ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ciolacu: După 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025

22 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Potrivit acestuia, strategia convenită, inclusiv cu şeful Guvernului ungar, privind aderarea completă a României la Schengen "a dat roade".

 
 

România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru la Budapesta, unde a avut discuţii tete-a-tete cu omologul său Viktor Orban.

"România şi Ungaria lucrează împreună atât pe temele care ţin de întărirea relaţiei bilaterale, cât şi pe dosarele de interes de la nivel european. (...) Aş vrea să-i mulţumesc, în mod special, premierului Viktor Orban pentru sprijinul constant în ceea ce priveşte aderarea completă a României la Spaţiul Schengen. Felicit Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfăşurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ţinut, în permanenţă, în atenţie subiectul Schengen. Românii au simţit, deja, beneficiile intrării parţiale în Spaţiul Schengen, având în vedere că este ceva foarte palpabil, însă creşterea economică românească şi ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Preluarea de către România a protecţiei graniţelor parţiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv şi asupra Ungariei", a subliniat Ciolacu, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu Orban.


Potrivit acestuia, strategia convenită, inclusiv cu şeful Guvernului ungar, privind aderarea completă a României la Schengen "a dat roade".

"Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orban, a dat roade şi reuşim să ne bifăm astăzi obiectivele. Am avut acum câteva zile o discuţie telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de Interne, astăzi, prin cele patru state implicate, care sunt prezenţi la Budapesta şi doresc să mulţumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere.
Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025", a transmis Marcel Ciolacu.

Discuţiile cu premierul ungar au vizat şi situaţia din Ucraina. "Contextul din teren rămâne foarte dificil. Dincolo de război, care continuă să răpească vieţi, cu toţii vedem atacul asupra infrastructurilor energetice ucrainene. Important însă este să vorbim pe o singură voce şi să transmitem un mesaj comun că trebuie o implicare din partea noastră în conflictul din Ucraina. Săptămânile următoare vom trăi o nouă realitate strategică în Uniune, odată cu începerea celui de-al doilea mandat al preşedintelui Trump, precum şi cu intrarea în funcţie de o manieră foarte dinamică a noii Comisii (Europene). Din această perspectivă, se poate conta pe România ca partener important în regiune. Vrem să lucrăm împreună, constructiv, cu dumneavoastră, cu Ungaria, pentru cele mai bune soluţii regionale care să garanteze atât securitatea, cât şi prosperitatea regională", a completat premierul Ciolacu.

El a evidenţiat că, de anul viitor, când alegerile se vor fi încheiat şi în România, este nevoie de o conlucrare pragmatică "pentru creştere economică, pentru pace socială şi pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentraţi pe soluţii".

"În ceea ce priveşte noua realitate strategică, după cum bine ştiţi, am avut o discuţie recentă cu preşedintele Trump. Cred că este foarte important ca, anul viitor, când alegerile se vor termina şi în România şi vom ieşi din logica politică de campanie, să ne concentrăm pe lucrurile importante. Trebuie să lucrăm pragmatic pentru creştere economică, pentru pace socială şi pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentraţi pe soluţii. Cetăţenii noştri trebuie să trăiască mai bine şi să se simtă respectaţi, în timp ce noi trebuie să umplem de conţinut expresii precum 'lideri regionali'", a mai declarat Ciolacu.

El i-a mulţumit, totodată, preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru implicarea directă, ca un liant, între premierii României şi Ungariei, dar şi între cele două ţări.

Vizita la Budapesta a unei delegaţii conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu are loc în contextul în care Ungaria deţine, până la 31 decembrie, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, având un rol decisiv în sprijinirea agendei europene de extindere a Spaţiului Schengen.

Din delegaţia română fac parte ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministru Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al prim-ministrului şi vicepreşedinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 9049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...