ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bogdan Chiriţoiu: Domeniul feroviar este zona cea mai puţin reformată

08 Octombrie 2019   |   MEDIAFAX

Acesta susţine că Uniunea Europeană va impulsiona schimbările în companiile feroviare prin reglementările aduse, mai ales în sectorul financiar.

 
 
Domeniul feroviar este cel mai puţin reformat, de la comunism până în prezent, şi nu este sprijinit nici din administraţie, a afirmat marţi, Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei, la deschiderea Zilelor Feroviare 2019.

"Noi suntem reglementatorul pentru acces pe calea ferată. Vedem multe sectoare din economie şi din administraţie. Din perspectiva asta, CFR Marfă este cea mai puţin reformată, cea mai rămasă în urmă din economia românească, cea mai puţin schimbată de la comunism încoace. Aveți neşansa să nu aveţi un sprijin foarte bun în administraţie. Poate fi o problemă de expertiză, şi mai mult o problemă de captură a administraţiei de diferitele interese din piaţă şi societate", a declarat Chiriţoiu.


Acesta susţine că Uniunea Europeană va impulsiona schimbările în companiile feroviare prin reglementările aduse, mai ales în sectorul financiar.

"Singura parte bună pe care o văd este că suntem forţaţi să facem nişte schimbări, nu cred că lucrurile vor să rămână aşa. În primul rând sunt o serie de reguli care ne vin dinspre Uniunea Europeană. Vrând nevrând va trebui să aducem nişte schimbări. Cele mai importante sunt cele financiare. Sunt investiţii care se fac în infrastructură", a mai spus Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a subliniat că CFR nu duce lipsă de clienţi, există cerere de transport comercial pe calea ferată din partea marilor exportatori şi nevoie ridicată de creştere a limitei de viteză.

"Dacă nu creştem viteza de circulaţie a trenurilor, evident că nu vom putea atrage nici marfă şi nici călători pe calea ferată. Clienţi aţi avea. Operatorii mari economici se plâng de faptul că nu pot folosi calea ferată. Am fost de curând la Renault, cel mai mare exportator al ţării. Are nevoie de o capacitate mai bună pe calea ferată pentru a scoate producţia spre export. Banii sunt esenţiali pentru investiţii ca să creştem viteza", a spus acesta.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a adus în discuţie şi decizia Comisiei Europene asupra CFR Marfă şi preluare a o parte din activele companiei de către CFR Infrastructură pentru a ameliora datoriile.

„Banii singur nici ei nu sunt însă suficienţi. E nevoie şi de schimbări de reguli care să crească transparenţa şi să aducă şi să aducă mai multă competiţie în sistem. Pe partea de reguli, acolo ar fi contribuţia noastră, ajutorul pe care îl putem da sectorului. Pe scurt, cartoful cel mai fierbinte pe care trebuie să-l gestionăm este situaţia CFR Marfă. Bănuiesc că mulţi din cei prezenţi în sală sunt implicaţi în plângerea care a fost adresată Comisiei Europene acum trei ani. Ştim cu toţii că la sfîrşitul acestui an vom avea decizia Comisiei Europene care va spune dacă datoriile pe care CFR Marfă le are în momentul de faţă va mai adăuga câteva sute de milioane de euro. Avem câteva luni ca să gândim, în primul rînd CFR Marfă şi Ministerul, care este acţionarul CFR Marfă, să găsim soluţii cum, cum vedem evoluţia companiei şi a activelor companiei. Propunerea noastră a fost ca cel puţin o parte din active să fie preluate de CFR Infrastructură, şi în felul acesta să se reducă nivelul datoriilor", a adăugat Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu a mai explicat că se pregăteşte deschiderea CFR Călători pentru concurenţa între traseele cel mai mult utilizate şi profitabile şi cele care vor necesita subvenţii.

"Avem discuţii în momentul de faţă privind modul cum va fi subvenţionat transportul de călători pe calea ferată în următorul an. Preocuparea noastră şi a Guvernului este să ne asigurăm ce limite poate să suporte bugetul, subvenţiile pentru CFR Călători, există o formulă care este corectă faţă de diferiţi operatori. Ceea ce e mai complicat, trebuie să ne pregătim pentru momentul în care vom deschide spre concurenţă acest sector, între traseele profitabile care poate nu necesită subvenţii, sau poate necesită o subvenţie mai mică şi şi traseele care sunt necesare social şi vor fi subvenţionate de la buget", a spus Preşedintele Consiliului Concurenței.

"Sunt de acord cu autorităţile, că nu trebuie ca România să fie campioana reformelor, mai bine stă şi vedem cum greşesc alţii şi învăţăm din ce fac bine şi ce fac prost alţii", a concluzionat acesta.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9568 / 9703
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...