ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concordia: Eliminarea facilităţilor fiscale motivată prin nevoia de finanţare a deficitului bugetar este nepotrivită

03 August 2023   |   Agerpres

Conform sursei citate, documentul conţine poziţia principială a Confederaţiei Patronale Concordia în contextul dezbaterii privind regimul fiscal în România şi în aşteptarea propunerilor oficiale venite din partea Guvernului.

 
 
Facilităţile acordate unui sector sau unei industrii reprezintă decizii de politică industrială ale unui stat şi sunt acordate cu scopul de a încuraja sau maximiza avantajul competitiv pe care sectorul respectiv îl deţine, susţin reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia, într-un document postat joi pe site-ul organizaţiei.
 
Conform sursei citate, documentul conţine poziţia principială a Confederaţiei Patronale Concordia în contextul dezbaterii privind regimul fiscal în România şi în aşteptarea propunerilor oficiale venite din partea Guvernului.
 
"În condiţiile în care economia românească se confruntă cu un deficit major de forţă de muncă alăturat unei scumpiri rapide a costului muncii în raport cu principalii competitori, eliminarea facilităţilor nu poate fi făcută brusc şi, eventual, fără propunerea unui plan concret de politică prin care să fie asigurată sustenabilitatea şi atractivitatea pentru sectoarele vizate. Din acest motiv, considerăm că eliminarea facilităţilor fiscale motivată prin nevoia de finanţare a deficitului bugetar este nepotrivită, politicile economice având întocmai rolul de a asigura că - pe termen lung - valoarea adăugată generată în economie este mai mare decât beneficiul obţinut pe termen scurt prin suplimentarea pe moment a veniturilor bugetare", precizează organizaţia patronală.
 
Totodată, reprezentanţii Concordia susţin eliminarea inechităţilor din sistemul fiscal, însă precizează că particularităţile fiecărui sector şi modul în care acestea generează valoare în economia românească sunt "elemente ce nu trebuie ignorate în acest proces".
 
"Altfel spus, inechităţile nu trebuie confundate cu facilităţile oferite tocmai pentru a ajuta sectoare care fie suferă din cauza caracteristicilor structurale ale economiei româneşti şi mondiale, fie nu au atins încă gradul necesar de maturitate pentru a fi competitive în lanţurile valorice globale în absenţa unor măsuri de sprijin. Este binevenită o discuţie despre cele mai bune măsuri de politică industrială pe care le poate lua România în perioada următoare pentru a face faţă dublei tranziţii verzi şi digitale şi crizelor multiple care o afectează", se arată în document.
 
Potrivit organizaţiei patronale, ceea ce lipseşte din întreaga discuţie despre facilităţi fiscale este o monitorizare permanentă a unor astfel de programe.
 
"Orice facilitate fiscală trebuie însoţită de o analiză temeinică şi trebuie evaluată în permanenţă pentru a vedea dacă produce efectele urmărite. Eliminarea sau menţinerea lor trebuie să fie rezultatul unui astfel de raţionament", menţionează sursa citată. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2180 / 9762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...