ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chisăliţă (AEI): Gradul mediu de umplere a depozitelor de gaze din România, aproape de nivelul mediu din ultimii ani

10 Februarie 2025   |   Agerpres

Potrivit acestuia, îngrijorarea faţă de golirea depozitelor de înmagazinare este cauzată de extragerea neuniformă a gazelor din diferitele depozite de înmagazinare existente în România. Astfel, sunt depozite care s-au golit aproape integral şi altele care sunt încă pline.

 
 
Gradul mediu de umplere a depozitelor din România, de 40,90% în prezent, se găseşte aproape de nivelul mediu din ultimii ani, media gradului de umplere fiind de 41,5%, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, într-o analiză publicată luni.

"În data de 10 februarie 2025, pe baza datelor înregistrate în teren în 8 februarie 2025, la nivelul României gradul mediu de umplere a depozitelor se găseşte aproape de nivelul mediu de umplere a depozitelor din ultimii ani (media gradului de umplere a fost de 41,5%, faţă de 40,90% în prezent)", menţionează preşedintele AEI, care citează datele Asociaţiei Operatorilor de Înmagazinare gaze Naturale din Europa (GIE).


Potrivit acestuia, îngrijorarea faţă de golirea depozitelor de înmagazinare este cauzată de extragerea neuniformă a gazelor din diferitele depozite de înmagazinare existente în România. Astfel, sunt depozite care s-au golit aproape integral şi altele care sunt încă pline.

"Această situaţie este cea care creează îngrijorarea. Depozitul de înmagazinare Bilciureşti, care este cel mai mare depozit din România şi amplasat în apropierea zonei cu cel mai mare consum de gaze din România, are un grad de umplere de doar 23,8% în data de 8.02.2025, conform datelor GIE, în timp ce depozitul de înmagazinare Sărmăşel (al doilea ca mărime din România) are un grad de umplere de 55,1%. Astfel, nu gradul de umplere la nivel naţional este generator de îngrijorare, ci modul în care s-a efectuat golirea depozitelor, dar şi limitările existente în sistemul naţional de transport gaze naturale, care datorită faptului că nu a mai fost supus unor acţiuni extinse de reabilitare în ultimii ani, nu este capabil să asigure transportul gazelor existente în anumite depozite în zonele cu cel mai mare consum de gaze din România", a explicat Dumitru Chisăliţă.

Conform sursei citate, în data de 8 februarie 2025, gradul de umplere al depozitului din Urziceni era de 16,9%, cel din Bilciureşti avea un grad de umplere de 23,8%, Bălăceanca (52,8%), Sărmăşel (55,1%), Gherceşti (99,9%), Târgu Mureş (47,5%).

În ceea ce priveşte demersurile care ar trebui realizate pentru a evita repetarea scenariului din prezent, preşedintele AEI a subliniat că este nevoie, printre altele, de o regândirea a rolului depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale pentru a răspunde cerinţelor actuale de securitate.

Pe lista de măsuri au fost menţionate regândirea hidraulică, comercială şi tarifară a vechiului Sistem de Transport Gaze Naturale pentru a răspunde cerinţelor actuale, Codul Reţelei de Distribuţie, precum şi dezvoltarea sistemelor ieftine de garantare şi informatizarea activităţii de pe piaţa de gaze în vederea reducerii preţului gazelor naturale la consumatorii finali.

Şeful AEI a mai făcut referire la Strategia Guvernamentală de protejare a clienţilor vulnerabili şi numirea unei instituţii care să aplice şi coordoneze protejarea clienţilor vulnerabili, ghiduri de bune practici în vânzarea gazelor naturale, Ghid de Bună Practică pentru alocarea gazelor măsurate, ghidul de bună practică al furnizorilor licenţiaţi în susţinerea clienţilor vulnerabili.

"Gazele naturale care se găsesc în depozite sunt gaze înmagazinate în ultimii 3 ani. Fiecare an în care gazele stau în depozite adaugă la preţul gazelor naturale, tarifele de înmagazinare, scumpind aceste gaze. Astfel, dacă o parte din aceste gaze au fost injectate în anul 2022 la un preţ mediu plafonat de achiziţie din acel an de 0,45 lei/kWh şi adăugăm 3 tarife de înmagazinare subterană aferente celor 3 ani, costul acestor gaze ar ajunge la clientul final la un preţ de 0,77 lei/kWh (preţul gazelor din import ajunge în prezent la 0,4 lei/kWh). Pentru a se evita acest lucru care s-ar răsfrânge asupra consumatorului se impune ca depozitele să se golească în fiecare an, astfel nu se creează presiune pe creşterea preţurilor la consumatorul final datorită înmagazinării gazelor naturale, mai mult decât o impun condiţiile tehnologice şi strategice", se menţionează în analiza AEI.

În acelaşi timp umplerea anuală la nivelul capacităţii maxime a depozitelor şi golirea acestora determină scăderea tarifelor de înmagazinare şi implicit a preţurilor gazelor la consumatorul final. Spre exemplu, ca urmare a creşterii gradului de umplere a depozitelor de la circa 80% la 100%, tarifele de rezervare de capacitate de înmagazinare au scăzut pentru principalul operator de înmagazinare gaze naturale din România cu 14%, precizează sursa citată.

Depogaz a anunţat, săptămâna trecută că, în prezent, gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 42,8% din capacitatea tehnică de stocare şi că va diminua programele agreate de extracţie. Astfel, în perioada 7-23 februarie 2025, programele de extracţie vor fi diminuate cu 20%, în perioada 24-28 februarie cu 40%, 1-12 martie cu 14% şi 13-31 martie cu 75%.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a afirmat că nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncţionalităţi în alimentarea populaţiei. Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri, 7 februarie, pentru a verifica dacă regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracţie.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 233 / 9431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...