ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Câciu, despre execuţia bugetară la 6 luni: Efortul de consolidare fiscală prinde concreteţe, e important de menţinut trendul

27 Iulie 2022   |   Agerpres

Pe de altă parte, a adăugat el, şi regimul cheltuielilor a fost unul destul de bine gestionat, în pofida provocărilor datorate de crizele succesive cu care se confruntă şi ţara noastră.

 
 
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că din datele privind execuţia bugetară pe primele şase luni rezultă că efortul de consolidare fiscală 'prinde concreteţe', dar este foarte important de menţinut acest trend, subliniind, totodată, şi faptul că angajamentele luate în reducerea deficitului se văd în rezultatele fiscal-bugetare înregistrate în această perioadă.
 
"România are un angajament de reducere a deficitului public, având în vedere că este în procedura de deficit excesiv, iar la primele şase luni are o scădere de 1,15 puncte procentuale. Pe parte de colectare angajamentul este de creştere a colectării cu 0,5 puncte procentuale anual. La primele şase luni avem 0,6 puncte procentuale, iar acest trend trebuie menţinut şi întărit prin operaţionalizarea mai puternică a mecanismelor, care sunt non-incluzive, din punctul nostru de vedere, cu privire la mediul economic onest, adică e-Factura, Business to Business şi Radarul Mărfurilor, dar care ne aduc într-o zonă de onestitate, dacă vreţi, din perspectiva relaţiei contribuabil-stat", a afirmat Adrian Câciu la începutul şedinţei de guvern.
 
Pe de altă parte, a adăugat el, şi regimul cheltuielilor a fost unul destul de bine gestionat, în pofida provocărilor datorate de crizele succesive cu care se confruntă şi ţara noastră.
 
"Cheltuielile bugetului general consolidat al statului au crescut în limitele pe care le-am programat şi sub nivelul sau viteza de creştere a PIB-ului nominal, ceea ce, la fel, manifestă o abordare prudentă şi corectă la acest moment asupra finanţelor statului", a spus Câciu.
 
Ministrul Finanţelor a subliniat că în semestrul al II-lea al anului trebuie depuse toate eforturile pentru recuperarea întârzierilor din zona de investiţii.
 
"Şi această chestiune, evident, s-a datorat creşterii destul de puternice a costurilor la materiale de construcţii, iar Guvernul a venit cu actele normative necesare pentru ajustarea contractelor. Aceasta este motivul pentru care s-a întârziat cu realizarea investiţiilor, însă toate recuperările acestea trebuie să le facem în semestrul II, pentru că programul de investiţii este cel mai important, din punctul nostru de vedere, pentru asigurarea multiplicării economice ulterioare", a explicat Câciu.
 
Acesta a arătat că dincolo de cifrele execuţiei bugetare la 6 luni, este necesară continuarea procesului de consolidare fiscală şi pe partea de cheltuieli, dar şi pe partea de venituri.
 
"Absorbţia de fonduri europene - suntem în recuperare şi semnalul că creşterea de 16,4% pe primele şase luni ne dă încrederea că ceea ce ne-am propus prin programul bugetar anual şi suplimentările spre distribuirea unor programe pentru absorbţia 2014-2020 ne vor ajuta foarte mult pe a doua parte a anului. Este foarte important de menţinut acest trend şi angajament de consolidare fiscală pentru că, repet, România este în procedură de deficit excesiv. Creditorii internaţionali se uită foarte atent la ceea ce înseamnă politica fiscal-bugetară a statului din perspectiva modului în care se face echilibru între venituri şi cheltuieli şi sunt convins că împreună, dacă recuperăm, şi sigur recuperăm şi partea de investiţii, aceste lucruri nu ne vor pune în altă postură. În acest moment nu sunt indicii, dar ce vreau să mai menţionez, că modul în care s-a acţionat de la început, adaptiv, pe fiecare zi, dacă se poate spune aşa, prin măsuri care să răspundă nevoilor societăţii şi nevoilor, mai ales ale economiei şi cetăţenilor, chiar dacă nu au eliminat problemele din societate din perspectiva greutăţilor cu care s-au confruntat cetăţenii şi economia, ci au ameliorat din efectele acestor crize suprapuse, au avut un rol pozitiv din perspectiva menţinerii unui trend de creştere economică", a mai declarat Câciu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3560 / 9441
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...