ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gaspar (SNRB): Ne dorim foarte mult o investiţie în România pentru reciclarea bateriilor

22 Iunie 2021   |   Agerpres

Şefa SNRB a punctat faptul că reciclarea înseamnă investiţii şi a apreciat că o instalaţie destinată reciclării bateriilor ar putea ajunge la 9 milioane de euro.

 
 
O investiţie într-un sistem de reciclare a bateriilor în România este de dorit, însă momentan, pentru ca o astfel de investiţie să fie rentabilă, este nevoie ca şi volumul de produse reciclate să fie suficient de mare, a afirmat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Elena Gaspar, preşedinta Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).
 
"În contextul în care piaţa de tot ce înseamnă vehicule electrice, începând de la trotinete până la maşini, a explodat şi în contextul în care Uniunea Europeană îşi doreşte ca, până în 2030, pe străzi să fie undeva la 30 de milioane de maşini electrice, am început deja de anul acesta să ne confruntăm cu situaţia în care aceste baterii trebuie să ajungă reciclare. Bateriile vehiculelor electrice sunt extrem de eficiente, dar în acelaşi timp extrem de periculoase. Cu cât bateria este mai mare cu atât este mai mare bomba... În acest sens, acestea intră în categoria deşeurilor foarte periculoase. Reciclarea înseamnă investiţii. Noi, ca organizaţie, ne dorim foarte mult o investiţie în România pentru reciclarea bateriilor. Încă nu ştim când va fi un volum suficient de mare, astfel încât această investiţie să ajungă rentabilă. Din calculele şi estimările noastre este nevoie de patru ani, patru ani şi jumătate. Investiţia pentru un asemenea proiect ar putea fi undeva la 9 milioane de euro, doar instalaţia", a menţionat Gaspar.
 
Şefa SNRB a punctat faptul că reciclarea înseamnă investiţii şi a apreciat că o instalaţie destinată reciclării bateriilor ar putea ajunge la 9 milioane de euro.
 
"În lanţul de reciclare bateriile nu intră nici măcar 1%, chiar dacă sunt mici şi otrăvitoare. Bateriile sunt cumva substanţele alchimiştilor. Poţi să faci o chestie bună din ele dacă reuşeşti să le reciclezi şi să recuperezi din acestea sau, la fel de bine, poţi să faci o poţiune letală care trece prin pânza freatică şi cumva tot la noi ajunge. Există nişte studii care asociază creşterea cazurilor de ADHD cu cantitatea de mercur din apă... La nivelul bateriilor, lucrurile stau un pic diferit. Este greu să-i convingi pe oamenii cărora le este dificil să arunce separat PET-ul. Cel mai la îndemână gest este să le punem pe toate la grămadă, pentru că maşina de gunoi care vine le ia pe toate la grămadă. Asta e explicaţia pe care noi o auzim tot timpul atunci când mergem în campaniile noastre educative în şcoli. Educaţia este un element extrem de important. În ultimii ani, în zona de baterii, cam toate organizaţiile existente în piaţă au făcut eforturi considerabile şi pe partea de educaţie şi pe partea de colectare. Nu stăm aşa cum ar trebui să stăm. În cazul bateriilor există obligativitatea colectării a 45% din media cantităţilor puse pe piaţă în trei ani. Este dificil în contextul în care durata de viaţă a unei baterii adusa pe vapor din China este de patru ani şi jumătate", a declarat Elena Gaspar.
 
Teme precum infrastructura de reciclare a deşeurilor, măsuri de încurajare pentru colectarea selectivă, precum şi obiectivul României pentru următorii cinci ani în materie de reciclare au fost abordate, marţi, în cadrul unei videoconferinţe cu tema "Economia verde 2021- Cum facem din reciclare un mod de viaţă şi cum creştem economia circulară?", organizată de Ziarul Financiar. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5662 / 8768
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...