ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piaţă poştală centrală pe colet, iar comerţul electronic este motorul

03 Aprilie 2025   |   Agerpres

Potrivit acestuia, serviciile poştale şi de curierat sunt vitale pentru funcţionarea societăţii.

 
 
România se află tot mai aproape de o piaţă poştală centrală pe colet, iar comerţul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Bontea, la o conferinţă privind piaţa de curierat organizată de Govnet Conferences,

"Suntem, aşadar, tot mai aproape de o piaţă poştală centrală pe colet, iar comerţul electronic este motorul. 80% din traficul de colete provine din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului. Această tendinţă este confirmată şi de cifrele preliminare ale anului 2024, aflate în acest moment în analiză, valoarea pieţei ajungând la aproximativ şase miliarde de lei, o creştere de peste 700 de milioane faţă de anul 2023", a precizat oficialul ANCOM.


Potrivit acestuia, serviciile poştale şi de curierat sunt vitale pentru funcţionarea societăţii.

"Astăzi vorbim mai mult decât despre scrisori, vorbim despre livrări, comerţ electronic şi o piaţă în plină transformare. Traficul de corespondenţă a scăzut cu 9% în 2022 şi cu 6% în 2023. Veniturile, însă, au crescut cu 5%, respectiv cu 11%. În schimb, coletele au explodat, cu 13% ca volum, şi cu 15% în plus la venituri în 2023, fiind simbiotic legate de comerţul electronic şi de modificarea comportamentului de consum", a mai spus Vlad Bontea.

Acesta a precizat că instituţia are în lucru o strategie de reglementare pe piaţa serviciilor poştale şi de curierat până în 2029, care, în curând, va fi lansată în consultare publică.

"Printre direcţiile strategice se regăsesc promovarea concurenţei şi inovaţiei. Dar, ca să vorbim serios despre inovaţie, trebuie să schimbăm legislaţia. În acest moment, în legea poştală nu apare nicăieri cuvântul inovaţie", a explicat reprezentantul ANCOM.

Strategia are în vedere, printre altele, accesul universal la serviciile poştale de calitate. "Ne dorim reţelele extinse, infrastructură modernizată şi un serviciu universal sustenabil pe termen lung. Securitatea reţelelor poştale, digitalizare aduce provocări noi, iar furnizorii au un rol esenţial în protejarea lanţului de distribuţie", a menţionat Bontea.

Oficialul a admis că traficul de bunuri ilegale prin intermediul coletelor "este o problemă reală". Bontea a arătat că în urma controalelor pentru combaterea traficului de droguri, Poliţia Română a descoperit anul trecut aproximativ 500 kg de droguri transportate prin servicii poştale.

"Prin consultări publice şi întâlniri cu industria suntem determinaţi să găsim modalităţi de combatere a acestui fenomen cu care ne confruntăm în general, la nivel de societate, astfel încât să beneficiem de un sector poştal competitiv şi inovator, în care siguranţa utilizatorilor să fie primordială, nu numai a utilizatorilor, dar şi a propriilor angajaţilor", a afirmat vicepreşedintele ANCOM.

Planul de acţiuni pentru anul 2025 al Autorităţii mai cuprinde realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poştale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie şi impactului comerţul electronic asupra pieţei serviciilor poştale, precum şi elaborarea raportului privind indicatorii statistici ai sectorului.

ANCOM a publicat o hartă a reţelelor poştale, care include punctele de acces, punctele de contact şi sistemele automate. Pentru fiecare punct sunt disponibile informaţii precum adresa, programul de funcţionare şi datele de contact.

"Ne bucurăm că 80 de furnizori au raportat date şi am publicat astfel peste 18.000 de puncte de acces. Alte 1.500 de puncte de acces solicită atenţia dumneavoastră pentru a fi corectate. Harta va fi actualizată periodic şi reprezintă un instrument extrem de util atât pentru utilizatori, cât şi de informare şi de promovare", s-a adresat vicepreşedintele ANCOM reprezentanţilor firmelor de curierat prezenţi la eveniment.

Firmele de curierat şi servicii poştale au reclamat creşterea nejustificată a amenzilor date de ANCOM.

"Vă rog, de asemenea, să acordaţi toată atenţia respectării legislaţiei în vigoare. Abaterile afectează nu doar consumatorul ci întreaga industrie, iar o gestionare eficientă a reclamaţiilor poate duce direct la creşterea satisfacţiei şi a calităţii serviciilor. Pe noi ne interesează să avem cât mai puţine reclamaţii", a explicat Bontea.

El a precizat că orice reclamaţie trebuie soluţionată şi că ANCOM nu şi-a făcut un obiectiv în creşterea numărului de amenzi pentru firmele de curierat.

Conform reprezentantului ANCOM, reclamaţiile au crescut an de an. "În 2023, au fost 513 controale, 66 de avertismente şi 49 de amenzi, în cuantum de 271.500 lei, iar în 2024 au fost 592 de controale, 204 avertismente şi 92 de amenzi în cuantum de 610.000, deci de trei ori mai mult", a menţionat Vlad Bontea.

Aflat la cea de-a 12-a ediţie, Courier & Postal Services Forum 2025, îşi propune să aducă la aceeaşi masă de discuţii furnizori de servicii de curierat şi postale, fast delivers, dar şi retaileri online şi furnizori de servicii şi produse adresate industriei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 372 / 9754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...