ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cristea (DNSC): Companiile trebuie să înţelegă că securitatea lanţului de aprovizionare se află în prima linie de protecţie a afacerii

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

În viziunea specialistului DNSC, strategia de bază a unei companii, care trebuie luată în considerare, este cea legată de lanţul de aprovizionare.

 
 
Companiile trebuie să înţeleagă faptul că securitatea cibernetică nu mai este doar o problemă tehnică, iar securitatea lanţului de aprovizionare se află în prima linie de protecţie a afacerii, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Stelian Cristea.

"Auzind despre tehnologie şi ştiind că tehnologia a invadat afacerile şi a ajutat afacerile, protecţia acelei tehnologii şi, în special, securitatea cibernetică devine parte a afacerii. Atât timp cât managementul companiilor înţelege că securitatea cibernetică nu mai este doar o problemă tehnică, atunci prima linie de protecţie a afacerii este stabilită. Continuând pe această linie şi legat de securitatea lanţului de aprovizionare, ar trebui să lucrăm la un alt element al securităţii cibernetice, care este încrederea. Încrederea nu poate fi ceva ambiguu, ci se construieşte. Aşadar, ar trebui să lucrăm la a avea încredere în furnizorii noştri. Ar trebui să avem încredere în oricine ne oferă soluţii, pentru ca noi, companiile care fac parte din infrastructura critică, să putem oferi servicii populaţiei sau societăţii într-un mod protejat şi securizat. Cred că acesta este un aspect la care fiecare parte din managementul unei companii sau chiar al unui sector, vorbind despre sectoarele relevante dintr-o societate, ar trebui să acorde atenţie. Doar câteva elemente ale construirii încrederii includ cunoaşterea companiilor cu care lucrăm. Deci, ar trebui să cunoaştem şi să înţelegem procesele de afaceri, procesele de securitate cibernetică implementate, astfel încât să ne ajute să oferim servicii sigure populaţiei şi întregii societăţi", a explicat Cristea.


În viziunea specialistului DNSC, strategia de bază a unei companii, care trebuie luată în considerare, este cea legată de lanţul de aprovizionare.

"Încrederea se construieşte şi se obţine progresiv prin training, prin a fi încrezători că, într-o situaţie critică, precum incidentele majore din domeniul cibernetic, putem coopera, putem colabora unii cu alţii. Avem exemple clare din trecut care ar fi trebuit să fie lecţii învăţate şi menţionez doar atacul cibernetic SolarWinds, când a existat o vulnerabilitate în domeniul mediului. Managementul companiei a reuşit să comunice cu clienţii şi au avut, astfel, un succes deplin în gestionarea acelui incident. Aşadar, contează trainingul, planurile de gestionare a incidentelor, în care fiecare companie trebuie să includă furnizorii din lanţul de aprovizionare, să fie implicaţi şi testaţi, apoi contractele bune între companii, în care securitatea cibernetică este inclusă ca element de luat în considerare. Cred că, pe baza acestui lucru, a mentalităţii şi a încrederii construite între companii, strategia lanţului de aprovizionare devine o strategie de bază a companiei care trebuie luată în considerare în fiecare investiţie sau dezvoltare", a spus Stelian Cristea.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) organizează, în această săptămână (8 - 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediţie Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reuneşte peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări.

În cadrul summitului sunt programate să aibă loc cinci conferinţe emblematice: ediţia a VIII-a a Forumului pentru Protecţia Infrastructurilor Critice (CIP Forum), cea de-a patra Conferinţă Internaţională de Diplomaţie Cibernetică (ICCD), a 20-a Conferinţă Internaţională de Învăţare Virtuală (ICVL), a 23-a Conferinţă Naţională de Educaţie Virtuală (CNIV) şi primul Forum de Inteligenţă Blockchain. Pe lângă aceste evenimente, DISB 2025 va găzdui şi Adunarea Anuală a Eurodefence (RIE).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 26 / 9431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...