ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîmpean (DNSC): Operaţiunile cibernetice împotriva statelor membre UE cresc în frecvenţă, complexitate şi magnitudine

17 Mai 2022   |   Agerpres

De asemenea, altă tendinţă evidenţiază faptul că civilii şi companiile sunt victime din ce în ce mai vulnerabile ale atacurilor cibernetice, în timp ce eforturile de a aplica norme de constrângere a comportamentului statului au scăzut.

 
 
Operaţiunile cibernetice împotriva statelor membre ale Uniunii Europene sau împotriva aliaţilor cresc în frecvenţă, complexitate şi magnitudine, a declarat, marţi, directorul general al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan Cîmpean, într-o conferinţă internaţională de specialitate.
 
"După cum probabil ştiţi, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) este o autoritate naţională civilă în materie de securitate cibernetică, precum şi punct unic de contact pentru celelalte agenţii civile naţionale cibernetice. Aşadar, o primă reflecţie pe care o avem se referă la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, la ceea ce se întâmplă în Europa şi la nivel internaţional. Este un fapt că operaţiunile cibernetice împotriva statelor membre ale Uniunii Europene sau împotriva aliaţilor noştri (unele dintre aceste operaţiuni fiind sponsorizate de stat) cresc în frecvenţă, complexitate şi magnitudine. Acest lucru subminează în mod evident stabilitatea infrastructurilor naţionale, a economiei, chiar şi a pieţei unice digitale europene - prin intermediul spionajului cibernetic, al scanării vulnerabilităţii infrastructurii critice, al DDoS, al ransomware-ului şi al tuturor tipurilor de atacuri disruptive, pe care le observăm - în special în contextul geopolitic actual. Pe de o parte, instituţiile europene iau măsuri pentru a proteja piaţa unică digitală, în timp ce, pe de altă parte, statele membre îşi exercită prerogativele naţionale, în special în cazul în care atacurile cibernetice ameninţă securitatea naţională sau afectează operatorii de servicii esenţiale, astfel cum sunt definite în Directiva NIS sau în legislaţia locală", a spus Cîmpean.
 
În viziunea şefului DNSC, tendinţele ameninţărilor la adresa securităţii digitale, cum ar fi transformarea digitală rapidă, proliferarea dispozitivelor Internet of Things (IoT) şi creşterea vulnerabilităţilor raportate, au fost însoţite de o serie de tendinţe politice şi strategice profund îngrijorătoare. Astfel, Cîmpean a menţionat faptul că statele militarizează în mod activ spaţiul cibernetic, că acestea continuă să reprezinte cel mai mare potenţial de vătămare în spaţiul cibernetic, coroborat cu faptul că toate capacităţile cibernetice ofensive sunt din ce în ce mai răspândite în contextul a două tendinţe mai largi în materie de conflicte şi de război, precum operaţiunile hibride şi utilizarea surogatelor.
 
De asemenea, altă tendinţă evidenţiază faptul că civilii şi companiile sunt victime din ce în ce mai vulnerabile ale atacurilor cibernetice, în timp ce eforturile de a aplica norme de constrângere a comportamentului statului au scăzut.
 
"Cu toate acestea, capacitatea actuală de apărare cibernetică a UE este extrem de limitată. UE continuă să joace un rol consultativ în mare măsură, lăsând în mâinile statelor membre realităţile strategice şi operaţionale ale apărării cibernetice. Capacităţile existente sunt fragmentate şi izolate în cadrul diferitelor instituţii, agenţii şi iniţiative, ceea ce subminează, prin urmare, coordonarea şi cooperarea. Resursele, atât în ceea ce priveşte finanţarea, cât şi personalul, lipsesc. Însă, indiferent dacă luăm în considerare utilizarea anumitor mijloace din setul de instrumente ale diplomaţiei cibernetice a UE (fie acest regim de sancţiuni cibernetice orizontale autonome sau atribuirea coordonată de UE) sau că luăm în considerare furnizarea unui răspuns tehnic autorilor, există întotdeauna o nevoie comună: avem nevoie de capacitate sporită, avem nevoie de cunoştinţe, trebuie să dispunem de o rezervă mai mare de resurse pentru a descuraja infractorii de la activitatea lor cibernetică, avem nevoie de capacităţi şi instrumente diferite şi noi pentru a nega beneficiile acestor atacuri cibernetice şi pentru a mobiliza în mod corespunzător toţi actorii-cheie şi resursele împotriva acestora şi avem nevoie de responsabilităţi suplimentare, mai clare şi specifice - activităţi de bază - care includ, dar nu se limitează la dezvoltarea capacităţii de detectare, capabilităţi tehnice de atribuire şi capacităţii de răspuns în situaţii de criză", a explicat directorul general al DNSC.
 
Acesta a adăugat că, în acest moment, atât Uniunea Europeană, cât şi România au anumite lacune în ceea ce priveşte capabilităţile de securitate cibernetică.
 
"Pentru a elimina aceste lacune, avem nevoie de o mai mare implicare şi o cooperare mai strânsă cu UE, cu organismele guvernamentale naţionale, cu operatorii de servicii esenţiale, cu mediul academic şi cu sectorul privat, în general. În România, de exemplu, avem nevoie şi de un actor civil mai bun, mai agil şi mai capabil, care să susţină un nivel înalt de cooperare naţională şi internaţională şi să transmită mesajul adecvat în acest sens. S-ar putea să ştiţi deja, acest actor este noul Directorat National de Securitate Cibernetică care a înlocuit CERT-RO. Aceasta va fi o modalitate instituţională adecvată de a elimina lacunele actuale în ceea ce priveşte aşteptările legate de capabilităţi şi de a permite autorităţilor române să transmită un semnal diplomatic, dar puternic, că există consecinţe pentru încălcarea normelor comportamentului responsabil în spaţiul cibernetic", a menţionat Cîmpean.
 
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) a organizat, marţi, conferinţa internaţională intitulată "Construcţia digitalizării globale: crearea de încredere, descurajare şi coordonare a politicilor prin diplomaţia cibernetică".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4357 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...