ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iohannis: Sprijinirea sectorului digital trebuie să fie prioritate zero pe agenda oricărei guvernări; guvernarea actuală a mers pe contrasens

08 Octombrie 2019   |   AGERPRES

El a subliniat că, în sectorul digital, România este o "ţară a paradoxurilor".

 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că sprijinirea sectorului digital din România trebuie să fie "prioritatea zero" a oricărei guvernări, subliniind că guvernanţii din ultimii ani au avut ca prioritate zero "acapararea legii şi a instituţiilor, promovarea imposturii şi asaltul asupra statului de drept, economiei de piaţă şi bunei guvernări".

"Mă aştept ca sprijinirea sectorului digital din România să se afle cu titlul de prioritate zero pe agenda oricărei guvernări. Din păcate, guvernanţii din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii şi a instituţiilor, promovarea imposturii şi asaltul asupra statului de drept, economiei de piaţă şi bunei guvernări. Într-o Românie normală, inovarea tehnologică trebuie privită ca un vârf de lance în dezvoltarea economiei şi a societăţii, atât prin liderii consacraţi, cât şi prin companiile intrate recent pe piaţă. Transformarea digitală a statului nu este doar despre digitalizare, ci despre transformarea profundă a funcţionării instituţiilor prin eficienţă, integritate şi transparenţă. În toate aceste privinţe guvernarea actuală a mers pe contrasens faţă de aşteptările societăţii româneşti, arătând că este o guvernare paralelă cu nevoile de modernizare ale unei societăţi de tip european în secolul XXI", a spus şeful statului la evenimentul de lansare a proiectului "Romania Tech Nation".


El a subliniat că, în sectorul digital, România este o "ţară a paradoxurilor".

"În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB. Valoarea actuală a pieţei autohtone de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman include peste 140 de mii de profesionişti angajaţi în domeniu. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condiţiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul şi mai puţin de o treime are competenţe digitale elementare, iar între zonele urbane şi cele rurale decalajele digitale se adâncesc de la an la an. Avem, din păcate, cea mai scăzută performanţă din Uniunea Europeană în privinţa serviciilor publice digitale, deşi au trecut două decenii de când informatizarea administraţiei a fost declarată prioritate guvernamentală", a explicat Iohannis.

Şeful statului a susţinut că reprezentanţii mediului de afaceri şi tinerii implicaţi în inovare şi în cercetare reprezintă motorul dezvoltării României ca naţiune digitală. El a arătat că liderii comunităţii de afaceri trebuie să devină un exemplu, un punct de sprijin pentru tinerii întreprinzători.

"Parteneriatele strategice dintre companii şi mediul universitar, bursele private acordate pentru proiecte de tehnologie digitală, facilitarea accesului la finanţări şi promovare, învăţare prin puterea exemplului, toate acestea sunt poveşti de succes despre care auzim din ce în ce mai mult în ultimul timp", a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că îşi doreşte ca proiectul "România Tech Nation" să devină o poveste de succes despre antreprenoriat, inovare şi modernizare naţională.

"România Tech Nation poate fi acel simbol al modului în care inovarea bazată pe tehnologie şi investiţiile în educaţia digitală ajung să contribuie la creşterea României", a spus Iohannis.

El a explicat şi motivul pentru care a acordat Înaltul Patronaj acestui eveniment.

"Am acordat Înaltul Patronaj acestei iniţiative în virtutea convingerii mele că schimbarea în bine a României nu poate să vină doar din decizii politice. Este nevoie de implicarea tuturor în modernizarea ţării noastre, iar proiectul lansat astăzi reprezintă o contribuţie semnificativă a comunităţii de afaceri. (...) România Tech Nation reprezintă proiectul de care România modernă are nevoie, nu doar pentru mesajul dedicat importanţei inovării şi tehnologiei pentru economie, dar şi pentru apelul de mobilizare pe care antreprenorii îl adresează tinerei generaţii", a arătat Iohannis.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9569 / 9703
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...