ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chisăliţă (AEI): Vom vedea evoluţii în creştere a preţului gazelor pe bursa de la Bucureşti, fără a afecta preţul plătit de populaţie

03 Decembrie 2024   |   Agerpres

Preşedintele AEI a subliniat că evoluţia din această iarnă, cu temperaturi ale aerului prognozate sub cele din ultimii ani, va determina consumuri importante de energie electrică şi gaze în România, dar care nu ar trebui să afecteze siguranţa alimentării cu gaze a consumatorilor.

 
 
Preţul gazelor naturale a atins în luna noiembrie cel mai mare preţ din ultimele 12 luni, fiind în creştere cu 23% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, pe fondul temperaturii scăzute, a lipsei vântului, dar şi a potenţialei opriri a livrărilor de gaze prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025, consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

"Temperaturile prognozate pentru această iarnă vor rămâne peste media istorică a sezonului rece, dar ele sunt aşteptate să fie mai joase decât cele din ultimele două ierni, respectiv de la începutul conflictului din Ucraina. Temperaturile scăzute din luna noiembrie 2024 şi lipsa vântului au dus deja la o scădere rapidă a volumului de gaze din depozitele europene: 10% din gazele stocate la nivelul UE au fost extrase în ultima lună de toamnă (12% la nivelul României). Această evoluţie alături de potenţiala oprire a livrărilor de gaze prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025, a determinat o creştere a preţului în luna noiembrie 2024 cu 23%, determinând ca preţul gazelor să atingă cel mai mare preţ din ultimele 12 luni", a declarat Dumitru Chisăliţă, într-o analiză transmisă marţi AGERPRES.


Preşedintele AEI a subliniat că, în 79% din timp, România a fost net importator de energie electrică cu importuri maxime de 2.994 MWh/h, aproape de maximul capacităţilor de import ale României (3.500 MWh/h).

"Cel mai probabil şi în România vom vedea evoluţii în creştere a preţului gazelor pe bursa de la Bucureşti, fără a afecta preţul plătit de populaţie, dar cu impact puternic asupra bugetului de stat, urmare a creşterii sumelor ce vor fi compensate. Această situaţie se suprapune peste o situaţie îngrijorătoare la nivelul României, care vine din erorile realizate în ultimii 20 de ani în sistemul energetic, importurile masive care au existat în ultima lună. În luna noiembrie 2024, în 79% din timp, România a fost net importator de energie electrică cu importuri maxime de 2.994 MWh/h, aproape de maximul capacităţilor de import ale României (3.500 MWh/h) (sursa TTF). De remarcat că în această perioadă principalul producător de energie electrică au fost CET-urile pe gaze care au reprezentat maximul de producţie într o proporţie de 66% din timp. Cel mai probabil o bună parte din această iarnă va fi marcată de aceeaşi tendinţă", menţionează sursa citată.

Preşedintele AEI a subliniat că evoluţia din această iarnă, cu temperaturi ale aerului prognozate sub cele din ultimii ani, va determina consumuri importante de energie electrică şi gaze în România, dar care nu ar trebui să afecteze siguranţa alimentării cu gaze a consumatorilor.

"Conform Transelectrica, sistemul energetic, la fel ca şi în această vară, va fi supus unei presiuni al echilibrării cererii cu oferta. Nu vor exista modificări în ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii casnici. Dar cel mai probabil, la fel ca şi în vară, vom vedea evoluţii în creştere ale preţului energiei electrice pentru echilibrare, cu impact asupra bugetului de stat urmare a creşterii sumelor ce vor fi compensate pentru furnizorii de energie electrică", a adăugat Dumitru Chisăliţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 697 / 9760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...