
Chiriac (ANAA): Rolul ONG-urilor este extrem de important; trebuie să devină un partener de dialog social în România
17 Decembrie 2021
AgerpresÎn opinia sa, antreprenoriatul feminin are toate şansele să cunoască un ritm de creştere ameţitor în perioada următoare, pe măsură ce ţările adoptă o atitudine socială progresivă.
Rolul ONG-urilor este extrem de important şi trebuie să devină un partener real, constructiv, de dialog social în România, a afirmat vineri Cristina Chiriac, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor (ANAA).
"Aceşti doi ani lecţie 2020-2021 nu au făcut altceva decât să ne întărească şi să ne demonstreze încă o dată că rolul ONG-urilor este extrem de important şi că trebuie să devină - şi când spun trebuie mă refer inclusiv la modificarea cadrului legislativ în ceea ce priveşte reglementarea dialogului social - trebuie să devină un partener real, constructiv, de dialog social în România. Mai avem mult de construit. Suntem conştienţi că nu o putem face singuri, dar în fiecare zi se mai adaugă o piatră de temelie - şi asta facem noi. În 2018, pentru că am conştientizat că este nevoie de şi mai multă putere, am fondat alături de alţi antreprenori Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin al cărui membru este şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor", a menţionat Cristina Chiriac, la evenimentul WINGATE: "Împreună pentru o Europă competitivă, favorabilă incluziunii".
În opinia sa, antreprenoriatul feminin are toate şansele să cunoască un ritm de creştere ameţitor în perioada următoare, pe măsură ce ţările adoptă o atitudine socială progresivă.
"Lumea afacerilor este dominată de mult timp de bărbaţi, însă situaţia este deja în schimbare, pe măsură ce ţările adoptă o atitudine socială progresivă, astfel că antreprenoriatul feminin are toate şansele să cunoască un ritm de creştere ameţitor în perioada următoare. Femeile au înţeles că rolul lor, pe lângă cel de mamă şi soţie este acela de a crea valoare adaugată în economie. Avem exemple de femei care au schimbat lumea, iar accentul la nivel comunitar se pune pe egalitatea de şanse şi egalitatea de gen astfel încât rolul femeii moderne este de a se poziţiona pe aceeaşi scară ierarhică cu bărbaţii, indiferent de domeniile de activitate", a precizat Cristina Chiriac.
Preşedinta ANAA este de părere că asistăm la o schimbare de paradigmă: femeile au învăţat să-şi pună în valoare talentul, în cadrul unei afaceri care să le aducă profit, adică independenţă financiară faţă de familie.
În cadrul proiectului WINGATE, care are ca obiectiv principal crearea unei platforme online şi un centru de învăţare inovator, vor fi dezvoltate cursuri specializate pe idei de business, management şi business plan, înfiinţarea unui start-up şi noţiuni de negociere, strategie de business, comunicare şi PR.
Conform reprezentanţilor ANAA, acest instrument va oferi oportunităţi participanţilor de a-şi îmbunătăţi prezenţa pe piaţa locală şi internaţională. Evenimentul are loc pe 17 decembrie, în cadrul proiectului finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin intermediul Fondului de granturi SEE şi Norvegia pentru cooperare regională, "Împreună pentru o Europă competitivă, favorabilă incluziunii!" are ca scop final îmbunătăţirea implicării şi participării femeilor în sectoare inovatoare la nivel internaţional şi implicarea activă a părţilor interesate în reţeaua de dezvoltare a întreprinderilor pentru femei.
"Majoritatea femeilor care sunt angajate doresc să devină antreprenoare, iar cele care deja activează în sfera de business lucrează la expansiunea afacerii lor - indică un sondaj realizat în cadrul proiectului WINGATE: 'Împreună pentru o Europă competitivă, favorabilă incluziunii', pe un eşantion de 1.447 de chestionare completate de femei din ţările participante la proiect: Ungaria, Serbia, Norvegia, România şi Republica Moldova. Femeile chestionate se încadrează în următoarele medii de vârstă: 26-40 de ani şi 41-55 de ani, toate au studii superioare şi vorbesc limba engleză la un nivel avansat.", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.
În general, studiile arată că bărbaţii sunt mai interesaţi decât femeile să investească într-o afacere. "Bărbaţii sunt în acelaşi timp mai încrezători în forţele şi în cunoştinţele proprii. Cu toate acestea, femeile au mai multe motive să devină antreprenoare, iar investiţiile făcute de femei sunt mai bune decât cele făcute de bărbaţi, conform aceloraşi studii. Este o realitate faptul că o femeie doreşte să pună familia pe primul plan, înaintea carierei. Cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă pandemică, unde munca de acasă şi nevoia de îngrijire a copiilor a determinat multe femei să-şi părăsească serviciul pentru a-şi îngriji copiii sau să se adapteze noilor forme de lucru, cu riscul ca atunci când doresc să se întoarcă la vechiul loc de muncă, acesta să nu mai fie valabil sau să nu fie suficient de bine plătit. Ca urmare, o afacere proprie este o modalitate foarte bună prin care femeile îşi pot organiza singure programul, astfel încât să aibă timpul necesar pentru familie şi pentru a avea şi venituri în acelaşi timp", se menţionează în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5335 / 9735 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...