ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Pretindem Bruxelles-ului un tratament corect, în contextul în care trebuie să susţinem şi cererea de energie din Ucraina şi Moldova

13 Septembrie 2024   |   Agerpres

Referitor la posibilitatea prelungirii şi în 2025 a plafonării preţurilor, acesta a afirmat că poate fi o variantă şi că toate măsurile trebuie să fie pe masă.

 
 
Miniştrii Energiei din România, Bulgaria şi Grecia şi-au propus ca în 10 zile să definească un plan preliminar pe care să-l prezinte în Consiliul de miniştri ai Uniunii Europene pentru accelerarea investiţiilor în interconexiuni, pentru ca, atunci când energia este mai ieftină într-o parte a Europei, să ajungă şi în cealaltă parte, ca poată fi plătite preţuri similare, a declarat vineri ministrul de resort, Sebastian Burduja, la finalul şedinţei Comandamentului energetic naţional.

"Am discutat şi despre situaţia de pe Piaţa zilei următoare. Într-adevăr, astăzi vorbim de o zi în care preţurile s-au mai calmat. România este undeva pe la jumătatea clasamentului. Vedem că ţările baltice au astăzi o problemă. Exact ce vă spuneam: este o poză, ea se schimbă de la o zi la alta. Dar cu certitudine vedem că în ultimele săptămâni şi chiar luni de zile, dincolo de Austria, la est de Austria, este o problemă şi trebuie s-o recunoaştem deschis. Am făcut o recapitulare a discuţiilor tehnice şi politice cu omologii din Grecia şi Bulgaria. În perioada imediat următoare, ne-am propus o săptămână, zece zile, să definim un plan preliminar pe care să-l prezentăm în Consiliul de miniştri", a spus Burduja.


El a recunoscut că şi România are o vină în ceea ce se întâmplă cu preţurile la energie deoarece zeci de ani nu s-a investit în producţie şi aceasta nu poate acoperi consumul într-un an aşa cum a fost acesta, secetos, cu producţia eoliană mică şi cu zile de caniculă în care consumul a fost destul de mare.

"Asta este partea noastră de vină. În acelaşi timp, rolul unei uniuni energetice, aşa cum Uniunea Europeană doreşte să avem, este să beneficieze toată lumea, să existe solidaritate. Energia când este mai ieftină într-o parte a Europei, să ajungă şi în cealaltă parte, ca să putem plăti preţuri similare. Este o chestiune de standard de trai pentru cetăţenii Uniunii Europene, dar este o chestiune şi de competitivitate a mediului economic. În momentul în care în estul Europei preţul la energie este de trei ori mai mare decât în vestul Europei, cu siguranţă aceasta nu este o piaţă care să funcţioneze, integrată, unică şi un mediu economic concurenţial corect. De aceea, speranţa noastră, convingerea este că, împreună cu omologii din Grecia şi Bulgaria, vom reuşi să venim cu un plan în faţa Comisiei Europene, să accelerăm investiţiile în interconexiuni. Nu este corect ca în centrul Europei să existe probleme de interconexiune între Austria şi Ungaria, între Austria şi Slovacia. Dacă aceste pieţe ar fi fost mai bine integrate, ele ar fi fost cuplate, deci noi nu am fi avut problema de astăzi. România este bine interconectată cu statele vecine, în mod special cu Bulgaria, dar avem şi cu Ungaria o capacitate destul de mare, 700, 800 de megawaţi, avem şi cu Ucraina, avem şi cu Republica Moldova. Deci, cu atât mai mult în contextul actual, în care noi trebuie să susţinem şi cererea de energie electrică, în mod special în perioada asta, din Ucraina şi de la fraţii noştri de peste Prut şi noi pretindem în faţa Bruxelles-ului un tratament corect, principial, în care să punem cu toţii umărul acest efort adiţional", a explicat ministrul Energiei.

El a adăugat că se vor căuta soluţiile cele mai bune pentru a avea o piaţă energetică unică şi funcţională, în care şi România şi alte state vecine să aibă parte şi de beneficii, "nu doar să susţină o povară, în mod special în contextul războiului din Ucraina".

Burduja a subliniat că multe proiecte vizează Austria, care are planuri de extindere la nivel european de 10 ani, dar acestea nu s-au realizat.

"Şi aşa cum s-a întâmplat în perioada aceasta, să existe energie mai ieftină în vestul Europei şi mai scumpă în estul Europei, este posibil într-un an cu hidraulicitate mare, în care bate vântul, mai punem în funcţiune capacităţi adiţionale, să avem noi energie mai ieftină, iar cei din vest să nu beneficieze de ea. Deci aceste interconexiuni trebuie făcute. Este în spiritul uniunii energetice", a punctat şeful de la Energie.

Întrebat care ar putea fi compensaţiile pe care le-ar putea cere România pentru diferenţele de preţ la energie, Sebastian Burduja a menţionat mai multe fonduri pentru investiţii, o decalare a decarbonizării, a termenelor aferente închiderii grupurilor pe cărbune, o posibilitate fiind chiar amânarea termenului de încetare a plafonării preţurilor.

"Este şi aceasta o posibilitate. Noi trebuie să analizăm, să ne aşezăm la masă în Consiliul de miniştri, la nivel european, şi să spunem lucrurilor pe nume. Susţinem cu cea mai mare solidaritate ce se întâmplă în Ucraina şi nu mai vorbesc de Republica Moldova. Sunt fraţii noştri, dar în aceeaşi timp nu putem noi să susţinem toate costurile. Nu este corect", a precizat ministrul Energiei.

Referitor la posibilitatea prelungirii şi în 2025 a plafonării preţurilor, acesta a afirmat că poate fi o variantă şi că toate măsurile trebuie să fie pe masă.

"Trebuie să aşteptăm şi să vedem cum va arăta piaţa în următoarele luni. Este un lucru important.(...) Având în vedere că există o situaţie de inechitate într-o piaţă care ar trebui să fie unică şi funcţională, cred că toate măsurile trebuie să fie pe masă.(...) Poate fi o variantă (prelungirea plafonării şi în 2025 n.r). Încă o dată, vreau să discut şi cu omologii din Bulgaria, din Grecia şi să agreăm la nivel european, pentru că România sigur îşi asumă această poziţie, pentru că este una principială, dar are nevoie şi de alte ţări alături, pentru că suntem în aceeaşi barcă cu toţii, astfel încât să putem avea cel mai bun argument în faţa Comisiei Europene. (...) Am răspuns la o întrebare legată de ce ar putea însemna situaţia de pe piaţa europeană şi am spus că toate opţiunile sunt pe masă pentru a îndrepta această inechitate. Nu ştiu dacă prelungirea în sine poate fi o asemenea măsură. O să evaluăm", a mai punctat Sebastian Burduja.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 8877
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...