ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cosmin Marinescu: Proiectele de investiţii din fonduri europene reprezintă deja principalul motor al economiei noastre

29 Februarie 2024   |   AGERPRES

Marinescu a afirmat că anul 2024 a început cu o reactivare a inflaţiei, ceea ce întrerupe trendul dezinflaţionist al anului 2023 şi reclamă, deci, prudenţă în politica economică.

 
 
Proiectele de investiţii din fonduri europene reprezintă deja principalul motor al economiei noastre, iar creşterea de 2% a României de anul trecut este una superioară mediei europene, a declarat, joi, Cosmin-Ştefan Marinescu, consilier prezidenţial, în cadrul BVB Awards, eveniment anual ce recompensează excelenţa pe piaţa de capital.

"Reuşitele pieţei de capital din România în decursul anului trecut au fost obţinute într-un context economic deloc facil, în care ecourile crizelor recente încă se resimt asupra economiilor lumii. Pandemia de COVID-19, invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă, urmată apoi de criza energiei, de explozia inflaţiei şi înăsprirea condiţiilor monetare la nivel global, la care se adaugă recent conflictul din Orientul Mijlociu, sunt evenimente cu impact profund şi îndelungat asupra economiei mondiale, care, iată, a experimentat cea mai mare densitate de crize din ultimele decenii. În Europa, anul 2023 a consemnat revizuiri în scădere ale prognozelor de creştere economică. Ultimele estimări indică o creştere economică de doar 0,5% pentru Uniunea Europeană, cu uşoară accelerare în 2024. Rămân totuşi optimiste aşteptările privind investiţiile, fluxurile comerciale şi de finanţare, dar şi trendul inflaţionist la nivel global şi european. Pentru România, în ciuda unei anumite încetiniri de ritm, creşterea economică în 2023 rămâne una ridicată, de 2% anual, performanţă superioară mediei europene. Semne bune vin din modificarea contribuţiei factorilor la creşterea economică, prin avansul consistent din partea investiţiilor. Proiectele de investiţii din fonduri europene reprezintă deja principalul motor al economiei noastre", a spus Cosmin-Ştefan Marinescu, la evenimentul organizat de BVB.


El a menţionat că stabilitatea economică necesită în continuare preocupări sporite, inclusiv pentru protejarea pieţelor şi a competitivităţii, cu precădere în industrie, dar nu numai.

Marinescu a afirmat că anul 2024 a început cu o reactivare a inflaţiei, ceea ce întrerupe trendul dezinflaţionist al anului 2023 şi reclamă, deci, prudenţă în politica economică.

"Un obiectiv esenţial al coaliţiei de guvernare este asigurarea stabilităţii economice şi a sustenabilităţii financiare a României, obiectiv naţional cu atât mai important într-un an electoral ce survine unor crize multiple. În raport cu acest obiectiv, anul electoral 2024 impune şi o anumită responsabilitate în planul mesajului public, în privinţa valorilor democratice şi a principiilor pe care dorim să le promovăm pentru viitor. De aceea, consider că trebuie să ne ferim de capcanele promisiunilor care vând iluzii, de soluţiile extremiste, lipsite de responsabilitate. Pe termen lung, aşa cum sunt convins că ştiţi prea bine, populismul economic ne transformă pe toţi în perdanţi. Iată de ce avem nevoie de soluţii credibile pentru România, de soluţii echilibrate, care să ofere economiei noastre garanţii de stabilitate şi de predictibilitate pe termen lung", a declarat Cosmin-Ştefan Marinescu.

Acesta a spus că România are, din luna mai a anului trecut, o strategie naţională privind dezvoltarea pieţei de capital, strategie ce trebuie fructificată pragmatic şi eficient, prin schimbări ambiţioase şi prin rezultate pe măsură.

"O piaţă de capital matură, competitivă, capabilă să susţină eficient nevoile de finanţare ale economiei reprezintă un atu important din perspectiva obiectivului ca România să treacă la un model de dezvoltare economică bazat pe investiţii. Creşterea listărilor şi a participării diferitelor categorii de investitori pe piaţa de capital, încă mult sub potenţialul real al pieţei noastre, vor aduce noi oportunităţi de finanţare şi afaceri. Indiferent dacă ne referim la prezenţa unei companii pe piaţa principală sau pe piaţa AeRO, vorbim de beneficii financiare, vorbim de avantajele credibilităţii şi de calitatea guvernanţei. Într-un model de dezvoltare bazat pe investiţii, economia României are nevoie de finanţare. În anii următori, finanţarea va deveni probabil un criteriu cheie în dinamica sistemului financiar şi pentru eficienţa cadrului de reglementare. Cooperarea deschisă dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori şi jucătorii din mediul de afaceri este cheia succesului în acest demers, unul principial şi cu viziune de dezvoltare pentru economia noastră", a afirmat Cosmin-Ştefan Marinescu.

El a precizat că în calitate de consilier prezidenţial a avut ocazia, de-a lungul celor 9 ani de activitate, să discute cu numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri despre cum văd ei viitorul economic al României, despre cum putem face lucrurile mai bine, cu responsabilitate şi dedicare.

"Şi vă asigur că există interes deplin pentru colaborare, pentru participare la un efort constructiv, la un efort comun în sprijinul economiei României. În acest sens, doresc ca prezenţa mea aici să fie văzută şi ca o invitaţie din partea instituţiei prezidenţiale pentru o implicare şi mai activă a stakeholderilor şi jucătorilor din sistemul financiar în direcţia consolidării avantajelor competitive de care România dispune, inclusiv în privinţa pieţei de capital. Această orientare spre viitor consider că necesită preocupări sporite şi în direcţia educaţiei financiare. Educaţia financiară este un activ naţional cu efecte benefice pe termen lung. O bază solidă de cunoştinţe economice şi financiare este indispensabilă în construirea unei economii reziliente şi prospere", a declarat Cosmin-Ştefan Marinescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 516 / 9004
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...