
Schema CfD: O veste bună pentru investitorii din energie regenerabilă
16 Septembrie 2024
Adina Guțiu (Counsel) și Sonia Voinescu (Managing Associate) - D&B David și BaiasCfD-urile reprezintă categoric principala ”atracție” pentru producătorii de energie din surse regenerabile care nu au obținut finanțare din PNRR sau Fondul de Modernizare pentru instalarea unor capacități noi de producție a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare.
![]() |
Spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finanțat strict proiectele nedemarate de producție a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema Contracte pentru Diferență (CfD) permite depunerea de către solicitanții interesați a unor cereri de finanțare chiar dacă au încheiat primul angajament juridic obligatoriu sau au demarat construcția efectivă a instalației de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.
În data de 9 septembrie 2024, Ministerul Energiei a inițiat prima licitație în baza Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, aprobată prin Ordinul Ministrului Energiei nr. 1120/2024 (Schema CfD). Obiectivul Schemei CfD este acordarea ajutorului de exploatare pentru proiecte care utilizează tehnologii eligibile onshore, eoliene sau fotovoltaice și care au o capacitate instalată de cel puțin 5 MW. Conform calendarului anunțat, ofertele pentru această licitație vor putea fi depuse până pe 18 noiembrie 2024, ora 12.
În data de 9 septembrie 2024, Ministerul Energiei a inițiat prima licitație în baza Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, aprobată prin Ordinul Ministrului Energiei nr. 1120/2024 (Schema CfD). Obiectivul Schemei CfD este acordarea ajutorului de exploatare pentru proiecte care utilizează tehnologii eligibile onshore, eoliene sau fotovoltaice și care au o capacitate instalată de cel puțin 5 MW. Conform calendarului anunțat, ofertele pentru această licitație vor putea fi depuse până pe 18 noiembrie 2024, ora 12.
CfD-urile reprezintă categoric principala ”atracție” pentru producătorii de energie din surse regenerabile care nu au obținut finanțare din PNRR sau Fondul de Modernizare pentru instalarea unor capacități noi de producție a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare. Dincolo de Schema CfD, Ministerul Energiei poate acorda un contract de CfD ad-hoc, în urma obținerii aprobării specifice din partea Comisiei Europene, pentru proiecte de producere a energiei electrice pentru care, datorită specificului tehnologiei, nu se poate aplica un proces de selecție competitivă.
Prima rundă de licitație competitivă în vederea accesării unui ajutor de stat de tip CfD are în vedere următoarele ținte, adoptate în conformitate cu Decizia de autorizare a ajutorului de stat de către Comisia Europeană C(2024) 1.596 final din 6.03.2024:
● capacitate instalată țintă de 1.000 MW pentru producția de energie electrică din eolian onshore;
● capacitate instalată țintă de 500 MW pentru producția de energie electrică din surse solar fotovoltaice (inițial stabilită la 1000 MW, redusă la 500 MW pentru prima licitație).
Este important faptul că nu doar proiectele nedemarate sunt eligibile pentru acest tip de finanțare. Conform cadrului de reglementare, sunt acceptate în licitația competitivă și proiectele deja începute, cu condiția ca acestea să fie ulterioare datei de 20 iulie 2022. Astfel, spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finanțat strict proiectele nedemarate de producție a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema CfD permite depunerea de către solicitanții interesați a unor cereri de finanțare chiar dacă (i) au încheiat primul angajament juridic obligatoriu (de exemplu, comanda de echipamente, încheierea contractului de EPC) sau (ii) au demarat construcția efectivă a instalației de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.
În acest context, anticipăm un interes crescut pentru această opțiune de finanțare din partea investitorilor din energie care nu au reușit să acceseze alte surse de finanțare anterioare destinate energiei regenerabile, fie din cauză că au licitat un preț prea mare per MW pentru fondurile disponibile din PNRR/ Fondul de Modernizare, fie din cauză că nu au fost eligibili pentru respectivele finanțări, pe motivul demarării anterioare a lucrărilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 876 / 9751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...