ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Csoma Botond: UDMR acceptă să primească ministerele Energiei şi Mediului, dar o altă ofertă nu va fi acceptată

13 Iunie 2023   |   Agerpres

Deputatul UDMR a amintit că liberalii au vrut mai întâi Mediul, apoi Dezvoltarea, iar după aceea ambele ministere.

 
 
UDMR a decis să fie mai flexibilă şi să primească ministerele Energiei şi Mediului, dar dacă nici această ofertă nu se va concretiza, o alta nu va fi acceptată, a declarat marţi liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond.

El a amintit, într-o declaraţie de presă susţinută la Parlament, de reuniunea liderilor coaliţiei, de la 14,30, prilej cu care s-a discutat despre "ultima ofertă făcută în coaliţie", şi anume ca UDMR să preia Ministerul Energiei şi să păstreze Ministerul Mediului pe care l-a condus şi până acum.

"Atunci domnul Kelemen Hunor le-a transmis liderilor coaliţiei că trebuie să luăm o decizie, pentru că trebuie să meargă în faţa partidului, în faţa forurilor statutare, competente, să luăm o decizie. Acest lucru s-a şi întâmplat. La ora 16.00 a avut loc această şedinţă în sistem online, unde am fost de acord cu toţii şi am decis să devenim mai flexibili, că a fost şi această acuzaţie că nu suntem flexibili. (...) Şi atunci am spus să nu creăm această imagine că vrem să fugim de povara guvernării (...) şi în aceste condiţii dacă putem păstra măcar un minister pe care l-am condus şi până acum, atunci să devenim mai flexibili şi să acceptăm această ofertă făcută la 14,30 şi anume Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei. Din câte am înţeles, după aceea au apărut probleme în special la PNL, dânşii au spus că ei nu cedează. (...) Dacă nici această ultimă ofertă, care a fost făcută la ora 14,30, nu mai este valabilă, nu putem să spunem că acceptăm şi nu acceptăm altceva decât această ofertă şi nu poate să spună nimeni că n-am devenit flexibili, dar se pare că degeaba am devenit flexibili, pentru că situaţia până la urmă s-a schimbat. (...) Nu noi ieşim de la guvernare, sunt în asentimentul domnului preşedinte, suntem cumva împinşi în afara guvernării", a declarat deputatul UDMR.


Acesta a precizat că, pe baza ofertei din coaliţie, preşedintele UDMR a convocat o şedinţă a Consiliului Naţional Permanent al Uniunii.

"E un film al absurdului. (...) Domnul Kelemen Hunor nu convoca o şedinţă statutară dacă nu avea o situaţie nouă. Dacă era aceeaşi propunere pe care au făcut-o şi acum două zile, cu Energia şi cu Sănătatea sau cu Energia şi MIPE, acolo am am spus clar că nu. (...) Au fost trei preşedinţi la masă, după aceea domnul Kelemen Hunor a convocat o şedinţă. Cred că domnul Kelemen Hunor n-a avut această pasiune, să convoace o şedinţă numai de dragul şedinţei, nu? Noi am devenit mai flexibili, am spus: "Ok, măcar un minister pe acre l-am condus să rămână totuşi", pentru că ne-am făcut bine treaba la ministerele pe care le-am condus. Ok, s-au schimbat datele problemei, nu mai putem să păstrăm ambele ministere, să nu spună nimeni că fugim de povara guvernării şi nu vrem să guvernăm pentru această ţară. Şi când am devenit mai flexibili, a apărut o nouă întorsătură, o nouă schimbare de situaţie. Nu ştiu, e un pic absurd", a detaliat Csoma Botond.

Potrivit acestuia, un sprijin parlamentar "este exclus", pentru că "ar fi ridicol".

El a subliniat că UDMR negociază, aşa cum este în orice societate democratică, dar, în acelaşi timp, "nu poate accepta un dictat".

"Răspunsul nostru este că putem accepta Energia şi Mediul. Acesta este răspunsul nostru. Dacă s-au răzgândit şi Mediul nu mai există în ecuaţie, nu putem participa în continuare la această guvernare. (...) Vă spun cu subiect şi predicat: acceptăm Energia şi Mediul. Dacă la Mediu nu se poate, din varii motive, nu ştiu care sunt calculele colegilor noştri de la PNL, cu părere de rău, noi n-am dorit să ajungem în această situaţie. Noi am dorit să guvernăm şi să guvernăm pentru această ţară, nu putem participa în aceste condiţii la guvernare. (...) Nu e vorba de MIPE, e vorba să păstrăm măcar un minister pe care l-am condus", a subliniat Csoma Botond.

Deputatul UDMR a amintit că liberalii au vrut mai întâi Mediul, apoi Dezvoltarea, iar după aceea ambele ministere.

"Am spus că nu putem să fim de acord, nu suntem cârpa nimănui, şi după aceea am spus "ok, să devenim mai flexibili, totuşi să păstrăm un minister pe care l-am condus, şi credem că l-am condus bine - Mediul - şi acceptăm Energia. Acum nici asta nu se poate. S-a schimbat schimbarea, asta e!", a spus el.

Întrebat când va comunica UDMR o decizie finală, Csoma Botond a spus: "Eu cred că acum am comunicat. (...) Noi ne-am exprimat poziţia, asta este poziţia noastră, cred că e destul de clară. (...) Noi am vrut stabilitate şi am vrut să participăm la guvernare, da chiar în orice condiţii nu putem. (...) Cunoaştem regulile societăţilor democratice şi noi jucăm după reguli".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1438 / 8803
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...