât în prezent, atât timp cât marfa nu mai trebuie prezentată la biroul vamal de destinație din statul membru în care importatorul își are sediul. Se reduce astfel numărul de proceduri vamale utilizate: de exemplu, nu mai este necesar ca marfa să fie plasată sub regimul de tranzit unional (deci fără garantare, fără costuri adiționale cu procesarea tranzitelor, fără supraaglomerarea birourilor vamale de interior). Procedura poate fi utilizată și pentru regimurile vamale economice de perfecționare activă (procesare), antrepozit vamal (depozitare) și destinație finală (taxe vamale reduse).

Cum poate fi aplicată procedura în România? Operatorii economici autorizați interesați să utilizeze simplificarea trebuie să solicite autorităților vamale competente din statul membru UE în care sunt stabiliți (de ex., Autoritatea Vamală Română) să acorde o autorizație în conformitate cu articolul 179 din Codul Vamal. Apoi, în funcție de lanțul logistic de aprovizionare, să determine birourile vamale pe unde pătrund mărfurile și să-și instruiască personalul aferent, precum și pe comisionarii implicați în a utiliza procedura (de ex., operarea în sistem a declarației vamale).

În faza a doua de implementare a procedurii, așteptată să intre în vigoare începând cu iunie 2025, sistemul va fi disponibil pentru utilizare și pentru procedura de vămuire simplificată prin înscrierea în evidențele declarantului său pentru importul de produse accizabile.

În concluzie, procedura menționată se adaugă pe lista avantajelor de care pot beneficia cei aproximativ 300 de operatori economici certificați AEO din România, fiind una dintre cele mai semnificative simplificări oferite de legislația vamală până în prezent. Iată deci, un nou bun motiv pentru companiile românești să aplice din timp pentru certificarea AEO. Iar celor peste 300 de companii care dețin deja această certificare le recomandăm demararea pașilor pentru obținerea autorizației necesare de la autoritatea vamală română.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 495 / 9435
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...