ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fechet, despre Neptun Deep: Sunt convins că exploatarea va fi sigură pentru mediul marin şi nu vom afecta biodiversitatea

26 Februarie 2025   |   Agerpres

El a dat asigurări că exploatarea va fi una sigură pentru mediul marin, însă astfel de tehnologii au totuşi un impact asupra biodiversităţii.

 
 
Exploatarea zăcământului de la Neptun Deep va fi una sigură pentru mediul marin, nu vom afecta biodiversitatea şi nu pot decât să mă bucur că în foarte puţin timp vom avea prima cantitate de gaz exploatată din Marea Neagră, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate.

"Cred că trebuie să clarificăm faptul că ceea ce se întâmplă la Neptun Deep nu reprezintă vreo noutate din punct de vedere tehnologic. Nu e pentru prima oară când se exploatează un astfel de zăcământ, ci, dimpotrivă, s-ar putea să fie printre ultimele trenuri pe care România le-a prins. Vă spun că, în ceea ce priveşte Ministerul Mediului, atât în sensul evaluării de mediu, lucru care se întâmplă înainte de a începe efectiv proiectul şi care estimează impactul, îl cuantifică şi vine cu măsuri în situaţia în care există vreo influenţă importantă în sens negativ, bineînţeles, la fel cum în timpul derulării efective a exploatării zăcământului există o serie întreagă de condiţionalităţi de mediu ce trebuie îndeplinite. Toate documentele sunt publice, toate documentele - şi vorbim despre sute de pagini doar raportându-mă la studiul de impact asupra mediului - sunt pe site-ul Ministerului Mediului, sunt şi în română şi în engleză. La ele au avut acces şi ONG-urile şi publicul interesat, au fost dezbateri publice, însă eu, chiar dacă sunt ministru al Mediului, nu pot decât să mă bucur că în foarte puţin timp vom avea prima moleculă, prima cantitate de gaz exploatată din Marea Neagră", a afirmat Fechet.


Acesta a adăugat că România trebuie să îşi exploateze resursele şi zăcămintele, dar cu respectarea tuturor exigenţelor de mediu şi cu cele mai bune tehnologii disponibile la acest moment.

"Am şi fost acolo şi am fost plăcut impresionat de profesionalismul oamenilor care lucrează deja pe acea platformă şi, dincolo de toate aceste discuţii legate de neutralitate climatică, legate de ambiţiile Uniunii Europene şi ale României în acelaşi timp pentru 2040 sau pentru 2050, eu cred că România trebuie să îşi exploateze resursele, trebuie să îşi exploateze zăcămintele, bineînţeles cu respectarea tuturor exigenţelor de mediu, folosind cele mai bune tehnologii disponibile la acest moment", a mai spus ministrul Mediului.

El a dat asigurări că exploatarea va fi una sigură pentru mediul marin, însă astfel de tehnologii au totuşi un impact asupra biodiversităţii.

"Sunt convins că exploatarea va fi una sigură pentru mediul marin, sigură pentru Marea Neagră, că nu vom afecta biodiversitatea. Sunt făcute teste în laborator, e adevărat, şi am fost la Institutul Antipa de la Constanţa, care simulează la o scară mai mică impactul asupra biodiversităţii, pentru că acele tehnologii normal că au un impact, însă, aşa cum am învăţat în prima zi la minister, tot ce se întâmplă în România are un impact asupra mediului, însă trebuie cuantificat mereu. Dacă beneficiul economic, beneficiul social este justificat în raport cu impactul pe care îl ai asupra mediului şi în măsura în care ai un raport pozitiv bineînţeles că poţi să îţi desfăşori activitatea, pentru că nu există nici o industrie, nu există nici o tehnologie care să spună că la sfârşitul zilei n-are niciun impact. (...) Noi, la Ministerul Mediului, ne asigurăm că generaţiile următoare vor beneficia măcar de mediul de care am beneficiat noi şi nu le lăsăm moştenire printre altele şi un mediu toxic, nociv, care nu mai poate fi vreodată reparat", a susţinut ministrul, la ZF Power Summit 2025.

În opinia acestuia, toţi factorii de decizie, inclusiv cei la nivel local, au înţeles că securitatea energetică a României este o prioritate zero şi trebuie prioritizate investiţiile, pentru a nu rata finanţări sau a nu fi descurajaţi potenţialii investitori.

"Eu cred că o planificare bună, pentru că discutăm de investiţii care durează ani de zile oricum, eu cred că o bună planificare şi o rigoare în elaborarea actelor de mediu, pentru că de multe ori facem un ping-pong între instituţii - lipseşte un capitol, nu e bine detaliat un alt capitol -, dar cred că nu asta e problema României, la fel cum am constatat că sunt mai puţine reclamaţii faţă de anul trecut, că pot după un an şi jumătate de mandat să fac şi un astfel de bilanţ. Dacă acum un an aproape săptămânal sau poate lunar primeam câte o reclamaţie sau câte o sesizare de la un investitor în energie eoliană sau de la un parc fotovoltaic - că durează prea mult, că nu se înţeleg cu Agenţia pentru Protecţia Mediului din judeţul respectiv - astăzi pot să spun că n-am mai văzut astfel de sesizări sau de reclamaţii şi nu pentru că nu mai sunt astfel de investiţii. Eu cred că toată lumea a înţeles, până la autorităţile judeţene, că securitatea energetică a României este o prioritate zero şi că trebuie să punem umărul şi să prioritizăm toate aceste investiţii, pentru a nu rata finanţări sau pentru a nu descuraja potenţiali investitori, pentru că ştim: atunci când te loveşti de un zid la autorităţi, că e vorba de primărie, că e vorba de mediu, că e vorba de alte autorităţi, riscul e să îşi mute afacerea în altă ţară, ceea ce nu ne dorim", a explicat Mircea Fechet.

Şeful de la Mediu a subliniat că România are un potenţial "fantastic" la producerea de energie regenerabilă, iar colaborarea sa cu ministrul Energiei este "poate cea mai strânsă" dintre toate colaborările cu miniştrii din Guvern, pentru că "mediul şi energia sunt două domenii puternic legate între ele, motiv pentru care în foarte multe ţări ele se află uneori sub umbrela aceluiaşi minister".

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 496 / 9770
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...