ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Daniele Iàcona, Schoenherr: Gânduri din România, de Ziua Italiei. Ce urmează în relația dintre cele două țări?

04 Iunie 2025   |   Daniele Iàcona, avocat în cadrul Schoenherr și Asociații SCA, coordonatorul platformei Italian Hub

Ce este cu adevărat interesant de remarcat este faptul că investițiile italiene au fost motivate mai degrabă de apropierea culturală și geografică, precum și de oportunitățile efective oferite de piața românească, decât de facilități fiscale. Acest lucru a generat o implicare pe termen lung a investitorilor italieni.

Daniele Iacona, avocat în cadrul Schoenherr si Asociatii SCA

 
 
Ziua Națională a Italiei, celebrată pe 2 iunie, este mai mult decât o ocazie de a sărbători cultura și valorile italiene: este un prilej de a reflecta cu privire la legătura profundă dintre Italia și România. O relație puternică ce a trecut testul timpului și care, în contextul global actual, are premisele să devină și mai puternică.

La nivel economic, așa cum reiese din raportul „Romanian Economic Monitor”, lansat anul trecut de Ambasada Italiei la București, Italia este al patrulea cel mai mare investitor în România, cu un stoc de investiții directe ce a depășit 9 miliarde de euro în anul 2023. Peste 20.000 de companii cu capital italian înregistrate în România, cu peste 100.000 de angajați, contribuie semnificativ la dezvoltarea economică și la ocuparea forței de muncă a acestei țări.


Conform aceleiași surse, relația economică dintre cele două țări este susținută și de un comerț bilateral în valoare totală de 24 miliarde de dolari în 2022, care include atât bunuri, cât și servicii. Mai mult, faptul că Italia este al doilea partener comercial al României cu privire la bunuri și al cincilea cu privire la servicii demonstrează o maturizare și diversificare a schimburilor comerciale.

În România, cele mai multe investiții italiene au fost atrase de sectoare precum agricultură, producție, construcții, retail, sau servicii financiare din România. În alte sectoare, cum ar fi cel alimentar sau cel al energiei verzi, există în continuare oportunități semnificative de creștere pentru investitorii italieni.

Ce este cu adevărat interesant de remarcat este faptul că investițiile italiene au fost motivate mai degrabă de apropierea culturală și geografică, precum și de oportunitățile efective oferite de piața românească, decât de facilități fiscale. Acest lucru a generat o implicare pe termen lung a investitorilor italieni.

Privind înainte, este de așteptat ca această atitudine a investitorilor italieni să se mențină, în special dacă România va continua reformele structurale, va asigura stabilitate fiscală și va asigura cadrul optim de accesare a fondurilor europene disponibile pentru digitalizare și tranziția verde. De asemenea, Parteneriatului Strategic Consolidat, reînnoit de cele două țări anul trecut, reprezintă o platformă solidă pentru extinderea colaborării în domenii precum energia, infrastructura, educația, cultura, sau inovația.

Pe de altă parte, relațiile investiționale româno-italiene nu sunt o stradă cu sens unic: investițiile românești în Italia au crescut exponențial în ultimii ani. Exemple sonore recente includ investițiile unor antreprenori români în domeniul imobiliar din Italia sau în sectorul sportiv (în speță, fotbalul) italienesc. Iar acestea nu sunt cazuri izolate, astfel că vedem perspective de creștere a investițiilor românești pe piața italiană și pe viitor.

Valențele multiple ale relației de lungă durată dintre cele două țări depășesc însă cu mult planul economic. Legăturile sunt foarte puternice și la nivel cultural sau social, dacă ne gândim inclusiv la numărul considerabil de români care lucrează în Italia. Și este de așteptat ca toate aceste lucruri care ne unesc să continue să funcționeze ca fundament pentru relații economice italiano-române solide.

Autorul acestui articol este Daniele Iàcona, avocat în cadrul Schoenherr și Asociații SCA, coordonatorul platformei Italian Hub, lansată de firma internațională de avocatură Schoenherr în scopul dezvoltării relațiilor cu investitorii italieni activi în regiunea Europei Centrale și de Est
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 73 / 9638
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
    PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
    Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
    LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
    Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
    LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
    Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
    Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
    Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
    OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
    Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...