
Dănescu: Reformele structurale trebuie făcute, indiferent dacă ai criză sau nu
09 Noiembrie 2022
AgerpresEl a afirmat că randamentul capitalurilor industriei bancare nu a depăşit niciodată randamentul la capitaluri al celorlalte industrii, ba chiar s-a situat în jur de jumătate din ele. Florin Dănescu a menţionat că şi înainte de crize era un lucru obişnuit ca profitul întregii industrii bancare să se situeze sub cel al unui singur jucător din energie. Totodată el a menţionat că profiturile nu se exportă, ci rămân în investiţii în sectorul bancar.
Reformele structurale trebuie făcute, indiferent dacă există o criză sau nu, pentru că noua normalitate este să fii mereu pus în faţa unei crize, susţine Florin Dănescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
"Noi, ca industrie, astăzi venim cumva, după aceste complicaţii ale crizelor suprapuse. Avem aşa o istorie în care parcă am vorbit mai mult despre crize, în anii care s-au scurs, poate în ultimii 15 ani, şi uităm întotdeauna despre reforme. Pentru că nu avem timp. Pentru că vin crizele şi aşteptăm aşa o perioadă de linişte şi pace să facem reforme structurale. Eu cred că trebuie să renunţăm la această aşteptare şi reformele structurale trebuie făcute, indiferent dacă ai criză sau nu, pentru că noua normalitate este să fii mereu pus în faţa unei crize. Şi dacă decontăm o creştere a bunăstării în România, nu la cele mai bune cote, chiar dacă am plecat de la 30% din media europeană a bunăstării ca PIB pe locuitor şi am ajuns la două treimi din această graţie, deci am crescut, am evoluat, suntem mai bine. Întrebarea care se pune unde am fi putut fi? Şi dacă tot cu aceşti indicatori sunt plasaţi la coada Europei, atunci înseamnă că putem face mai mult şi ne întoarcem la aceste reforme structurale", a declarat miercuri Florin Dănescu, la cea de-a 25 ediţie a Forumului Bancar Român.
El a afirmat că randamentul capitalurilor industriei bancare nu a depăşit niciodată randamentul la capitaluri al celorlalte industrii, ba chiar s-a situat în jur de jumătate din ele. Florin Dănescu a menţionat că şi înainte de crize era un lucru obişnuit ca profitul întregii industrii bancare să se situeze sub cel al unui singur jucător din energie. Totodată el a menţionat că profiturile nu se exportă, ci rămân în investiţii în sectorul bancar.
La rândul său, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank, a spus, în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile în sistemul bancar, acest lucru ar putea să se întâmple peste 2 - 3 ani. El susţine că piaţa românească va fi în continuarea suficient de atractivă astfel încât să nu existe ieşiri ale unor jucători. În cazul crizei precedente, ieşirile din piaţă au fost legate nu de piaţa românească, ci de faptul că băncile mamă aveau unele probleme pe piaţa de acasă.
Pe de altă parte, Ion Stan, prim vicepreşedinte executiv, Alpha Bank România, a declarat că nu ştie să fi existat o perioadă de timp mai mare de 5 - 6 ani fără o criză de un anumit tip, astfel că rezilienţa sistemului bancar a fost dovedită de băncile din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3250 / 9725 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...